Comitetul International Olimpic a desemnat, joi, in Guatemala, orasul rus Soci drept gazda pentru Jocurile Olimpice de Iarna din anul 2014. In finala s-au mai aflat Pyongchang (Coreea de Sud) si Salzburg (Austria).

Orasul de pe coasta Marii Negre a castigat in fata localitatilor Pyongchang (Coreea de Sud) si Salzburg (Austria). Pentru prima data Rusia va gazdui o intrecere a Olimpiadei de Iarna, presedintele rus Vladimir Putin promitand in fata membrilor CIO si a lumii intregi ca va aloca 12 miliarde de dolari pentru construirea celor mai moderne baze sportive.

Soci (Rusia), scurta prezentare:
- Cu o populatie de 350.000 de locuitori, Soci este plasat la 1500 de km sud de Moscova si la 1500 km est de Atena, fiind cunoscut ca o importanta statiune balneoclimaterica pe coasta Marii Negre. Recunoscut ca important centru al sporturile pe gheata, Soci se afla la doar 70 km distanta de partiile caucaziene, oferind o excelenta combinatie intre insoritele plaje de la Marea Neagra si partiile de schi din Caucaz.
- Spre deosebire de candidatura Moscovei pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Vara din 2012, guvernul federal a alocat pentru Soci suma de 12 miliarde de dolari, alte 40 de procente urmand sa fie alocate de sectorul privat.
- Avantaje: sustinerea oficiala a presedintelui Vladimir Putin, sondajele de opinie favorabile (80%) si traditia Rusiei in sport, lucru evocat in fata membrilor CIO de catre presedintele Putin, sportivii rusi obtinand de-a lungul timpului nu mai putin de 293 de medalii la Jocurile Olimpice de Iarna.
- Rusia a mai gazduit o singura data Jocurile Olimpice, in 1980, cand s-au desfasurat la Moscova intrecerile sportive de vara.