IONEL GANEA, STUDENTUL DE LA DREPT
Horia VATAMANU-COANTA
http://transilvaniaexpres.ro/index.p..._articol=38262


Subiect al unui mare scandal fotbalistic in aceasta iarna, cand s-a transferat de la Dinamo la Rapid, fagaraseanul Ionel Ganea s-a gandit sa se preocupe si pentru viitor, alegand sa-si continue studiile la cursurile cu frecventa redusa ale Facultatii de Drept si Sociologie din cadrul Universitatii "Transilvania". Atacantul este student in anul III, fiind apreciat si de catre profesori pentru aceeasi calitate care ii iese in evidenta si pe gazon - ambitia.
"Frecventa nu este obligatorie la aceasta forma de invatamant, dar doritorii pot veni de cate trei ori pe semestru si, bineinteles, la examene. Potrivit legii, sportivii de nivel A si B isi pot programa sesiunile atunci cand activitatile competitionale le permit acest lucru. Cei de nivel A pot depune cereri oricand pe parcursul unui an scolar, iar cei de nivel B au la dispozitie cam doua luni dupa fiecare sesiune sa-si programeze probele. Performerii nu pot fi lasati in afara unui program educational, intrucat se considera ca ei trebuie sa aiba o calificare cand vor abandona cariera sportiva", a punctat Nicolae Bujdoiu, decanul Facultatii de Drept si Sociologie, dascalul continuand: "Referindu-ma strict la studentul Ionel Ganea, pot spune ca acesta a beneficiat de prevederile nivelului A in primii doi ani, dupa informatiile mele. Cum nu mai este international la aceasta ora, el urmeaza sa se supuna acum criteriilor de la nivelul B. Cat despre alegerea pe care a facut-o venind la facultatea noastra, consider ca il vad impresar, luand exemplul altor fosti fotbalisti care vor sa mearga mai departe pe acest drum, in detrimentul antrenoratului. L-am vazut mai interesat pe dreptul civil si de contractele din dreptul comercial". Nicolae Bujdoiu a precizat ca "Ganezul" este un student de nota 7,5 - 8, dandu-si interesul, dar fiind conditionat de calendarul competitional.
Va deveni procurator?
Declarandu-se un mare impatimit al "sportului rege", profesorul universitar dr. Cristinel Murzea, prodecan al Facultatii de Drept si Sociologie, a recunoscut ca are o admiratie deosebita pentru Ionel Ganea, la anul caruia este coordonator. "Este student la noi si, fiind sportiv de performanta, beneficiaza de sesiuni deschise, sustinandu-si examenele in pauzele competitionale. Ca si pe teren, el este un student ambitios, care a urmarit sa recupereze materia pierduta si sa treaca toate examenele. Am sesizat ca este mai interesat de contracte si de solutionarea litigiilor, fiind mai putin atras de dreptul penal. Probabil ca isi doreste sa devina procurator, intr-o asemenea meserie fiindu-i necesara o specializare in drept. In acelasi timp, ca si ceilalti sportivi care fac performanta si au venit la facultatea noastra, Ionel este interesat si dovedeste aptitudini la drept international si la relatii internationale. Nu este impulsiv, spre deosebire de atitudinea sa de pe gazon, acest aspect frapandu-ma la inceput. Studentul Ionel Ganea este unul permanent ninteresat de bibliografie, sinteze - prin care sa recupereze handicapul generat de slaba prezenta la cursuri - si isi asteapta profesorii pe holuri. Apreciez, de asemenea, ca jucatori cu nume, care puteau face Facultatea de Educatie Fizica si Sport, au venit la Drept si Sociologie, maturitatea facandu-i sa inteleaga ce perspective ulterioare li se pot deschide", a fost de parere Cristinel Murzea. Cadrul didactic a mai spus: "Ganea poate fi un exemplu pentru studentii care nici nu au loc de munca, nici nu practica vreo disciplina sportiva, dar au rezultate mai slabe decat ale sale. Explicatia este lipsa de motivatie, intrucat pustanii sustinuti financiar de parinti nu prea stiu cum se castiga banii".
"Cobra" si Todoran au absolvit anul trecut
Ionel Ganea nu este singurul fotbalist care a decis sa studieze materiile de la Facultatea de Drept si Sociologie la Universitatea "Transilvania". In 2006 au finalizat cursurile rasfirate pe cinci ani fostul international Adrian Ilie si Dinu Todoran, mijlocasul echipei Farul Constanta, primul luandu-si licenta anul trecut, iar al doilea fiind asteptat sa o faca, el fiind plecat in turneu cu "marinarii" in perioada examenelor. Mai ales in ceea ce-l priveste pe Adi Ilie, profesorul Cristinel Murzea a avut numai cuvinte de lauda.
A criticat conducerea "stegara"
Referindu-se la situatia actuala in care se afla FC Brasov, echipa unde s-a lansat in circuitul marii performante, Ionel Ganea a criticat politica adoptata de conducerea "stegarilor": "Imi pare rau pentru ceea ce se intampla acum la aceasta grupare. Antrenorul Gabi Stan si maseurii Gheorghe Visinescu si Andrei Gheorghe nu meritau un asemenea tratament, ei facand multe pentru FC Brasov la viata lor. Nu maseurii au jucat fotbal si nu cred ca trebuia inceputa curatenia cu ei", a punctat Ganea, care a spus ca ar reveni oricand intre "galben-negrii".