Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 4 of 4
 1. #1
  Banned
  RDI - Board Banned Avatar

  Join Date
  Apr 2003
  Posts
  28
  Posts Thanks / Likes

  Default „Teleenciclopedia“, la 42 de ani

  Cea mai longeviva emisiune de pe televiziunile romanesti, continua sa faca audiente mari.
  Una dintre emisiunile celebre de la noi, devenita un adevarat brand de televiziune, a debutat pe 21 mai 1965 ca o solutie de compromis. Pe linga achizitiile de filme artistice, distribuitorii din acea vreme obligau TVR sa cumpere si documentare de 10-15 minute si a trebuit gasita o formula in care sa fie folosite si acestea. Dumitru Udrescu si Adolf Oprescu, autorii emisiunii, s-au gindit la un format de magazin de cultura generala. Emisiunea, programata in fiecare simbata de la ora 20.00, pe un spatiu de o ora, a avut o buna primire in rindul publicului. La inceput, sumarele erau concepute exclusiv din documentarele oferite „la pachet” cu filmele artistice. Dupa o perioada insa, au inceput sa fie cumparate filme special pentru ea - a fost momentul in care a fost cooptat Ioan Ionel pentru achizitii. „Teleenciclopedia“ a rezistat in programul TVR si in momentele dificile din anii ’80, cind televiziunea transmitea zilnic numai doua ore de propaganda. Desi erau difuzate in continuare documentarele care au consacrat emisiunea (lumea animalelor, inventii, istorie, arta si cultura etc.), „Teleenciclopedia“ nu a scapat de cenzura in acea vreme. Subiectele tabu erau, desigur, cele legate de religie, de regii Romaniei sau de viata din tarile capitaliste.
  Raminind, totusi, o alternativa de normalitate in cadrul unui program tv pervertit, „Teleenciclopedia“ si-a consolidat in timp prestigiul. „Intr-o perioada de cumplite restrictii, aceasta emisiune a fost pentru telespectatori singura fereastra deschisa spre lume”, afirma Cornelia Radulescu, realizatoarea „Teleenciclopediei“. Astazi, nu numai emisiunea in sine a devenit un brand, ci tot ce e legat de ea, de la melodia de generic luata dintr-un concert pentru pian al lui Nicolae Kirculescu pina la vocile comentatorilor Florian Pittis, Mariana Zaharescu sau Lucia Muresan (voci care sint percepute acum ca „tip Teleenciclopedia” si au fost preluate, cu aceasta conotatie, si de unele spoturi publicitare). Inclusiv numele lui Ioan Ionel, cel care s-a ocupat de achizitia filmelor si care apare scris la sfirsitul documentarelor, a intrat in constiinta publicului legat de acest brand. Vorbind despre emisiunea pe care o realizeaza, Cornelia Radulescu ne ofera explicatia succesului la public: „Longevitatea emisiunii «Teleenciclopedia» ar putea fi explicata prin temele de interes general, deci prin calitatea informatiei furnizate, prin mentinerea formatului, prin comentariile accesibile tuturor telespectatorilor, concepute ca intr-o poveste frumos scrisa, dar si prin vocile celebre, inconfundabile. Emisiunea se adreseaza tuturor categoriilor de public doritor sa-si completeze cunostintele din cele mai variate domenii. De asemenea, emisiunea a avut intotdeauna o anumita prestanta, a ocolit intotdeauna vulgarul. In plus, este unica in industria televiziunii”.
  Desi ratingurile „Teleenciclopediei“ au scazut putin cite putin in ultimii ani, emisiunea ramine una cu o foarte buna audienta. Conform TNS-ABG International (prelucrare: Directia marketing si vinzari a TVR; copyright: Arma), daca in 2001-2003 „Teleenciclopedia“ avea virfuri, la nivel national, cu 3.328.000-3.658.000 de telespectatori, in 2007 a ajuns la un maximum de 1.573.000 de telespectatori.

 2. #2
  Member Mentor
  Join Date
  Feb 2007
  Location
  Cluj
  Posts
  994
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Eu tin minte Teleenciclopedia de cand eran in clasele mici.Pe atunci avea si alt generic, cel cu literele unde la fiecare litera era aratat ceva semnificativ.
  O emisiune buna din care am avut multe de invatat.
  Roling Stones, Dire Straits, Deep Purple, Led Zeppelin, Beatles, Creedence Clearwater Revival, Scorpions, Meat Loaf, Accept, WASP, Huey Luis & the News, Warlock, Helloween, Stratovarius, Lita Ford,Nightwish, Queen, Pink Floyd, Steve Vai, Yngwie Malmsteen, Joe Satriani, Metallica (whiskey in the jar).. cativa cu care ma mai cunosc si eu.

 3. #3
  Junior Member Teacher
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Dec 2006
  Posts
  129
  Posts Thanks / Likes

  Default

  e-he... "discovery"-ul copilariei

 4. #4
  Member Mentor
  Join Date
  Jul 2006
  Location
  bacau
  Posts
  632
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Foarte buna emisiune,si-n copilarie si acum !
  FOCUS-UPC;RCS-digital cablu;Digi Net;Digi mobil;BAYERN MUNCHEN &ACMILAN;
  .de

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top