Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a sanctionat emisiunile care au incalcat Legea Audiovizualului in perioada octombrie-decembrie 2006, in prima sedinta care a avut loc ieri, in formula completa.
Valoarea totala a amenzilor se ridica la 75.000 de lei.
Dupa ce au supus la vot, membrii Consiliului s-au pus de acord cu privire la sanctionarea posturilor Prima TV, OTV si National TV. Astfel, emisiunea "Tradati in dragoste" de pe Prima TV a primit o amenda de 25.000 de lei pentru incalcarea articolului 39 din Legea Audiovizualului, conform caruia scenele pornografice sunt interzise pe post. In plus, emisiunea se difuzeaza intre orele 21.00 si 22.00, desi CNA a cerut reprezentantilor Prima TV sa o mute dupa ora 22.00 pentru protejarea minorilor.
Ralu Filip, presedintele CNA, a propus initial o amenda de 50.000 de lei, considerand ca incalcarea prevederii din lege este foarte grava, dar a revenit asupra deciziei pentru ca directorul postului Prima TV a recunoscut printr-o scrisoare deschisa, adresata CNA, ca a fost o decizie neinspirata a producatorilor.
Totodata, membrii Consiliului au mai supus dezbaterii ipoteza potrivit careia personajele care apar in emisiune nu sunt reale, iar scenele sunt regizate, dar acest aspect nu a fost elucidat de Prima TV pana acum.
Si emisiunea "Miezul problemei", difuzata pe postul National TV, a fost amendata cu 25.000 de lei, potrivit articolului 91 din Legea Audiovizualului. Acesta stipuleaza ca moderatorul, in acest caz Madalin Ionescu, nu trebuia sa-i permita lui Gigi Becali sa foloseasca un limbaj injurios la adresa altor persoane.
Aceeasi amenda a primit-o si OTV pentru emisiunea "Dan Diaconescu direct", pentru ca nu a respectat prevederea care se refera la interdictia de a difuza emisiuni interactive in care se apeleaza la ghicitori si vrajitoare.
Pe langa amenzile date ieri de CNA s-au numarat si doua somatii. Emisiunea "Nu te supara, frate" a lezat demnitatea umana a unor persoane care nu stiau ca sunt filmate, iar emisiunea "3 ceasuri rele" de pe National TV, care are acelasi format, a scapat de amenda si pentru ca postul nu a fost niciodata penalizat pentru nerespectarea articolului 39 in 2006.