RCS&RDS asteapta peste 400 mil. euro de la Londra

Operatorul de telecom si cablu RCS&RDS, cu afaceri de 221 mil. euro raportate in 2006, ar putea obtine, de pe urma listarii de la Londra, de patru ori mai mult decat a strans grupul A&D Pharma din industria farmaceutica, potrivit calculelor analistilor contactati de Business Standard pe baza valorii primei de emisiune de 5,15 $.

Pe de alta parte, surse de pe piata de capital londoneza sustin ca listarea afacerii RCS&RDS ar putea fi amanata din cauza unor probleme identificate in contractele companiei.

Mandatul de listare la bursa londoneza este derulat de catre bancile de investitii Morgan Stanley si UBS. Oficialii RCS&RDS afirma insa ca parcurg in continuare pasii procesului de listare, dar nu pot da, in acest moment, mai multe detalii despre acest proces.

Reprezentantii Morgan Stanley au declarat ca, in cateva saptamani, vor fi facute publice detaliile listarii RCS&RDS la Londra. RCS&RDS ar putea obtine 643 mil. dolari (453 mil. euro) din emisiunea de certificate globale de depozit (GDR - global depository receipts).

In prezent, valoarea companiei se ridica la 2,1 miliarde dolari, iar dupa majorarea de capital cu 77,9 milioane de actiuni, decisa luna trecuta, societatea valoreaza 2,575 miliarde dolari (1,816 miliarde euro). Potrivit deciziei AGEA, valoarea certificatelor globale de depozit nu poate depasi 25% din capitalul social.

Valoarea RCS&RDS ar putea trece de doua mld. dolari

La aceeasi adunare generala, din 7 august, s-a votat si majorarea capitalului social, prin emiterea unui numar de 77.935.930 noi actiuni nominative preferentiale cu dividend prioritar, cu o valoare de 0,1 leu per actiune (in total circa 2,2 mil. euro) si s-a aprobat ca prima emisiune sa fie de 5,15 dolari per actiune in cazul subscrierilor realizate de actionarii actuali ai societatii in cadrul exercitarii dreptului de preferinta.

Reprezentantii RCS&RDS au declarat ca parcurg in continuare pasii procesului de listare, insa nu pot acorda mai multe detalii, din cauza regulilor stricte in politica de comunicare a companiei in aceasta perioada.

Potrivit Monitorului Oficial, actionarii vor avea obligatia sa plateasca, la data subscrierii, cel putin 30% din valoarea nominala a actiunilor nou emise subscrise, precum si intreaga prima de emisiune aferenta tuturor actiunilor subscrise de fiecare actionar, urmand ca diferenta de 70% din valoarea nominala a actiunilor subscrise sa fie platita in termen de 30 de zile de la data subscrierii. Listarea la Bursa din Londra vine dupa precedentul A&D Pharma.