Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 3 of 3
 1. #1
  Nebunul de la butoane Expert
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Diemrich
  Posts
  2,319
  Posts Thanks / Likes

  Default pentru radioamatorii incepatori

  http://www.phonestack.com/farhan/bitx.html

  transceiver ssb foarte usor de realizat si cu rezultate bune. din pacate, fiind sincrodina, apar probleme cu receptia semnalelor radio dsb. cu alte cuvinte nu le poate separa, se aud ambele statii.

 2. #2
  Nebunul de la butoane Expert
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Diemrich
  Posts
  2,319
  Posts Thanks / Likes

 3. #3
  Moderator Expert
  Join Date
  Mar 2005
  Location
  TIMISOARA
  Posts
  5,032
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Amplificatoare liniare cu tranzistoare VMosfet IRF 510

  Prezentare
  Ideile proiectului de faţă au apărut în revista QST, rezultatul acestor experimente este acest amplificator de bandă largă cu parametri foarte buni, la care poate fi ataşat şi un filtru de armonici. Este destinat pentru a completa un transceiver QRP FT 817 care emite cu cel mult 5W. Puterea debitată a acestui amplificator depinde de tensiunea de lucru şi de banda de frecvenţă în care dorim să emitem, cum ar fi:  La 12 V puterea este de 5 - 8 W
  La 13,8 V puterea este de 12 - 22 W
  La 24 VCC, puterea este de 25 - 65 W, vârful se atinge la 10 Mhz.
  La 28 VCC puterea este de 33 - 75 W, vârful se atinge la 10 Mhz.  Modul de funcţionare
  Semnalul este introdus prin modulul atenuatorului, el trece filtrat de L3 spre T1 (1:1) defazor (180o) care îl acordează la impedanţa tranzistoarelor MOSFET, legate push pull. T2 colectează semnalele amplificate alternativ de cele două tranzistoare şi le transmite către T3. T3 acordează impedanţa construcţiei cu cea a antenei, la 50 de ohmi. Dioda Z de 5.1 V stabilizează tensiunea sursă - poartă împreună cu ajutorul rezistorului R11, care mai poate fi acordat cu ajutorul celor două trimere R1 şi R2. De aceste acorduri fine depinde funcţionarea corectă a tranzistoarelor Mosfet, şi implicit a liniarului prezentat. Tensiunea gate nu poate depăşi 1/3 de tensiune maximă admisă a tranzistorului IRF510 (100 V), adică cca 30 V, valoare dată la 25oC a elementului semiconductor, în timp ce pe durata transmisiei acesta se încălzeşte la cca 95oC, ceea ce implică reducerea tensiunii gate admisă cu mult sub valoarea de laborator.
  Atenuatorul
  este compus din R8, 9 şi 10. Acesta serveşte la protecţia amplificatorului liniar împotriva semnalelor excesive. Tabelul de mai jos exemplifică valorile RF şi ale rezistoarelor (2W Pdis)  Construcţia
  Autorul a folosit atât piese obişnuite (inductivităţi, diode), cât şi SMD (condensatoare, rezistenţe). Cablajul imprimat este cel pentru HF, de tip insulă. Tranzistoarele se montează pe radiatoare mari folosind izolatoare de mică şi pastă de silicon pentru a produce un contact termic cât mai bun. Se poate monta şi un ventilator mic, folosit la răcirea microprocesoarelor PC ceea ce va micşora suprafaţa necesară de radiatoare pasive. Cablajul, în forma de document pdf se poate prelua de la descrierea proiectului Falara, apărută recent pe această pagină web.

  Filtrul de armonici se montează pe placă, pentru una-două game de frecvenţă, iar cablul coaxial să fie de 50 Ω, impedanţa antenei şi amplificatorului. Filtrele se confecţionează folosind toruri de ferită (Amidon, Micrometals), de tip T 50-2 (roşu) sau -6 (galben), care are un coeficient termic superior, deci şi o stabilitate mai bună.  Transformatorul T1 este făcut pe un miez FT50-43, are 10 spire bifilare din CuZ de 0.5 - 0.7 mm, înfăşurate la 270o. Acest material poate fi înlocuit cu orice inel care are AL de 400 - 600 - 1000 şi diametru de 10 - 14 mm.

  Transformatorul T2 este făcut pe un miez FT50-43 format din două inele, are 10 spire bifilare din CuZ de 0.7 - 0.8 mm, înfăşurate la 270o. Acest material poate fi înlocuit cu orice inel care are AL de 400 - 600 - 1000 şi diametru de 10 - 14 mm.

  Transformatorul T3 este confecţionat de preferinţă din material BN-43-3312, fiind un miez binocular de bandă largă, având semnul de culoare roz sau verde, cu o lăţime de cca 10 - 16 mm şi o lungime de 2 - 3 cm. Se poate înlocui cu orice alt material, de tip oală, sau cu două tuburi feromagnetice lipite în paralel, ori inele din material 43 alăturate şi lipite corespunzător să formeze două tuburi parelele care au AL de 400 - 600 - 1000. Primarul are 2 spire, secundarul 3 spire din cablu coaxial de diametru mic, gen RG 174, ideal ar fi produsul Microdot D260-4118-0000. Se folosesc de preferinţă conductori izolaţi cu teflon sau fluoroplast. Se fixează la cca 0.8 - 1,5 mm de cablaj.

  Releul este unul miniatură, de 12 V, nepolarizat, sau cu polarizare adecvată, având o rezistenţă a bobinei de cca 1 K. Dacă amplificatorul va fi alimentat atât la 12 V, cât şi la 28 V, se va folosi un releu bitensional sau obligatoriu un stabilizator de tensiune de 15 V pentru a proteja releul de supratensiune. În schemă este reprezentat un circuit de acest fel. Dacă montajul este făcut corect, el foloseşte cca 100 mA fără modulaţie, iar cu modulaţie cca 1,5 A la 13.8V. Autorul, LY2HT, exploatează acest amplificator de multă vreme fără probleme, dar numai pe 80 m şi la o putere de maxim 35 - 40 W, deoarece inelele Amidon de mărimea 50 nu rezistă la puteri mai mari. Există posibilitatea de a folosi bobine cu miez de aer făcute din sârmă de CuZ de 1 - 2 mm grosime. Valorile bobinelor se pot afla din tabelele nomografice de specialitate, destinate radioamatorilor, sau se preiau datele filtrelor liniarelor cu tuburi de mare putere.

  Cablajul imprimat poate fi confectionat urmand instructiunile din acest fisier.
  Concluzie
  Montajele cu un singur tranzistor sunt mai simple, debitează putere ceva mai mare, iar cele în push-pull sunt mai greu de confecţionat, dar par să aibă o fiabilitate superioară şi prezintă o liniaritate mai bună pe toate benzile de radioamatori, adică variaţiile puterii de emisie nu sunt atât de diferite la capetele benzilor. Un liniar cu tuburi de aceeaşi putere pare mai simplu de făcut, însă tensiunea de lucru este de cca 20 de ori mai mare, dar şi pericolul de electrocutare prin arc electric ce se poate produce la tensiuni mari şi contacte defectuoase. Proiectele destinate radioamatorilor trebuie să fie atât uşor reproductibile, cât şi sigure în exploatare. În consecinţă, cei mai mulţi radioamatori premiază proiectele care au un grad ridicat de siguranţă, costuri foarte scăzute şi dau posibilitatea de a îmbunătăţi montajul făcut. Utilizatorii acestor amplificatoare le consideră unelte secundare pentru expediţii, pentru alimentare de la acumulatori auto, pentru trafic QRP sau le creează pentru dotarea unui QTH mai puţin costisitor.

  Problemele ce pot apărea la confecţionarea acestor amplificatoare este procurarea de materiale 43 şi a inelelor Amidon. Adresa producătorului de miezuri binoculare 43: Amidon, Inc, 240 Briggs Ave, Costa Mesa, Ca 92626, USA. Tel. 1-800-898-1883, 714-850-4660, fax 714-850-1163. Este de menţionat că taxele poştale sunt destul de mari şi este puţin probabil că rentează dacă comandaţi una-două piese (3 - 5 dolari +TP). Dacă decideţi să cumpăraţi on-line, trebuie să aveţi un card bancar internaţional.
  2.3m Paraclipse Hydro C band ,Titanium LNBF C2W-PLL twin 15K,1,5m Gibertini (85E-45W) , 1,5m Gibertini +Inverto KA+KU, Tbs6983, Vu solo 2,Tehnomate TM 5403HD M3

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top