Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 3 of 3
 1. #1
  Junior Member Teacher
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Oct 2005
  Posts
  222
  Posts Thanks / Likes

  Default Adio canal 2 de la Casa Scanteii

  Se pare ca batranul canal 2 ( oirt ) de pe Casa Scanteii si-a incetat emisia dupa aproape 50 de ani de emisie ( anul intrarii in exploatare 1957 ). A fost primul emitator TV din Romania care a emis la inceput unicul canal dupa care a devenit TVR2 odata cu lansarea emitatorului de pe canalului 6 de la Costila.
  Sa-i fie tarana usoara.

 2. #2
  dibaci Expert
  Join Date
  Oct 2002
  Location
  44.26’24 /26.10'50
  Posts
  10,804
  Posts Thanks / Likes

  Default

  sa-i fie tarana usoara ca tare hulpav a fost.Cat aluminiu a mancat el pentru antenele de canal 2
  Oare emitatorul o fi fost cel initial pe tuburi?
  [SIGPIC][/SIGPIC]

 3. #3
  Junior Member Master
  Join Date
  Jul 2006
  Location
  Europe
  Posts
  74
  Posts Thanks / Likes

  Default Momente de istorie la cei peste 50 de ani ai emitatorului

  Cum a fost acum 50 de ani?

  In 1956 a fost inaugurata TVR in studioul din Floreasca, strada Moliere nr. 2, cu o emisiune pe peliculă, ceea ce a constituit actul de naştere a Televiziunii Române.

  Imobilul din strada Moliere avea un studio "mare"( A ) de 460 mp, echipat cu patru camere şi un studio mic ( B ), de 80 mp, dotat cu două camere. Fiecare studio era prevăzut cu câte o cabină de comentator. În afară de încăperile tehnice, Studioul Floreasca dispunea şi de un minimum de anexe de creaţie, câteva încăperi redacţionale şi administrative.

  Emiţătorul, instalat în clădirea Casei Scânteii, transmitea pe canalul 2 VHF OIRT, cu o putere în antenă de 22 kw pe purtătoarea de video-frecvenţă şi de 10 kw pentru purtătoarea de audio-frecvenţă; antena de emisie la 109 metri inaltime.

  La început, din Studioul Floreasca se difuzau doar filme artistice, de trei ori pe săptămână. Treptat, pe măsura dezvoltării bazei tehnice şi a instalaţiilor de studio au fost introduse în programul TV emisiuni din studio şi din exterior, transmise în direct, cu carul de reportaj.

  ______________________________________

  Prima statie de emisie a Televiziunii Române a fost importata din URSS si montata asadar pe Casa Scânteii. Emitatorul functiona pe canalul 2 OIRT si avea o putere de 22 KW. Acoperirea statiei era insa restrânsa – Bucurestiul si imprejurimile sale.

  Întregul aparataj tehnic utilizat la începuturileTeleviziunii Române fusese realizat de un institut de cercetări din Leningrad (actualul Sankt Petersburg). Câteva zeci de specialişti ruşi veniseră să participe la montaj şi la instruirea personalului tehnic al Televiziunii Române. Tot echipamentul era realizat cu lămpi electronice. Ruşii motivau că tranzistoarele, apărute în urma cu 10 ani, erau folosite doar la instalaţiile militare.

  Inginerii români din acea perioada au inceput la rândul lor sa caute solutii pentru extinderea emisiei in tara. Dupa 1961 a inceput proiectarea primei retele TV la nivel national si identificarea amplasamentelor optime ale fiecarui releu. Gestionarea putinelor canale TV obtinute prin Acordul de la Stockholm a fost de asemenea o preocupare la acea vreme. Acest lucru s-a facut printr-o serie de programe de calcul destul de sofisticate la acea vreme.

  Imediat au inceput sa fie produse la ICRET Bucuresti (Intreprinderea de Constructii si Reparatii a Echipamentelor de Telecomunicatii) primele relee si retranslatoare in FIF. In 1965 România era acoperita cu programe TV in proportie de 40% prin montarea pe Varful Costila din Bucegi a unui emitator pe canalul 6 FIF. Au urmat rand pe rand emitatoarele de pe Semenic, de la Cerbu, Pietrarie, Feleacu, Parâng etc.

  In 1968 o data cu mutarea Televiziunii Romane intr-un local apropriat activitatii sale a inceput sa emita si Programul 2. Astfel in Bucuresti pentru Programul 1 s-a pus in functiune un alt emitator pe canalul 4 iar Programul 2 si-a inceput emisia pe vechiul canalul 2 de la Casa Scânteii. Emisia s-a extins apoi la Brasov si Pitesti si asa a ramas pana in 1985 cand s-a oprit in totalitate. În februarie 1990 emisia s-a reluat cu Programul 2 si a continuat pâna astazi.

  La inceputul anilor '70, s-a pus problema ca si la noi sa se introduca televiziunea in culori. Lucru deloc usor fiindca nu existau fondurile necesare importului de echipamente. La finele anilor '70 specialistii români au produs primul emitator in culori (SECAM) ce a functionat o perioada in Bucuresti pe canalul 34 UIF – K la puterea de 10 KW. In final, la inceputul anilor '80, s-a optat pentru importul unor unitati adaptate pentru a fi montate pe actualele emitatoare alb-negru pentru emisia in culori in sistemul PAL - D.

  De asemenea la mijlocul anilor '70 a fost creata in Romania, cu forte proprii, prima statie de receptie satelit cu o antena de fibra de sticla de 2,5 metri in banda de 6 GHz indreptata spre un satelit sovietic.

  In 1980 capacitatea Statiei de la Cheia devenise insuficienta. In contextul in care importurile de inalta tehnologie fusesera sistate inginerii romani au putut gasi solutii pentru cresterea capacitatii statiei. Sarcina era dificila fiindca echipamentul japonez al statiei trebuia adaptat la noile cerinte.

  ______________________________________
  Un articol interesant aparut in cotidianul "Gardianul"

  „Cred ca ar fi interesant (...) sa stie cate ceva si despre inceputurile televiziunii din punctul de vedere al telespectatorului. Daca imi amintesc bine, studioul experimental se afla undeva pe la Armata Poporului, apoi în Floreasca. Nu stiu cati telespectatori puteau urmari programele alb-negru de inceput deoarece emisiunea o luase inaintea pietei de vanzare a aparatelor (...)

  Dar cum am auzit ca se importa primele televizoare (Temp 2), m-am si preocupat sa-l procur. (...) Televizioarele se vindeau, este adevarat si in rate, dar numai “fruntasilor in productie” sau cu aprobare speciala din partea ministrului din cadrul ramurei in care lucrai.

  Obtinand o astfel de aprobare, la 18.03.1957, m-am prezentat la parterul magazinului Universal “Victoria” – singurul “mandatat” sa distribuie aparatele TV. Acolo insa, in fata raionului de la „electrice“, o masa mare de amatori. M-am interesat cine este ultima persoana ca sa ma asez la rand. Interlocutorul s-a mirat: care coada tovarase? Noi avem bani sa luam minuni d-astea?! Nu cumparam, ne uitam si noi si nu ne vine sa credem. Intr-adevar, pe un raft era un televizor in functiune si lumea se imbulzea din curiozitate.

  Mi-am facut loc prin multime sa ajung la vanzator, care dupa ce a verificat aprobarea si plata taxei de abonament, am achitat
  3.280 lei pretul aparatului (salariul meu era de 1.500 lei),
  160 de lei antena si
  144 de lei cablul,
  a scos o cutie din depozit si mi-a pus-o la dispozitie, fara sa o deschida si sa efectueze proba aparatului - in timp se si terminase transmisia experimentala de dupa-amiaza - atentionandu-ma sa nu desigilez ambalajul decat in prezenta specialistului Cooperativei Radio Progres desemnat sa efectueze instalarea“.

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. Tema de casa pt.vacanta mare.
  By lau in forum RDI - Satelit
  Replies: 4
  Last Post: 17th August 2006, 16:38
 2. „Observatorul” in casa noua
  By Unuseroarecare in forum News
  Replies: 0
  Last Post: 13th July 2005, 00:03

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top