CNA va invita marţi, 30 ianuarie, reprezentanţii HBO, AXN, Hallmark şi ai organizaţiilor profesionale din cablu - ACC şi din audiovizual - ARCA pentru discuţii pe tema progrămarii filmelor şi difuzarea publicităţii.

CNA va cere detalii despre duratele la care televiziunile programează publicitatea. Conform legii, la seriale pauzele publicitare se pot face la 20 de minute, iar la filme 40 de minute, la nivelul autorităţii de reglementare n audiovizual existnd indicii că aceste reguli nu sunt respectate.

Autoritatea de reglementare n audiovizual va mai cerceta cum au fost licenţiate AXN şi Hallmark, sunt ele free-tv sau pay-tv? n cazul HBO, va fi discutată publicitatea la berea Perroni şi numărul mare de reluări. De asemenea, difuzarea filmelor de la HBO la AXN. Ralu Filip consideră că spectatorii plătesc de două ori pentru acelaşi filme. "Cred că avem dreptul să ne exprimăm nemulţumirea", a spus Filip.

"HBO Romnia ncheie contractele, ncasarea se face n Cipru şi politica editorială se face la Praga", a mai spus Filip. El consideră că "este lăcomie să facă publicitate şi să ia şi bani pe abonament". Filip a mai spus că programele romneşti ar trebui să ceară la rndul lor bani de la cablişti. "Cablistul a amestecat free-urile cu programele cu plată şi păcăleşte po****ţia pentru că accesul este contra cost." El crede că "ar trebui să avem un opţional mare şi o bază mică".

CNA va mai ncerca să afle dacă societăţile de cablu care au introdus AXN au mărit abonamentul şi care sunt condiţiile financiare de plasare a programului AXN n pachetul de bază. Programele HBO, AXN şi Hallmark vor fi cercetate şi cu privire la respectarea directivei televiziunii fără frontiere.

"Avem un program 100% american, care face concurenţă canalelor noastre. Hallmark difuzează publicitate şi nu are separator. AXN nu protejează copii", a mai spus Ralu Filip. La ntlnirea de marţi, 30 ianuarie, ce se va desfăşura la sediul CNA vor fi invitaţi preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu, Radu Petric, şi directorul executiv al Asociaţiei Rormne de Comunicaţii Audiovizuale, George Chiriţă .

Reprezentantul ARCA, George Chiriţă, spune că programele sunt licenţiate n UE, dar nu se pot monitoriza acolo. Ar trebui monitorizate n Romnia. Nu există nsă baze legale n prezent. De asemenea, procedura de interzicere a unui program n Romnia nu poate fi aplicată dect n cazuri foarte grave.