China intentioneaza sa inlocuiasca in urmatorii 2 ani toti satelitii sai de comunicatii si transmisii TV fabricati in alte tari, cu sateliti de provenienta autohtona, informeaza AFP. Astfel, autoritatile de la Beijing incearca sa-si reduca dependenta de tehnologia straina.
Din cei 12 satelitii ai Chinei, doar unul este de fabricatie autohtona. Procesele de cercetare si dezvoltare ale Chinei vor fi grabite pentru ca, pana in 2010, cei 11 sateliti cumparati de la companii straine sa fie inlocuiti.
In ultimele decenii, pe masura ce s-a dezvoltat, China a incercat sa utilizeze cat mai putine tehnologii straine in mai multe domenii, din motive atat financiare cat si de interes national. Sectoarele strategice in care au fost desfasurate eforturi mari pentru a introduce tehnologie domestica sunt cel militar, de telecomunicatii, de energie si de transporturi feroviare.
De asemenea, China va incerca, pana in 2010, sa finalizeze studiul de fezabilitate a urmatorelor doua stagii ale programului sau spatial, dar si a misiunii pe care intentioneaza sa o desfasoare pe Marte, impreuna cu Rusia.