Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 8 of 8
 1. #1
  Bagator de seama Expert
  Join Date
  Mar 2005
  Location
  Prin zona
  Posts
  2,941
  Posts Thanks / Likes

  Default Internet gratuit, propunerea Romaniei la Comisia Europeana

  Promovarea unei directive europene prin care internetul sa fie declarat serviciu public gratuit si crearea unei platforme web care sa faciliteze schimbul liber de informatii intre cetatenii UE: aceasta este propunerea formulata catre Comisia Europeana de raportorul roman al Consiliului Economic si Social European, Marius Opran.

  "Am propus promovarea unei noi directive care sa oblige toate tarile UE, impreuna cu autoritatile locale, sa acopere tarile, toata suprafata cu wireless internet accesibil gratuit cetatenilor", sustine Opran.

  Reprezentantii furnizorilor de internet din Romania sustin ca o astfel de solutie este greu de acceptat, in conditiile in care Uniunea Europeana incurajeaza diversificarea retelelor de distributie a internetului.

  Gheorghe Serban, director executiv al Asociatiei Nationale de Internet Service Provider, considera: "Tehnologia wireless rezolva intr-adevar foarte bine problema in spatii de aglomerari urbane si se poate instala usor, dar este costisitoare. Ca solutie, e interesanta".

  Accesul gratuit la internet ii va afecta, insa, pe furnizori, care nu vor mai incasa bani din abonamente. Marius Opran sustine ca statul poate compensa acest lucru prin acordarea de facilitati fiscale. De exemplu, furnizorii de internet pot fi scutiti de plata unor taxe catre stat sau de impozitul pe profitul obtinut din publicitatea online: "Cei care ofera servicii de internet, service providerii, pot primi avantaje fiscale, astfel incat acest lucru sa devina tentant pentru cei care vor construi sistemul".

  Propunerea raportorului roman a fost motivata de necesitatea eliminarii diferentelor intre locuitorii din mediul rural si cei din mediul urban privind accesul la internet. Ultimele statistici in domeniu arata ca doar 5 % din populatia de la sate foloseste aceasta retea.

 2. #2
  Senior Member Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Dec 2006
  Posts
  1,147
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Uite ca s-au desteptat romanii. E perfect realizabil ce zice. Un pic "Ahead of his time" dar nu e rau de loc.

 3. #3
  aleksutz
  Guest
  RDI - Board Default Avatar

  Default

  O sa fie gratuit si o sa mearga ca p p***. Thanks but no thanks.

 4. #4
  Member Mentor
  Join Date
  Jul 2004
  Location
  husi
  Posts
  555
  Posts Thanks / Likes

  Default

  ar fi ok dar parerea mea ca nu o sa ajunga la final , o sa ramana proiect

 5. #5
  Gold Member Expert
  Join Date
  Jan 1970
  Location
  cluj-napoca
  Posts
  3,414
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Hi rpintea,

  Proiectul romanesc anuntat de tine este prea generos ca sa fie si realizabil,din cel putin trei motive{mai sint si altele}:
  1.Operatorii{furnizorii} de internet nu vor avea independenta economica de a decide politica lor de marketing,ca atare se vad arondati{sa nu mai spun tutelati] de o instanta suprema,in acest caz statul respectiv,care va impune ce si cum se face distributia serviciului.Cam ca in cazul Chinei.
  2.Calitatea serviciului nu va depinde de cerere si oferta cum e normal intr-o economie de piata,ci de cel care stabileste subventia sau cum vrem s-o denumim.
  3.Reactia consumatorului,beneficiarul acesti extravagande idei:cum poti multumii atitia useri din toata Europa incit sa-i asiguri un serviciu pe masura asteptarilor!

  satelescu

 6. #6
  Banned
  RDI - Board Banned Avatar

  Join Date
  Apr 2003
  Posts
  28
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Sa asteptam Wimax-ul ....

 7. #7
  Inimos din cale afara Expert
  Join Date
  Feb 2005
  Location
  in my own mind
  Posts
  10,542
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Orange, Vodafone, RomTelecom, Cosmote si UPC se vor lupta pentru licentele de acces la WiMAX, care permite oferirea de servicii de Internet fara fire la viteze maxime. Tehnologia este considerata de unii specialisti adevarata platforma pentru serviciile 4G.
  Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), rebotezata acum Radiocom, care controleaza banda de 3,5 GHz si care a oferit servicii de Internet wireless prin aceste frecvente, urmeaza sa elibereze spectrul pentru a permite instalarea WiMAX, a declarat, pentru SFin, Mircea Cazan, presedintele companiei. Radiocom este in continuare in plin proces de privatizare, MCTI cautand solutii pentru vanzarea ei. „Asa cum armata a eliberat anumite spectre de frecventa pentru serviciile GSM sau 3G, vom elibera banda de 3,5 GHz pentru serviciile WiMAX. Probabil vom primi in schimb o alta banda pentru serviciile noastre“, a explicat el.
  WiMax este versiunea „en gros“ a popularei tehnologii WiFi, care permite accesul la Internet fara fire. In timp ce WiFi ofera acoperire de 30 de metri, cu viteze de acces de 1 Mbps pana la 2 Mbps, varianta WiMax poate ajunge cu acoperirea la 30 de kilometri de emitator, cu viteze de pana la 70 Mbps. In ambele cazuri, largimea benzii scade odata cu distanta. La WiMAX, in raza de 10 kilometri in jurul emitatorului se pot atinge viteze de pana la 10 Mbps, conform studiilor realizate pana in prezent. Bucurestiul are circa 240-250 de kilometri patrati, deci se acopera lejer cu un emitator. Evident, pentru a suporta mai multi utilizatori va fi nevoie de mai multe astfel de echipamente.
  Internetul de mare viteza este in plina efervescenta si in Romania, numarul de utilizatori broadband bate un milion, iar telefoanele mobile si echipamentele de buzunar permit descarcarea rapida de fisiere, clipuri, jocuri, filmulete. In ciuda asteptarilor, chiar si serviciile 3G, destul de scumpe, au succes pe piata autohtona.
  Marii operatori sunt implicati de mai multi ani in proiecte wireless si fiecare companie incearca sa ofere un mix de servicii, combinatia „perfecta“ intre wireless si servicii fixe, voce, date, televiziune si servicii mobile.
  Vor fi vandute in total 4 licente nationale si alte cateva zeci locale, pentru acoperirea zonelor rurale si a celor unde este greu de ajuns cu fire. Deocamdata insa, operatorii se pregatesc pentru licitatia speciala pentru primele doua licente.
  Mai merita spus ca Nokia, cel mai mare producator de terminale mobile, a renuntat la proiectul de realizare a unui cip special pentru telefoanele 3G impreuna cu Intel, anuntand, in schimb, ca va produce telefoane mobile WiMAX.

 8. #8
  Senior Member Expert
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  espańa
  Posts
  1,125
  Posts Thanks / Likes

  Default

  mi se pare ciudat sa trebuiasca licenta pt. wimax pt. cai doar un wifi mai avansat si din cate stiu in spania deja funccioneaza
  Fiti Aliati
  Dreambox

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top