Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 5 of 5
 1. #1
  Junior Member Teacher
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Dec 2006
  Posts
  400
  Posts Thanks / Likes

  Default Analiza interesanta facuta de cei de la Jurnalul National

  Televiziunea digitală prin satelit
  2007 08 03| de Alexandru Trelea

  De câţiva ani în România s-a *introdus un nou serviciu: televiziunea digitală. Dacă în Marea Britanie se estimează că până în 2012 toţi abonaţii vor trece la noul serviciu, în România, estimările spun că acest lucru se va întâmpla până în anul 2020.

  Există două tipuri de transmitere digitală: prin cablu şi prin satelit. Dacă prima modalitate este încă la început, a doua variantă a prins deja la public şi a dus la intrarea pe piaţă a cinci competitori care oferă servicii de televiziune digitală: Max TV, Focus Sat, Dolce, Digi TV şi Boom.  Acest tip de transmitere a *sem*na*lelor implică o antenă *parabolică pentru captare, antenă ce se conectează la un receiver ce decodează semnalul pentru ca să poată fi interpretat de aparatul tv. Receiverul se conectează la televizor prin intermediul unei mufe Scart, RCA sau S/PDIF, iar pentru a putea viziona programele trebuie să alegeţi canalul Audio-Video al televizorului.

  La conectare vei primi o telecomandă ce acţionează receiverul. Această telecomandă va fi ulterior folosită pentru a naviga printre canale şi pentru a seta opţiunile din meniu, telecomanda televizorului fiind utilă doar pentru a-l porni şi pentru a selecta canalul Audio-Video.  De ce televiziune digitală?  Motivul esenţial pentru a trece la televiziunea digitală este calitatea imaginilor. Dacă la televiziunea prin cablu mai prindem câteva posturi tv “cu purici”, în cazul recepţiei prin satelit, acest lucru nu se mai poate întâmpla: ori prinzi acel post foarte bine, cu o imagine clară, ori nu îl prinzi deloc, caz în care cu siguranţă nu ai acel canal în lista de programe pentru care ai plătit.  Un alt motiv este reprezentat de multitudinea de facilităţi oferite de acest mod de transmitere: meniuri laborioase cu multe opţiuni pentru *utilizator. Pentru majoritatea canalelor tv vei putea şti la ce emisiune sau film te uiţi, deoarece providerii de astfel de servicii au încorporat o funcţie pentru a transmite o dată cu imaginile şi *programul tv. Astfel, atunci când schimbi postul, nu te vei mai întreba niciodată la ce canal te uiţi.

  O altă funcţie extrem de *interesantă oferită de televiziunea *digitală este aceea de reminder. De câte ori nu ţi s-a întâmplat să vezi o reclamă la un film pe care cu siguranţă vrei să îl vezi, pentru ca ulterior să uiţi la ce oră se difuzează şi să-l ratezi? Pentru a evita astfel de situaţii, poţi opta pentru ca aparatul tv să comute automat pe postul dorit, la ora dorită.  Cum alegem televiziunea digitală?  În prezent puteţi opta pentru unul dintre cei cinci provideri de televiziune di*gitală de la noi. Unul dintre criterii îl re*prezintă pachetele de canale care se po*trivesc cel mai bine nevoilor tale. Pro*viderii şi-au structurat grila de *programe în mai multe pachete, cum ar fi pachetul pentru filme sau pachetul cu multe programe de sport. Trebuie să te hotărăşti ce anume vrei, şi apoi să pui în balanţă diferitele oferte *pentru a găsi cel mai bun preţ.

  Un alt lucru de care trebuie să te interesezi este costul instalării. Atenţie! Acesta variază în funcţie de numărul de televizoare pe care îl ai. De asemenea, există provideri care îţi oferă posibilita*tea să achiziţionezi receiverul şi antena, şi apoi să le montezi singur. Nu nu*mai costul instalării variază în funcţie de numărul de televizoare, dar şi cel al abo**namentului. Unii provideri oferă anumite reduceri *pentru un număr mai mare de aparate tv, alţii nu oferă astfel de reduceri. Aşa că în calcularea pre*ţu*lui final nu uita să verifici aceste costuri.


  Focus TV

  Focus Sat oferă un serviciu deosebit faţă de ceilalţi provideri, în sensul că plata se face în sistem pre-pay. Această modalitate de plată este *împrumutată de la operatorii de telefonie mobilă ce permit plata în avans a serviciilor oferite. Foarte util la acest serviciu este faptul că poţi activa cartela oricând doreşti, şi astfel poţi să alegi în ce perioade vrei să vizionezi programele preferate. În acest mod, dacă eşti plecat în concediu pentru o perioadă mai lungă nu trebuie să plăteşti *serviciile tv. Activarea cartelelor se poate face printr-un apel telefonic la call center sau printr-un simplu SMS.

  Oferta Focus Sat conţine o listă de 24 de posturi tv gratuite, la care se adaugă canalele conţinute de unul dintre pachetele familia, aventura, *cinema sau sport. Pentru a putea achiziţiona o cartelă Focus Sat trebuie să alegeţi unul dintre aceste pachete,* *pentru care trebuie să plătiţi o sumă de bani. După realizarea testului, în opinia noastră, Focus Sat

  a prezentat cea mai bună calitate a imaginilor. Un dezavantaj însă îl reprezintă faptul că imaginile nu pot fi înregistrate cu un video sau DVD recorder. Astfel nu vei putea să pui la păstrare în raftul cu casete video sau DVD-uri emisiunile preferate.

  Pe lângă imaginea foarte bună, meniul este extrem de uşor de folosit oferă şi foarte multe funcţii. Dacă nu găseşti nimic interesant la tv, te poţi delecta cu două jocuri pe care le poţi juca cu ajutorul *telecomenzii: Tetris şi Puzzle. Iar dacă şi asta te plictiseşte, poţi alege să asculţi unul dintre cele 26 de posturi radio gratuite. Per total, serviciul oferit de Focus Sat este printre cele mai bune, având preţuri *convenabile pentru pachetele oferite, cât şi o imagine clară.

  Calitate imagine:

  Puterea semnalului: 65%

  Calitatea semnalului: 80%

  Satelit: Thor

  Pachet standard: 20 RON/lună

  Nr. programe pachetul standard: 64

  Cost instalare: gratuit, în custodie

  Pachet complet: 60 RON/lună

  Nr. programe pachet complet: 73


  Dolce

  Serviciul oferit de Dolce este avantajos mai ales pentru abonaţii Romtelecom, datorită faptului că preţul abonamentului lunar este mai mic cu 22%. Reducerea la preţul de instalare este şi ea destul de substanţială în cazul abonaţilor Romtelecom care primesc echipamentul gratuit, faţă de abonaţii obişnuiţi, care va trebui să plătească 85 de euro. De asemenea, Dolce introduce şi un preţ de activare a abonamentului, activare care este gratuită pentru abonaţii Romtelecom care semnează un contract pe doi ani. Pe lângă pachetul Variety ce conţine programele standard, Dolce mai pune la dispoziţia utilizatorilor un număr de opt pachete diferite: Explorer, Active, Style, Midnight, HBO, Cinemax şi MaxPack. Acesta din urmă conţine practic toate posturile retransmise în reţeaua Dolce.

  Calitatea imaginii oferite de Dolce este bună, iar meniul este destul de intuitiv. O funcţie care mi s-a părut destul de interesantă este cea care permite selectarea duratei banner-ului din partea de jos a ecranului. Astfel poţi selecta ca acesta să rămână activ pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. Cei de la Dolce permit două aparate tv pe acelaşi abonament, cu condiţia ca abonatul să achite contrava*loarea unui al doilea receiver, preţul acestuia fiind de 75 euro. Partea bună este că sunt băieţi de treabă şi poţi plăti acest receiver şi în rate.

  Un lucru care m-a deranjat destul de mult la acest serviciu este faptul că se*lectarea volumului dorit din telecomanda Dolce este extrem de lentă, şi astfel trebuie să ţii tot timpul şi telecomanda televizorului aproape. Altfel, dacă este melodia ta preferată pe MTV şi vrei să dai volumul la maxim, s-ar putea să se termine clipul până vei reuşi.

  Calitate imagine:

  Puterea semnalului: 75%

  Calitatea semnalului: 90%

  Satelit: Hellas

  Pachet standard: 5 euro+TVA/ lună sau 3,9 euro+TVA/lună pentru abonaţii Romtelecom

  Nr. programe pachet standard: 45

  Cost instalare: 120 euro+TVA sau 35 euro+TVA pentru abonaţii Romtelecom

  Pachet complet: 7,4 euro+ TVA + preţ pachet standard/lună

  Nr. programe pachet complet: 63
  Boom

  Cei de la Boom vin cu o idee originală pe piaţa providerilor de servicii de televiziune digitală: canale tv proprii. Dacă ceilalţi provideri se mul*ţu*mesc cu cel mult un canal propriu pentru a-şi face reclamă la servicii, cei de la Boom s-au chinuit să realizeze canale tematice pentru toate gusturile. Cu toate că aceste posturi nu emit toa*tă ziua, sunt extrem de utile mai ales în momentele acelea când ştii că ai o multitudine de posturi tv la dispoziţie, dar totuşi nu ai la ce să te uiţi. Printre aceste posturi tv tematice se numără: Boom Action – pentru împătimiţii filmelor de acţiune, Boom Sport One – pentru pasionaţii de sporturi cu tran*smisiuni ale meciu*rilor de fotbal din Serie A şi în exclusivitate din Primera Division sau Boom HOP! – un canal semieducativ pentru cei mici. O funcţie care mi s-a părut destul de interesantă o reprezintă introducerea de mici imagini în cadrul banner-ului din partea de jos a ecranului. Aces*te imagini sunt folosite *pentru a indica genul filmului: spre exemplu pen*tru filmele horror va apărea un pum*nal. Acest lucru mi se pare extrem de util atunci când te *plimbi printre ca*na*le încercând să găseşti un program interesant. Pentru a nu rata programele preferate, ai la dispoziţie meniul pentru notificări. Selectezi programul dorit, şi apoi, cu ajutorul “booked programme *notification time”, poţi alege să fii anunţat de începerea programului cu până la 30 de minute înainte. Ca şi la Dolce, modificarea volumului se face extrem de încet şi vei avea nevoie şi în acest caz de telecomanda *aparatului tv pentru a nu îmbătrâni până apare o nouă liniuţă la volum. Ce mi-a plăcut la Boom este canalul de Karaoke pe care îl poţi folosi pentru a-ţi distra prietenii ce vin în vizită. Acest canal găzduieşte o mulţime de videoclipuri cu versurile subtitrate şi cel mai frumos este că ai un buton pentru a scoate vocea şi a lăsa doar negativul să cânte. Astfel, vei putea arăta tuturor talentele tale ascunse.

  Calitate imagine:

  Puterea semnalului: 95%

  Calitatea semnalului: 95%

  Satelit: Amos 2

  Pachet standard: 6,9 euro+TVA

  Nr. programe pachet standard: 39

  Cost instalare: gratuit, în custodie

  Pachet complet: 18.99 euro+TVA

  Nr. programe pachet complet: 74


  Max

  Serviciul de televiziune oferit de Max TV este tot pe bază de cartelă, dar *utilizatorul poate veni singur cu *echipamentul său de recepţie prin satelit şi să achiziţioneze de la provider doar cartela. Bineînţeles că *echipamentul trebuie să *îndeplinească anumite condiţii de compatibilitate cu sistemul de recepţie Max, dar e o idee foare bună pentru cei care au deja o antenă de satelit.

  Imaginea este de o calitate bună, iar varietatea de programe *recepţionate este foarte mare. *Sistemul de recepţie Max dispune

  de trei LNB-uri – Low Noise Block. Aceste LNB-uri sunt folosite pentru a efectua recepţia şi *conversia *semnalelor *venite de la sateliţi, iar în cazul Max sunt necesare trei astfel de dispozitive, întrucât Max primeşte *semnale de la trei sateliţi diferiţi: *Sirius, Hotbird şi Eutelsat. *Astfel se vor putea recepţiona o mulţime de *programe şi posturi radio gratuite *transmise în toată Europa. În total, datorită recepţiei de la cei trei sateliţi, vei putea beneficia de peste 500 de canale tv.

  Pentru a te abona la Max poţi opta pentru pachetul de bază, care conţine 40 de canale tv, pentru care vei plăti o sumă de 22 RON/lună plus o mulţime de alte canale din Italia, Rusia, Spania şi multe alte ţări. Pe lângă pachetul de bază mai puteţi adăuga pachetele Max Pack – *programe cu filme, Max Evolution – posturi tv cu documentare, Max Plus – sport şi filme pentru adulţi, Max *Science – setul de programe *Discovery, Max Energy sau Max Explore – programe Viasat şi Explorer.

  Meniul oferit de Max este uşor de utilizat, iar navigarea printre canale este foarte facilă mai ales datorită funcţiei de ordonare alfabetică a listei de posturi tv recepţionate. Cum numărul acestora este extrem de mare, este foarte greu să parcurgi lista în căutarea unui anumit post. Dar dacă foloseşti ordonarea alfabetică vei accesa acel post tv într-un timp foarte scurt.

  O facilitate pe care o oferă Max TV o reprezintă faptul că poţi să *înregistrezi programele cu un Video sau DVD Recorder, facilitate pe care nu o oferă toţi providerii de astfel de *servicii.

  Calitate imagine:

  Puterea semnalului: 87%, 92%, 86%

  Calitatea semnalului: 98%, 99%, 99%

  Satelit: Sirius, Hotbird, Eutelsat

  Pachet standard: 22 RON

  Nr. programe pachet standard: 40

  Cost instalare: gratuit, în custodie

  Pachet complet: 60 RON

  Nr. programe pachet complet: 55 canale plătite + peste 500 gratuite
  Digi TV

  Unul dintre cei mai vechi provideri de televiziune digitală de la noi, Digi TV, se remarcă printr-o arie de aco*pe*rire a serviciilor foarte mare. Şi acest provider oferă posibilitatea abonatului să vină cu propriul echipament – an*te*nă şi LNB, fiind necesară doar achi*ziţionarea decodorului şi a cartelei.

  La abonare vei putea opta pentru unul dintre cele două sisteme: Hyundai sau Humax. Un sistem Hyundai cu antenă, decodor şi LNB are preţul de 255 lei fără TVA, iar un *sistem Humax poate fi achiziţionat la preţul de 285 lei fără TVA. Aceste echipamente pot fi plătite şi în rate timp de trei, şase sau 12 luni. De *asemenea, poţi opta pentru varianta de a primi echipamentele în custodie, caz în care acestea sunt gratuite, dar vor trebui returnate la terminarea *contractului.

  În cazul în care aveţi mai multe aparate tv în casă, costul *abonamentului nu se va mări pentru un număr de maximum patru televizoare. În schimb va trebui să plătiţi pentru fiecare aparat tv un decodor adiţional. Costul unui decodor este de 195 RON pentru Hyundai şi 225 Ron pentru Humax.

  În cadrul testului pe care l-am *realizat, la compararea imaginilor în paralel cu imaginile oferite de ceilalţi provideri, diferenţele între imagini sunt destul de mici, dar totuşi sesizabile.

  Ce aduce interesant Digi TV este sistemul Pay per View. Cei de la Digi TV pun la dispoziţia utilizatorului două canale proprii cu cele mai noi filme. Programul acestor canale poate fi găsit pe internet sau în meniu. Utilizatorul îşi poate alege un număr de filme difuzate pe acele canale, filme ce vor fi decodate contra sumei de 4 RON/film.

  Un lucru care mi s-a părut destul de supărător este inconstanţa volumului. Dacă treci de la un canal tv la altul vei avea niveluri diferite ale volumului. Acest lucru este destul de deranjant dacă e linişte: va trebui să reglezi şi volumul după ce schimbi canalul.

  Calitate imagine:

  Puterea semnalului: 80%

  Calitatea semnalului: 98%

  Satelit: Intelsat

  Pachet standard: 16,70 RON+TVA

  Nr. programe pachet standard: 36

  Cost instalare: gratuit în custodie

  Pachet complet: 24,60 RON+TVA

  Nr. programe pachet complet: 77


  Cum am testat

  Ştiind că vom realiza un test de televiziune digitală, ne-am antrenat degetele pentru butonare, ne-am înarmat cu floricele şi... suc şi am dat drumul noilor noastre plasme cu diagonală de 106 cm Panasonic Viera.  Meniu  Mai întâi am luat fiecare provider în parte şi ne-am jucat cu diferitele meniuri, în timp ce am analizat cu mare aten*ţie calitatea imaginilor. Toţi providerii au fost suficient de amabili ca să ne pună la dispoziţie întreaga grilă de programe, şi astfel am putut constata diferenţe între programele oferite. Am vrut să vedem cât de uşor sunt de folosit telecomenzile şi cât de facilă este navigarea printre meniurile oferite. Astfel am testat diferite funcţii cum ar fi programarea filmelor sau *blocarea unor anumite programe.  Transmisie  Am dorit să realizăm un clasament al celor mai bune transmisii prin vizionarea în paralel a mai multor provideri. Cum plasmele nu cresc în copaci, din păcate nu am putut face rost decât de două modele identice pentru test şi ne-am limitat la a compara două câte două imaginile transmise. Ne-a fost puţin greu cu Max TV, deoarece imaginile transmise de ei au o întârziere de circa patru secunde faţă de ceilalţi provideri, însă cu ajutorul funcţiei de îngheţare a imaginii am putut realiza şi aceste comparaţii.  Şi pentru că televiziunea digitală se bazează pe o transmisie prin aer, am fost la datorie pentru a testa chiar şi pe timpul furtunilor calitatea imaginilor. Una dintre concluziile importante este aceea că trebuie să vă asiguraţi că antena este foarte bine ancorată, deoarece în caz contrar, dacă antena se mişcă cât de puţin, nu vei mai vedea nimic.

  Una peste alta, imaginile recepţionate prin televiziunea digitală sunt de o calitate mult superioară celor recepţionate prin televiziunea analogică.

  Sursa: Jurnalul National

 2. #2
  Bagator de seama Expert
  Join Date
  Mar 2005
  Location
  Prin zona
  Posts
  2,941
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Da, din nou multe aberatii...

 3. #3
  Senior Member Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Dec 2006
  Posts
  1,147
  Posts Thanks / Likes

  Default

  M-ar fi mirat ca sa faca Jurnalu' lu' voiculeshhhhcu ceva bun. Mananca xxxxx cu lingura. Sunt jenanti.

 4. #4
  Member Mentor
  Join Date
  Jul 2006
  Location
  bacau
  Posts
  632
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Topul acesta este la calitatea dth-urilor autohtone,iar dth-urile noastre
  se vad bine pe un PANASONIC VIERA,E ABUREALA,LA FEL SI CELELALTE CHESTII CU UNELE MICI EXCEPTII!
  FOCUS-UPC;RCS-digital cablu;Digi Net;Digi mobil;BAYERN MUNCHEN &ACMILAN;
  .de

 5. #5
  Administrator Expert
  Join Date
  Jul 2002
  Location
  Las Vegas
  Posts
  8,510
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Am gasit 4 greseli citit textul in viteza (max 10 secunde).
  N-om fi noi jurnalisti dar nici astia ce scriu nu prea au habar de [email protected]

  Fanta
  Dupa ce am confiscat domeniul liga1.ro a venit randul ligii a doua : http://www.lpf2.ro


  http://www.liga1.ro/ cel mai tare site din lume dedicat fotbalului autohton.
  Vizitati-l si o sa primiti de la mine !

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top