Echipa de baschet masculin CSU Ploiesti, campioana Romaniei in ultimii patru ani, va evolua, in premiera, in ULEB Cup, a doua competitie continentala ca valoare, dupa Euroliga, dupa ce formatia spaniola MMT Estudiantes a declinat invitatia de participare, din cauza problemelor financiare.

Gratie indicelui ridicat de tara, Spania a primit cinci locuri in sezonul viitor al ULEB Cup, care s-a extins ca format la 54 de echipe, din 25 de tari. Astfel, formatiile DKV Juventut (locul 3 in sezonul trecut intern), Girona (5), Gran Canaria (6), Pamesa Valencia (7) si MMT Estudiantes (9) au fost anuntate oficial, in cursul zilei de marti, ca tragerea la sorti a celor 9 grupe a cate 6 echipe va avea loc sambata, la Jesolo (Italia). Oficialii de la MMT Estudiantes au reactionat negativ insa, declinand invitatia facuta de ULEB. "Suntem in imposibilitatea sa participam. Nu avem garantii financiare totale. Bugetul clubului a fost aprobat deja fara a fi prevazuta vreo participare in competitiile internationale in viitorul sezon", au afirmat conducatorii clubului Estudiantes Madrid, citati de publicatia El Mundo Deportivo.

Acelasi cotidian sustine intr-un articol publicat in editia de miercuri ca locul formatiei MMT Estudiantes in ULEB Cup va fi luat de campioana Romaniei, CSU Ploiesti, aceasta constituind o solutie de urgenta inaintea tragerii la sorti. Pentru ploiesteni insa lucrurile nu sunt deloc simple. Conducerea echipei a anuntat oficial ca se va inscrie in EuroCup, competitie organizata de FIBA Europe, care se afla in "razboi" cu ULEB, dupa ce consortiul care organizeaza ULEB Cup si Euroliga a decis sa extinda numarul echipelor participante, lovind astfel in calendarul forului continental.

"In urma cu cateva minute am fost anuntati de ULEB ca ne aflam printre cele 54 de echipe care vor lua startul in noul sezon. Este o veste foarte buna, suntem fericiti, pentru noi se schimba mult planurile de transferuri, pentru ca vom juca alaturi de mari forte ale Europei si dorim sa facem o figura frumoasa la prima participare. Nu stiu amanunte despre recompensele financiare, stiu doar ca la finalul competitiei, ULEB returneaza o mare parte din cheltuielile de participare facute de echipe", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele CSU Ploiesti, Alex Iacobescu.

MMT Estudiantes a fost adversara CSU Ploiesti in grupele EuroCup, in sezonul trecut, spaniolii invingand in ambele meciuri, cu 97-89, la Ploiesti, si 117-111, pe teren propriu.

Ulterior, MMT a ajuns pana in semifinala EuroCup, dar in campionatul 2007-2008 nu se va inscrie in nici o competitie europeana, mai ales ca finalul sezonului trecut a fost slab pentru iberici, care au incheiat pe locul 9 si au pierdut mai multi jucatori de baza.

ULEB Cup va incepe in luna octombrie, dar la start nu se va afla si castigatoarea din sezonul trecut, Real Madrid, care va juca in Euroliga