Disputa dintre Telemobil si Cosmote a dus la imposibilitatea utilizatoriilor celor doua companii de a mai comunica intre ei timp de 36 de ore.

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a obligat Telemobil, operatorul retelei Zapp, sa asigure interconectarea cu reteaua Cosmote, dupa ce Zapp a intrerupt joi interconectarea, se arata intr-un comunicat al autoritatii.

Potrivit reprezentantilor ANRCTI, masurile luate au fost justificate de necesitatea asigurarii conectivitatii intre utilizatorii finali ai celor doua retele.

De asemenea, ANRCTI a demarat procedura de solutionare a litigiului pe fond, avand ca obiect solicitarea Cosmote privind obligarea Telemobil la incheierea unui nou acord de interconectare.
Litigiu Zapp - Cosmote

"ANRCTI sustine faptul ca prejudiciile suferite de utilizatorii celor doi furnizori ca urmare a intreruperii legaturii de interconectare sunt de o gravitate exceptionala avand in vedere numarul mare al utilizatorilor celor doua retele de telefonie mobila, si anume peste 400.000, in cazul Telemobil, respectiv peste 1.200.000, in cazul Cosmote”, a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

In cadrul litigiului deschis la ANRCTI, Cosmote a aratat ca, de la data de 1 martie 2007, Telemobil a intrerupt legatura de interconectare dintre cele doua retele, in prezent utilizatorii finali ai celor doua companii fiind in imposibilitatea de a mai comunica intre ei.

In aceste conditii, Cosmote a solicitat, ca masura cu caracter provizoriu, obligarea Telemobil sa asigure serviciile de interconectare in aceleasi conditii tehnice si comerciale ca pana la momentul intreruperii legaturii de interconectare, aratand ca sufera grave prejudicii materiale si de imagine.

De asemenea, atat utilizatorii serviciilor sale, cat si cei ai serviciilor oferite de Telemobil, sunt prejudiciati pentru ca nu mai pot comunica intre ei, apreciind ca prejudiciile suferite de utilizatori nu pot fi recuperate sau reparate.

Pe de alta parte, Telemobil a aratat ca solicitarea Cosmote nu este intemeiata deoarece nu exista o situatie exceptionala si un prejudiciu grav, sustinand ca oprirea traficului dintre cele doua retele se datoreaza incetarii acordului de interconectare dintre parti incepand cu data de 1 martie 2007.

Reprezentantii Telemobil au mai afirmat ca partile au purtat negocieri indelungate cu privire la incheierea unui nou acord de interconectare, iar Cosmote a fost informata, in timp util, cu privire la intentia de intrerupere a legaturii de interconectare incepand cu data de 1 martie 2007 in situatia in care nu sunt acceptate propunerile Telemobil.