Din EVZ de azi: http://www.evz.ro/article.php?artid=309603

Petrisor Obaie


Un post francez sondeaza piata romaneasca.
Emanuel Florent, director general adjunct pentru dezvoltare al postului de televiziune francez TF 1, a revenit in Romania zilele trecute dupa ce, in urma cu o luna, a fost la Consiliul National al Audiovizualului si si-a exprimat intentia de a investi pe piata romaneasca. De aceasta data, reprezentantul TF 1 s-a intalnit cu managementul Realitatea TV, cu Dan si Camelia Voiculescu (proprietarii grupului Intact) si cu directorul postului Telesport.

„A fost o intalnire de „buna ziua”. TF 1 detine un canal de stiri, Le Chaine Info, au vazut ce inseamna Realitatea TV si au dorit sa ne cunoasca”, a declarat, pentru EVZ, Sergiu Toader, project manager Realitatea-Catavencu. Horatiu Nicolau, director general al postului Telesport, a confirmat intalnirea cu reprezentantii postului francez de televiziune.

„Am discutat despre un posibil parteneriat”, a precizat Nicolau pentru EVZ. Pe langa postul de televiziune, Telesport detine si drepturile de retransmisie TV ale meciurilor de fotbal din Liga I.Pana la inchiderea editiei, Camelia Voiculescu nu a putut fi contactata.

In urma cu o luna, fostul presedinte al CNA, Ralu Filip, decedat in urma cu doua saptamani, preciza ca reprezentanti ai postului TF 1 au venit in Romania pentru a face o evaluare a pietei, legislatiei si publicului romanesc, in vederea lansarii unui program generalist.

Numarul 1 in Franta

Postul TF 1 este pe locul intai in topul televiziunilor generaliste din Franta, cu o cota de piata de 31,6 procente in 2006. Pe langa acest canal, francezii au dezvoltat o paleta larga de produse derivate: site-uri internet, continut video, bloguri etc. Principalul actionar al TF 1 este compania Bouygues (42,9%), condusa de omul de afaceri Martin Bouygues.

O alta parte a postului este proprietate publica, televiziunea fiind listata la bursa pariziana. Functia de presedinte-director general al postului este detinuta, de aproape 20 de ani, de Patrick Le Lay. Reteaua TF 1 detine o serie de canale tematice distribuite contra cost in Franta - Le Chaine Info (LCI), TF6, TV Breizh, TMC -, iar la nivel international detine postul Eurosport.

TF 1 a devenit in timp un grup de comunicare integrat care dezvolta diverse activitati, de la productie si difuzare de programe TV la productie cinematografica, distributie de DVD-uri si CD-uri sau teleshopping, prin filiala sa cu acelasi nume. In 2006, cifra de afaceri consolidata a grupului a fost de 2,65 miliarde de euro, cu 5,8% mai mare decat in 2005.