Postul de stiri se pregateste pentru high definition cu ajutorul unui sistem digital de productie, transmisie si emisie a stirilor.

Un car de reportaj echipat cu 8 camere tv de inalta rezolutie si obiective speciale este una dintre cele mai importante achizitii pe care Realitatea TV le va face cu cele sase milioane de euro. „Vom putea realiza productii de anvergura la standarde mondiale. Un asemenea car este de fapt o mica televiziune in sine. Putem conecta mai multe locatii simultan, putem realiza mai multe transmisii dintr-un singur loc, totul in conditii tehnice excelente“, explica pentru Cotidianul Peter Barabas, directorul Diviziei tv din cadrul grupului Realitatea-Catavencu.

Doua echipamente mobile de transmisie pe satelit DSNG (Digital Satellite News Gathering), destinate transmisiilor internationale, vor intregi, la rindul lor, artileria din dotarea postului de stiri, care numara deja opt astfel de sisteme. „Cele doua sint gindite sa poata transmite din conditii extreme. Vom putea transmite ultimele informatii din orice locatie, in orice conditii“, adauga Barabas. Antenele vor fi montate pe jeepuri care pot ajunge in locuri greu accesibile, iar imaginea si sunetul transmise de aceste unitati mobile vor fi ireprosabile, asigura oficialul grupului.

Realitatea TV s-a concentrat insa si asupra pietei interne, unde intentioneaza sa-si imbunatateasca de asemenea performantele. Un sistem nou de transport de semnal din teritoriu, atit pentru evenimentele live, cit si pentru inregistrari, va facilita transmisiuni fara utilizarea sistemelor DSNG sau a radioreleelor. „Vom definitiva in curind un sistem national de transmisii pe fibra si prin Internet, care va mari semnificativ viteza de transmisie si capacitatea de a conecta corespondentii cu statia centrala. Pe linga costul scazut al transmisiilor, vom avea la dispozitie o retea de transmisii 24 de ore din 24 si, ori de cite ori vom avea un eveniment in tara, vom putea intra imediat in direct cu reporterii nostri pentru a transmite imaginile mult mai rapid“, spune Barabas.

Gratie noului sistem digital de productie a stirilor, imaginile brute vor putea fi stocate si editate in sistem centralizat, iar accesarea lor va deveni imediata si simultana. „Reporterii, editorii si producatorii pot vedea imediat ce imagini s-au filmat si le pot folosi simultan, fiecare dupa specificul sau: reporterii isi scriu stirea dupa imagini, editorii urmaresc potentialul stirii ca imagine si sincron, producatorii iau deciziile de productie, desfasurator si emisie, in functie de imagini, si le pot deja folosi in emisie in timp ce reporterul isi produce stirea“, puncteaza Barabas. Noua tehnologie va fi exploatata si de agentia de stiri NewsIn, care va avea in acest fel un flux video propriu.

Emisia va trece, la rindul sau, in format digital, urmind a se elimina banda magnetica, inlocuita cu sistemul de fisiere video, mult mai usor de accesat. Noile tehnologii vor insemna si o serie de economii pentru Realitatea TV, dezvaluie Peter Barabas: „Costurile de intretinere vor scadea semnificativ, pentru ca nu vom mai lucra pe casete si pe casetoscoape. Totul va fi produs si transmis dintr-un computer. In ce priveste costurile de personal, tehnicienii care au lucrat pe echipamentele de pina acum vor fi reorientati inspre alte zone de dezvoltare a televiziunilor“.

Aparut in editia din 22 August 2007 - Cotidianul