Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu (ACC) se opune introducerii unor noi prevederi legate de sporirea numărului de canale n pachetul must-carry, obligatorii la retransmisie, potrivit unei declaraţii a preşedintelui ACC, Radu Petric, n cadrul adunării generale a asociaţiei, ntrunită la Poiana Braşov la 31 mai.

Radu Petric susţine că n primă instanţă modificarea legii audiovizualului serveşte intenţia de introducere a postului TV5, dar este puţin probabil că dacă prevederea va deveni lege celelalte programe finanţate public din Europa nu vor specula posibilitatea obţinerii unei distribuţii sigure pe una din cele mai competitive pieţe.

Parlamentul discută modificarea Legii audiovizualului, printre noile prevederi ale acesteia figurnd şi obligativitatea reţelelor de cablu de a transmite obligatoriu toate canalele subvenţionate cu care Romnia are acorduri. n această situaţie se află deocamdată doar programul francofoniei, TV5.

Preşedintele ACC a criticat şi ncetineala cu care autorităţile adoptă proiectul de lege privind accesul la infrastructura asociată activităţilor de telecomunicaţii. Acest proiect a căzut victimă luptelor politice, n condiţiile n care Ministerul Comunicaţiilor este sub atac, a spus Petric.

El a remarcat că ntre timp moştenitorii Electrica scumpesc chiriile pe stlpi, iar Romtelecom a nceput să interzică accesul operatorilor de cablu la stlpii săi, avnd n vedere competiţia acestora cu serviciul de televiziune prin satelit Dolce. Cu toate acestea asociaţia a reuşit n perioada recentă să se opună cu succes "taxei pe umbra" cablului, pe care Ministerul Transporturilor a ncercat să o impună pentru folosirea infrastructurii asociată drumurilor naţionale.

Preşedintele ACC reamintit operatorilor de cablu prezenţi la adunarea generală care este marele lor avantaj: sunt aproape de comunitatea locală. Cablul duce televiziunile n casele romnilor şi n condiţiile n care se va adopta votul uninominal, cine nu este pe sticlă practic nu există. Fiţi flexibili, preluaţi pe reţelele de cablu toate televiziunile locale şi lumea se va uita la cablu. Marile companii de televiziune prin satelit nu vor avea această posibilitate.