Televiziunile riscă pedeapsa capitală retragerea licenţei audiovizuale dacă nu-şi plătesc amenzile, potrivit unor afirmaţii făcute de membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului n şedinţa din 12 iunie.

Direcţia juridică a CNA a prezentat o situaţie a amenzilor neplătite pe 2006 şi 2007 din care reiese că majoritatea televiziunilor cu excepţia notabilă a Pro TV, au amenzi neplătite. Potrivit Art. 57 din Legea audiovizualului, dacă n 6 luni nu au fost achitate amenzile, CNA poate retrage licenţele audiovizuale.

Pe lista televiziunilor cărora li se pot retrage licenţele figurează DDTV şi OTV, Prima TV, Realitatea, Antena 1, Antena 3, Naţional TV, B1 TV, Acasă TV, dar şi postul public TVR şi mai multe radiouri.

Numărul de amenzi neplătite din 2006 pnă n prezent este de 74, iar suma totală este de 427.000 de lei. Principalul datornic la stat este OTV, cu 34 de amenzi totaliznd 185.000 de lei.

TVR are amenzi neplătite de 39.000 de lei, Naţional TV de 43.000 de lei şi Antena 1 de 37.500 de lei. O bună parte dintre amenzi sunt contestate n justiţie, altele nsă nu au fost şi ar fi trebuit plătite.

Vicepreşedintele Attila Gasparik a propus ca CNA să trimită scrisori de atenţionare televiziunilor şi, eventual, să nu mai accepte nici o cesionare de licenţe sau alte aprobări pnă ce nu se plătesc amenzile