Perioada de acordare a licenţelor pentru sistemul WiMAX se va ntinde pnă n anul 2013, cu posibilitatea extinderii pe o perioadă de ncă cinci ani, iar procesul de acordare a licenţelor va fi descris n caietul de sarcini, sunt cteva din concluziile după ncheierea procesului de consultare publică pentru strategia de implementare a sistemelor BWA la nivel naţional.

La 24 aprilie 2007, la sediul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a avut loc n prezenţa Ministrului Zsolt Nagy, o dezbatere care a marcat ncheierea procesului de consultare publică corespunzator adoptării "Documentului de strategie privind implementarea sistemelor BWA (Broadband Wireless Access - acces pe suport radio de bandă largă) la nivel naţional".

n cadrul acestei dezbateri au fost discutate toate observaţiile primite n perioada de consultare publică de la părţile interesate.

Printre subiectele abordate s-au numărat: posibilitatea extinderii lărgimii de bandă acordată fiecarui operator, de la 2 X 28 MHz pnă la 2 X 50 MHz; posibilitatea de a menţiona n caietul de sarcini procentul de acoperire pentru mediul mic urban şi rural, acest procent fiind de 20-30% (decizia finală va fi luată n urma consultării publice a caietului de sarcini); tariful de utilizare a spectrului, care va fi similar att pentru licenţele n banda de 3.5GHz ct şi pentru licenţele n banda de 3.7 GHz ntruct ambele licenţe vor deservi acelaşi spectru şi aceleaşi tipuri de servicii; eliberarea benzii de 3.7 GHz care se va realiza la data de 30.09.2007; posibilitatea introducerii benzii de 2.5 GHz pentru implementarea sistemelor BWA de tip mobil. MCTI va analiza această posibilitate n funcţie de recomăndările forurilor europene.

n urma acestei dezbateri urmează elaborarea caietului de sarcini şi lansarea acestuia spre consultare publică.

"Documentul de stategie privind implementarea sistemelor BWA la nivel naţional" poate fi accesat la adresa www.mcti.ro, secţiunea "Comunicaţii", subsecţiunea "WiMAX".

La dezbatere au participat Secretarul de Stat al MCTI, Florin Bejan, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare n Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Dan Georgescu, Directorul Direcţiei de Comunicaţii şi Programe Europene al MCTI, Adrian Ionescu, precum şi reprezentanţi ai tuturor părţilor care şi-au exprimat interesul faţă de acest document strategic.