Gigantul european va cumpara 10% din Antena 1, Antena 2 si Euforia TV si va deveni proprietar in totalitate in urmatorii ani.Grupul RTL este pe ultima suta de metri in negocierile de cumparare a Antenei 1. Acordul de principiu pentru preluarea posturilor Antena 1, Antena 2 si Euforia TV (10% in prima faza) este deja redactat, urmand sa fie semnat saptamana viitoare. Antena 3 nu face, deocamdata, obiectul tranzactiei.

10% la inceput

Reteaua RTL, parte a grupului german Bertelsman, a inceput discutiile legate de posturile detinute de familia Voiculescu in urma cu patru luni. La sfarsitul lunii august, RTL a decis sa inceapa si o evaluare a posturilor de televiziune. Catalin Tolontan avanseaza pe blogul sau suma de 60 de milioane de euro pentru 10% din posturile Antena 1, Antena 2 si Euforia TV. Jurnalistul precizeaza ca restul de 90% din afacere vor reveni RTL in urmatorii doi-trei ani.

In urma cu patru luni, evaluarea EVZ era aproape de pretul avansat de Catalin Tolontan. La o privire generala, luand in calcul veniturile de publicitate atrase (aproximativ 70-80 de milioane de euro estimate numai pentru Antena 1), pozitia pe piata si comparatia cu Pro TV (companie estimata la un miliard de euro), valoarea posturilor este de 500-600 de milioane de euro.

In luna august, Sorin Oancea, vicepresedinte Antena 1 si actionar la Antena 3, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat negocierile. El a explicat atunci ca ratiunile de strategie si cele economice pot argumenta o asociere cu un grup mondial. „E prematur sa comentez”, a declarat, ieri, pentru EVZ Sorin Oancea.

Cine sunt petitele

Antena 1 este produsul locomotiva al trustului Intact, avand estimate incasari din publicitate de 70-80 de milioane de euro pentru acest an. Conform datelor de la Consiliul National al Audiovizualului, actionarii postului TV sunt Camelia Voiculescu (40,5%), Corina Voiculescu (35,4%), Mihai Lazar (10%), Anca Raluca Gheorghe (5%) si Fundatia Umanista „Dan Voiculescu” (4,5%). Ca audienta, Antena 1 este pe locul 2 dupa Pro TV, cu o medie de 185.000 de telespectatori in mediul urban.

Antena 2 si Euforia au performante mai slabe. Astfel, Antena 2 a fost urmarita, in medie, in noiembrie, de 9.000 de telespectatori in mediul urban, iar Euforia TV a avut o audienta de 11.000 de persoane.

PROFIL PE SCURT

RTL, un grup de miliarde

Jucatorul paneuropean, parte a grupului Bertelsman, detine 38 de posturi de televiziune si 29 de radio in zece tari. Are peste 8.500 de angajati, iar veniturile la sfarsitul anului trecut au fost de 5,6 miliarde de euro. Cea mai mare parte a veniturilor RTL sunt aduse de activitatile de televiziune - 4,3 miliarde de euro - si alte 1,1 miliarde vin din furnizarea de continut.

In Europa de Est, RTL, in portofoliul caruia intra posturi precum Vox (Germania), M6 (Franta) sau Five (Marea Britanie), este prezent in Rusia (Ren TV), in Croatia (RTL Televizija Zagreb) si in Ungaria (RTL Klub). Pana in 2002, Bertelsman, prin Gruner&Jahr, a detinut in Romania si ziarul „Evenimentul zilei”.