Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 0 EUR (0%)
Donate to support this site...

Results 1 to 8 of 8
 1. #1
  I'm the truble man! Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Jun 2005
  Location
  Bacau & Iasi .
  Posts
  2,363
  Posts Thanks / Likes

  Default Monopolul UPC! LA BACAU

  Cu toate ca monopolul este interzis prin legea concurentei, in Bacau, firma UPC este unica varianta a abonatilor la cablul TV ► neavind alternativa, bacauanii platesc pentru abonamentul de baza cel mai mare tarif din tara ► in judetele in care UPC are concurenta, abonatii achita chiar mai putin de jumatate decit cei din Bacau, desi serviciile oferite sint similare ► reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si ai Consiliului Concurentei recunosc ca s-a ajuns la aceasta situatie deoarece nu mai sint in Bacau si alte firme competitoare ► "Nu ne ascundem dupa deget si recunoastem ca pretul abonamentului este mare si ca nu avem concurenta, dar avem servicii de calitate!", sustine Marius Manoliu, director operatiuni UPC Bacau  "Este interzisa folosirea in mod abuziv a unei pozitii dominante detinute de agenti economici pe piata romaneasca (…) prin recurgerea la fapte anticoncurentiale care pot avea ca obiect prejudicierea consumatorilor prin impunerea pretului de vinzare-cumparare, a tarifelor si refuzul de a trata cu anumiti furnizori sau beneficiari (…) precum si aplicarea (…) unor conditii inegale la prestatii echivalente." (extras din Legea Concurentei, nr. 20/1996, articolul 6)

  Acesta este extrasul din lege prin care se dovedeste clar ca mii de oameni sint trasi lunar pe sfoara de reprezentantii firmei de cablu "United Pan Comunication" (UPC), care au cumparat toate firmele concurente si au instaurat, in Bacau, monopolul. Cum de s-a ajuns la o asemenea situatie, nimeni nu stie. Pina si cei care au obligatia sa aplice legea ridica din umeri. Reprezentantii institutiilor de stat, care sint platiti din banii publici ca sa apere interesele cetatenilor, se arata neputiciosi si ne trimit la "sefii de la Bucuresti", care "stiu exact datele problemei". In schimb, toti sint de parere ca "firmele mici le mai poti lua la scuturat", dar cind vine vorba de vreun mare concern, care are nu stiu ce "bube", e mai bine "sa stam in banca noastra". In cazul firmei UPC, care a instaurat monopolul in Bacau, reprezentantii institutiilor abilitate sa faca ordine par legati de miini si de piciore si sustin ca, desi se stie acest lucru, acesta nu poate fi demonstrat. Cei care au de pierdut sint, fireste, cetatenii care, oricit de nemultumiti ar fi, au de ales doar varianta de a mai scoate, luna de luna, tot mai multi bani in fata ghiseului UPC. Un fapt poate fi insa demonstrat: bacauanii platesc cel mai scump cablu din tara! Acest lucru il dovedesc cifrele. Pentru a compara tarifele percepute in alte judete de UPC, am sunat la mai multe filiale locale din orase reprezentative ale tarii. Comparatia se raporteaza la sumele platite pentru pachetul de baza de clientii UPC din Sfintu-Gheorghe, Neamt, Botosani, Iasi, Suceava, Caras Severin, Dolj, Olt, Brasov si Tulcea. In urma demersului jurnalistic, totul a dus la un numitor comun: concurenta zero, preturi usturatoare.

  Dublu fata de Sfintu-Gheorghe

  In timp ce bacauanii platesc pentru 41 de canale TV suma de 34 lei pe luna, locuitorii din Sfintu Gheorghe achita, pentru servicii similare, chiar mai putin de jumatate, adica 16 lei. Motivul se dovedeste a fi acela ca in judetul Covasna mai este si o alta firma de cablu TV. In topul preturilor scazute, pe locul doi sint locuitorii din Brasov si din Tulcea, care platesc 23 lei. Urmeaza cei din Dolj si Olt - cu 25 lei, Caras Severin si Suceava - cu 27 lei, si Iasi - cu 29 lei. Locuitorii judetului Neamt scot din buzunare 30 lei, insa abonamentul de baza cuprinde 54 de canale, adica cu 13 mai multe ca in Bacau, iar cei din Botosani, care au doua posturi TV in plus fata de abonatii UPC din Bacau, platesc mai putin cu patru lei. Un calcul matematic, prin care inmultim cei zece euro incasati de la fiecare client din Bacau, cu cei aproximativ 50 de mii de abonati, arata ca firma UPC incaseaza luna de luna, numai din orasul nostru, aproximativ o jumatate de milion de euro. La aceasta suma se adauga contravaloarea incasata pentru pachetele suplimentare, internet si telefonie.

  Lipsa concurentei, saltul preturilor

  Concurenta firmelor de cablu TV in Bacau a durat pina anul trecut, cind UPC a cumparat societatea "Astral", ultimul sau "rival". Bacauanii sustin ca "tariful la abonamentul de baza era mult mai scazut in anii anteriori, cind oferta firmelor de cablu era mai mare si fiecare om avea de ales intre Satba, Astral, Eurosat sau UPC". Tot mai multi abonati ai firmei de cablu UPC sustin ca "s-ar decabla oricind, daca ar avea o alta varianta, mai ieftina". Pina si reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) si ai Consiliului Concurentei sint de parere ca preturile "o iau razna" atunci cind lipseste, de pe piata, concurenta. Pentru a afla de ce bacauanii platesc cel mai scump pret din tara la cablul TV, ne-am adresat reprezentantilor ANRC Bacau. Ioan David, expert in domeniu, a raspuns scurt: "Pentru ca nu e concurenta!". El ne-a explicat ca are informatii sigure ca, in curind, va aparea pe piata Royal Cablu TV, o alta firma, si "atunci se vor mai schimba, poate, datele problemei". Am dorit sa aflam daca exista vreo institutie a statului care sa "puna haturi" preturilor. Am fost trimisi la "sefii de la Bucuresti, care stiu mai bine datele problemei". De parere ca, in Bacau, UPC are monopol e si Gheorghe Pascu, inspector al Consiliului Concurentei. Acesta ne-a explicat ca acest lucru se poate dovedi doar la nivel national. "Folosirea abuziva a pozitiei de monopol trebuie demonstrata. Or, la nivel national, firma UPC nu e singura pe piata. Totul trebuie demonstrat la nivelul tarii, nu al unui oras sau judet. Asa ca reclamatiile oamenilor nu sint intemeiate", a spus inspectorul. El ne-a explicat ca fuziunea Astral - UPC a fost aprobata chiar de reprezentantii Consiliului Concurentei si ca ei se ocupa doar de practicile anticoncurentiale intre firme. Romeo Coroi, inspector de concurenta, ne-a zis ca "in Romania, preturile sint libere si nu exista nici un organ de stat care sa se ocupe de stabilirea tarifelor". Ca sa obtinem mai multe date despre cum este posibil ca o firma sa aiba monopol in Bacau am fost indrumati, si de aceasta data, la "sefii de la Bucuresti".

  Bacaul e impinzit de cabluri

  Am incercat sa aflam de ce tot Bacaul este impinzit de tot felul de cabluri, ramase de la fostele firme, care aglomereaza stilpii de telegraf si de ce lucratorii UPC, daca tot au ramas "lideri", nu se ocupa de descongestionarea lor. Expertul ANRC Ioan David ne-a explicat ca, in urma cu citiva ani, se trageau cabluri pe stilpi, "haotic, dupa cum il ducea capul pe fiecare". Acesta ne-a mai zis ca, daca le-am da jos, ar insemna sa ne intoarcem in timp cu 17 ani. "Se vor schimba lucrurile, dar nu batind din palme. In Occident, totul este pe sub pamint. Asa va fi si la noi, dar e o chestiune de timp. Normal ar fi ca primariile sa se ocupe de infrastructura si firmele de cablu sa plateasca chirie", a zis expertul ANRC. Reprezentantii Primariei Bacau ne-au explicat ca firma UPC va plati, cit de curind, o taxa pentru folosirea stilpilor de pe marginea drumului. "In prima sedinta a Consiliului Local, va fi supusa spre aprobare o hotarire, prin care Primaria va incasa o taxa de 1,2 euro pe luna pentru fiecare stilp care ii apartine si care va fi utilizat de firma UPC sau de alte firme posibil concurentiale", ne-a spus Ionut Tomescu, purtator de cuvint al Primariei Bacau.

  "Nu avem rivali, dar avem calitate"


  Ca sa intelegem motivul pentru care bacauanii platesc, luna de luna, cel mai scump abonament din tara la cablu TV, am luat legatura cu directorul de operatiuni UPC Bacau, Marius Manoliu. Acesta a incercat sa ne lamureasca de "calitatea serviciului oferit" si ca "pretul incasat de firma nu este absurd". El ne-a mai zis ca reprezentantii UPC nu au nici o vina ca detin monopolul pe Bacau si ca nu pot "inventa" ei alte firme concurente. Pentru a fi cit convingator si deschis concurentei loiale, acesta ne-a spus ca are informatii ca va mai intra, cit de curind, pe piata, o alta firma de cablu. Cit despre aglomeratia de fire de pe stilpii de iluminat public, acesta se arata convins ca "toate sint functionale, deoarece nu toate retelele achizitionate au fost integrate in UPC, dar anul acesta problema se va rezolva". Am insistat, totusi, sa aflam de ce bacauanii platesc mai multi bani, comparativ cu alte orase ale tarii, si i-am dat citeva exemple de tarife mai scazute, desi serviciile oferite sint identice. "Depinde de numarul programelor oferite", a raspuns Manoliu. I-am insirat, punctual, orase cu tarife mult mai mici si programe mai multe ca in Bacau. "Depinde care sint programele ce intra in abonamentul de baza", a venit imediat raspunsul. In cele din urma, acesta a pus punctul pe "i": "nu ne ascundem dupa deget si recunoastem ca pretul abonamentului este mare si ca nu avem concurenta

  sursa . ziarul de bacau

 2. #2
  Hockey Fan Teacher
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Jan 2005
  Location
  Chikago / HR
  Posts
  366
  Posts Thanks / Likes

  Default

  in M-Ciuc pt 45 canale se plateste 36,2 lei (baza). Daca ai si extra si HBO abo pe o luna sare la 56 lei.
  Si exista alternativa: digi, focus, bum, macs
  3 X DIGI TV in chirie (2X1120 + 1X1160), două receptoare analogice (Teletronic Kopernikus şi Fuba) nefolosite, tuner KWORLD-DVBS-300U.

 3. #3
  Member Mentor
  Join Date
  Jun 2004
  Location
  Brasov-Brasso-Kronstadt
  Posts
  622
  Posts Thanks / Likes

  Default

  in brasov monopol RCS.
  baza, vreo 55 canale, 21 RON

  per ansamblu lumea multumita, avem digi tv cablu si internet pe ftth.

 4. #4
  Junior Member Teacher
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Jan 2006
  Location
  CRAIOVA
  Posts
  311
  Posts Thanks / Likes

  Red face

  RCS are monopol si in CRAIOVA.ERA mai bine cind era si OLTENIA TV care a venit direct cu 70 de canale si a obligat TERRASAT-ul sa urce si ei de la 30 la 67 de canale si sa introduca canale exclusive in ROMANIA,gen NOSTALGIA , Tiji etc.ACUM de cind RCS a cumparat si OLTENIA TV si TERRA SAt s-a imputit treaba si a scazut din nou nr canalelor.
  TOP MAN IS THE BEST MAN!

 5. #5
  Om simplu Teacher
  Join Date
  Oct 2004
  Location
  COCA-COLA LAND OF CRAIOVA
  Posts
  356
  Posts Thanks / Likes

  Default

  In Craiova nu este monopol deoarece exista si Dtv, o televiziune ce cableaza prin cart Bariera Vailcii, Au cam 50 canale tv + internet la pretul de 350.000
  RadioMix www.mixcraiova.ro Muzica Dance  R a d i o P o p u l a r Muzica p o p u l a r a si de petrecere www.radio p o p u l a r.ro

 6. #6
  Junior Member Teacher
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Mar 2004
  Location
  Romania
  Posts
  126
  Posts Thanks / Likes

  Default da

  in valea jiului 32 canale 280.000 iar de la 1 feb 290.000 la upc.

 7. #7
  Haiduc Expert
  Join Date
  Jan 2005
  Location
  Latitude: 44.202°, Longitude: 27.322°, Bărăgan City
  Posts
  1,735
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Călăraşi - UPC (Asstral) - Bază = 29 lei.
  Kworld DVB-S 100 PCI, Golden Media Wizard HD Vote, offset 0.8Fe + 1.15Fe

 8. #8
  Bagator de seama Expert
  Join Date
  Mar 2005
  Location
  Prin zona
  Posts
  2,944
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Reghin - 28 RON BAZA UPC
  Tg.Mures - 21 RON BAZA RCS

  Sa nu ne miram de ce uraste lumea UPC-ul...

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top