David Brand afişează īntotdeauna un zīmbet senin, plin de entuziasm, īn ciuda faptului că are unul dintre cele mai proaste posturi de antrenor din lume.
Ca antrenor al celei mai slab clasate īn clasamentul FIFA, Samoa Americană, locul 199, este normal să piardă fiecare meci. Misiunea antrenorului născut la Manchester, este să limiteze numărul de goluri primite de echipa sa.
"Dacă am fi pierdut la două goluri diferenţă, ar fi fost ca o victorie pentru noi" a spus Brand, după ce Samoa a debutat īn campania de calificare pentru Cupa Mondială cu un eşec zdrobitor 12-1 īn faţa Insulelor Solomon.
Samoa Americană se numără printre cele 10 ţări participante la Jocurile Pacificului de Sud din Apia, competiţie folosită de regiunea Oceania ca prim stagiu al preliminariilor Cupei Mondiale. Primele 3 clasate promovează īntr-o grupă īn care joacă īmpotriva Noii Zeelande dar, ambiţiile lui Brand sunt mult mai mici.
Īnainte de īnceperea competiţiei Brand declara că singurul obiectiv al echipei sale este să evolueze un pic mai bine decīt īn partida anterioară. Acest lucru ar părea destul de realizabil īn condiţiile īn care Samoa Americană, o insulă cu aproape 60.000 de locuitori, a scris istorie īn preliminariile Cupei Mondiale din 2002 cīnd a pierdut cu 31-0 īn faţa Australiei, iar īn celelalte 3 jocuri din grupă au mai primit īncă 26 de goluri.

Cea mai mare performanţă
Īn ultima campanie de calificare la Cupa Mondială din 2006, Samoa Americană a primit 34 de goluri īn patru meciuri şi a reuşit chiar să īnscrie un gol ! "Bineīnţeles, este un pic jenant pentru noi, dar deja asta ţine de trecut. Suntem o ţară īn curs de dezvoltare care a beneficiat de condiţii foarte slabe de practicare a sporturilor īn ultimii 10 ani, iar īn ultimiii 5 ani nici nu am avut un campionat naţional de seniori. Īn aceste condiţii a fost foarte greu sa facem o selecţie bună. Majoritatea jucătorilor au fost selecţionaţi de aici, dar au fost si cīţiva care s-au īntors din Statele Unite special pentru a juca īn această competiţie. Din păcate, niciun jucător din campionatul studenţesc nu a putut fi convocat pentru acest turneu. Au fost cīţiva jucători de la tineret care au promis că vor veni dar, la finalul zilei,s-au răzgīndit din cauza altor angajamente aflate mai presus decīt acela de a juca pentru ţara lor, lucru care īmi e greu de īnţeles. Īncă mai trebuie sa īnvăţăm lumea că fotbalul este sportul numărul unu īn lume şi a juca pentru ţara ta este o mare onoare", a spus Brand, fostul jucător al lui Wigan Athletic.
Brand şi-a pus toate speranţele īn portarul Nicky Salapu care a primit cele 31 de goluri īn meciul cu Australia. Dar Salapu, singurul rămas din echipa care pierdea acel meci, a pierdut avionul către Samoa şi īn locul său, Brand a fost nevoit să-l convoace pe Jordan Penitusi, un portar de 17 ani, care nu mai jucase niciodată īntr-un meci de seniori. Portarul Salapu nu a mai putut reveni nici pentru cele 2 meciuri rămase de disputat cu Tonga şi Vanuatu.
Penitusi, a arătat reale calităţi dar a comis şi un lanţ de greşeli imense īn urma cărora Insulele Solomon au cīştigat cu 12-1 iar vecinii, Samoa de Vest au cīştigat cu 7-0.
A fost cea de-a 22-a īnfrīngere consecutivă de cīnd Samoa Americană a devenit membră FIFA īn 1998, 8 dintre īnfrīngeri fiind la mai mult de 10 goluri diferenţă.
Totuşi, a existat şi un motiv de fericire pentru Brand - acesta a sărit īn sus de fericire īn momentul īn care Ramin Ott a transformat penaltiul dictat īmpotriva Insulelor Solomon. A fost cel de-al 2-lea gol pentru Samoa Americană. La finalul meciului, Brand a declarat entuziasmat:" Am īnscris un gol, ceea ce este un mare progres pentru noi."
CLICK PENTRU REZUMATUL MECIULUI Australia - Samoa Americană 31- 0