Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.


Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 100 EUR (100%)
Donate to support this site...

Results 1 to 9 of 9

Thread: sumator H+V

  1. #1
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Oct 2002
    Location
    Romania
    Posts
    260
    Posts Thanks / Likes

    Default sumator H+V

    Stie cineva de o schema de sumator de la un dual LNB in asa fel incit un LNB sa mearga numai pe H si celalalt numai pe V ? Avantajul ar fi posibilitatea folosirii iesirii de loop pentru mai multe receptoare pe aceeasi antena, eventual de deminsiuni mai mari. In opinia mea o sursa in comutatie DC-DCcare sa dea 14V si 18V si care sa incapa intr-un splitter ar fi o solutie.
    Ca sa evit orice ironie la adresa mea (cum am mai patit din partea lui @kroky), mentionez ca asemenea montaj se preteaza pentru un DTH care are transpondere pe H si pe V dar nu pe aceeasi frecventa, cum ar fi Dolce.

  2. #2
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    145
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by vasile View Post
    Stie cineva de o schema de sumator de la un dual LNB in asa fel incit un LNB sa mearga numai pe H si celalalt numai pe V ? Avantajul ar fi posibilitatea folosirii iesirii de loop pentru mai multe receptoare pe aceeasi antena, eventual de deminsiuni mai mari. In opinia mea o sursa in comutatie DC-DCcare sa dea 14V si 18V si care sa incapa intr-un splitter ar fi o solutie.
    Ca sa evit orice ironie la adresa mea (cum am mai patit din partea lui @kroky), mentionez ca asemenea montaj se preteaza pentru un DTH care are transpondere pe H si pe V dar nu pe aceeasi frecventa, cum ar fi Dolce.
    (Te-ai incurcat rau de tot, nu-ti inteleg logica da' e traba ta.
    Cate ai pe verticala? si la care DTH ai vrea sa folosesti?
    Simplu: o iesire folosesti ptr verticale, dupa instalare la primul decodor stergi toate emisiunile care sunt pe horizontale si continui asa pana la ultimu'.
    (Doamne fereste de o revenire la setarile din fabricatie la oricare dintre rec. in loop out! - vezi: de asta nu-ti inteleg logica))
    Vezi ca la Dolce se monteaza LNB Twin tocmai ca sa poti instala doua decodoare fara sa depinde unul de altul. no loop out.
    Ah! si nu din cauza frecventei ai probleme la transpondere: e buba cu V si H...
    Last edited by mercury70; 4th October 2007 at 22:11.

  3. #3
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    May 2007
    Location
    Tm
    Posts
    320
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Exista asa ceva, am vazut undeva in piata de la HAMA! sumator ce avea nevoie de semnal de la un LNB separat pe H si V.
    Skystar2, SG-2100, 2xDolce, 1xDigi, poz. Strong x 1.2 Fe

  4. #4
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Oct 2002
    Location
    Romania
    Posts
    260
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by zmeura View Post
    Alimentarea unui LNB la 14V si al altuia la 18V nu e o problema,dar tot nu poti vedea insuma programele de pe H si V si sa le "duci" pe un singur cablu sau prin loop,deoarece majoritatea sunt exact pe aceeasi frecventa (12563 H-12563V,etc).Ce programe vei receptiona in momentul in care receptorul este setat pe frecventa 12563 (V sau H nu mai conteaza deoarece LNB-urile sunt deja alimentate)?Pe cele de pe H sau pe cele de pe V?
    Cred ca nu vei mai putea vedea nici un program.Daca totusi vrei sa folosesti comutator diseq sau multiswitch se poate,dar nu va merge prin loop.
    M-am referit la Dolce ca dth. Dolce nu are doua transpondere care sa fie pe aceeasi frecventa si polaritati diferite, iar frecventa 12563 Mhz nu apare pe http://www.lyngsat.com/packages/dolce.html.
    Sunt aproape convins ca nu exista sumatorul de care vorbesc fabricat industrial, tocmai pentru ca de obicei, cum a remarcat @zmeura, majoritatea dth-urilor folosesc macar un transponder cu aceeasi frecventa si pe H si pe V. Eu m-am referit la un montaj manufacturat. Probabil ca voi incerca singur sa gasesc o schema. Tocmai am primit un sfat de la un amic, ca ar merge "charger"-ele auto de mobile modificate sa dea 14 si 18V.
    E foarte probabil ca Dolce sa introduca in viitor un transponder pe H si V cu aceeasi frecventa, deci montajul sa devina inutil. Mai exista o problema potentiala , ca iesirea de LNB din receiver sa nu "duca" doua LNB-uri dar si asta se poate rezolva cu o sursa externa si izolarea cu condensator spre receiver. In orice caz, cred ca merita incercat un asemenea montaj, pentru ca ar insemna o reducere a numarului de antene.

  5. #5
    Member Mentor
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Romania
    Posts
    857
    Posts Thanks / Likes

    Default

    @vasile
    Nu este posibil asa ceva pentru ca la iesirea LNB-ului ai toata banda de frecvente receptionate pe polaritatea respectiva, nu numai un singur transponder.
    Tunerul care face selectia unui singur transponder se afla in receiver, nu in LNB.

  6. #6
    Member Mentor
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Nov 2002
    Posts
    748
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Ceea ce vrei tu e imposibil de realizat... ceva asemanator la ceea ce vrei tu e un Multischalter 5/12(24) dar pentru care ai nevoie de un Quattro-LNB. Pentru ca, daca nu stiai, sunt de fapt 4 plaje de frecvente: H-low, H-high, V-low si V-high. Dar cu el cu siguranta nu vei putea inseria, pentru fiecare receiver va veni cablu separat.

    Adrian.

  7. #7
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Oct 2002
    Location
    Romania
    Posts
    260
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by zmeura View Post
    Transponderele de pe H si cele de pe V nu trebuie sa aiba aceeasi frecventa pentru a se "incaleca" in acest caz.De ce?Pentru ca de fapt latimea de banda pe care o ocupa pe satelit un TP Dolce se pare ca e de 41 MHz la un SR de 30000,timp in care pe polaritatea cealalta chiar daca nu au frecventa centrala aceeasi,banda de frecventa este ocupata de TP-urile de acolo.De exemplu 12565 V de la Dolce nu are un corespondent pe H,dar acolo sunt TP-urile 12556 si 12576 care au intre ele doar 20MHz diferenta,deoarece programele de acolo transmit cu SR mic de 13333 si 16640,iar cei 20 de MHz te asigur ca sunt ocupati.La fel si in cazurile feedurilor de pe H din zona frecventei 12734 V.
    Deci daca insumezi H cu V tunerul va intra in balarii deoarece nu va mai stii ce sa interpreteze din amestecatura de biti pe care o va receptiona.La Digi e si mai simplu de explicat si daca nu ma crezi intreaba-l pe @sfetnic sa-ti spuna ca si ei ocupa fiecare mega din cei 36 alocati fiecarui TP,nu se emit o gramada de programe pe o singura frecventa ci pe o banda de frecvente.
    Oricum daca tot vrei sa incerci nu e nici o problema,e foarte simplu:insumezi cele 2 iesiri dar pe una dintre ele o alimentezi izoland prin cond tensiunea care vine de la receptor si inserand tensiune printr-un soc bobinat pe ferita.Un alimentator cu tensiunea reglabila gasesti tu pe undeva.Pentru ca LNB-ul sa functioneze in banda de sus trebuie sa primeasca si semnalul de 22kHz din receptor,asa ca valoarea condensatorului trebuie sa nu fie prea mica.Dupa ce faci asta vezi daca mai prinzi ceva de pe H alimentand in acelasi timp iesirea cealalta cu 14 volti (adica va merge pe V).Bafta,dar nu merita sa te chinui.
    OK, am intzeles, nu are rost sa ma chinui.

  8. #8
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    145
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by vasile View Post
    OK, am intzeles, nu are rost sa ma chinui.
    Da, vad ca totusi la urma dupa multa filozofie ai ajuns la alegerea corecta.
    De ce am scris problema cu V si H?
    Tocmai de asta.
    Nu e chestia cu frecvente, e simplu: cat timp un receptor este folosit pentru a emite o emisiune de pe un TP cu polaritate horizontala deci cca. 18 V cc polaritatea verticala este "invinsa" cu cei 13 V cc al ei, simplu, asta este raspunsul la problema, si tot nu inteleg ce vroiai sa rezolvi asa chiar daca tehnic se putea rezolva sa presupunem.

  9. #9
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    145
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by ardu67 View Post
    Exista asa ceva, am vazut undeva in piata de la HAMA! sumator ce avea nevoie de semnal de la un LNB separat pe H si V.
    Da ,dar asta este exact invers fata de cea ce vroia vasile sa rezolve

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Back to Top