Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 3 of 3
 1. #1
  Silver Member Expert
  Join Date
  Jun 2003
  Posts
  2,652
  Posts Thanks / Likes

  Default ProTv va lansa primele servicii HDTV din Europa de Est

  ProTv va lansa primele servicii TV de inalta definitie din Europa de Est

  Campionatul Mondial de Fotbal de anul acesta a fost cel dintai eveniment transmis in sistem HD intr-o serie de tari din Europa de Vest. Principala atractie sportiva a planetei a reusit sa mobilizeze responsabilii din Occident, pentru a grabi trecerea la nivelul urmator al transmisiilor tv.

  In ziua in care implineste 11 ani, Pro Tv lanseaza, in premiera pentru Europa de Est, servicii de televiziune de inalta definitie (High Definition - HD). Pentru aceasta noua etapa din existenta sa, postul a investit circa 10 milioane de euro in achizitia de echipamente si constructia unui nou studio.

  La ce se pot astepta telespectatorii, incepand cu 1 decembrie? La transmisii a caror calitate va fi asemanatoare celei a vizionarii unui film la un sistem home-cinema. Discutam despre o noua etapa in era catodica, dat fiind faptul ca impactul trecerii de la transmisiile clasice la cele de inalta definitie este "comparabil cu cel al trecerii de la televiziunea alb negru la cea color", dupa cum afirma George Iliescu, director general adjunct pentru operatii tehnice al PRO TV SA.

  Televiziunea din Pache Protopopescu a comandat deja in format HD toate filmele disponibile la acest standard din grila sa de programe.

  Proiectul "isi propune sa ii ofere consumatorului de televiziune calitatea exceptionala a imaginii de inalta definitie si a sunetului dolby digital si sa puna in valoare investitiile consumatorului de aparatura TV, pentru care nu exista in momentul de fata continut HD", a mai adaugat George Iliescu.

  Pionieri in domeniul HD au fost, cum era de asteptat, japonezii. Incercari de a pune la punct un astfel de sistem au existat inca din 1979, dar optiunea HD a fost introdusa pe piata abia la inceputul anilor '90.

  In mai 1992, Consiliul Comunitatii Economice Europene recunostea importanta strategica a televiziunii HD atat pentru industria electronica, dar si pentru cea de film si televiziune de pe continent.

  Primele experimente DVB-T HD (televiziune high definition cu transmisie terestra) din Europa apartin Marii Britanii si Frantei. Pe 9 iunie 2006, BBC HD a realizat prima transmisiune live in format HD cu meciul Germania - Costa Rica de la Campionatul Mondial de fotbal. In Belgia, introducerea sistemului HD (dar prin satelit) trebuia sa coincida cu desfasurarea aceluiasi eveniment sportiv, insa materializarea planurilor din aceasta tara a mai avut de asteptat. Danezii au reusit sa transmita Cupa Mondiala in HD, aceasta fiind cea dintai tara nordica in care a fost introdus noul sistem, in toamna lui 2005.

  Pe continentul nord-american, primele transmisii HD dateaza din noiembrie 1998. Cel dintai reportaj pe care americanii l-au vazut in acest format a fost lansarea navetei Discovery. In prezent, marea majoritate a emisiunilor transmise in prime-time sunt disponibile in format HD. Telespectatorii pot urmari la inalta definitie si o serie de programe difuzate in afara tronsonului de maxima audienta, incluzand jurnale matinale de stiri si seriale.

 2. #2
  Banned
  RDI - Board Banned Avatar

  Join Date
  Apr 2003
  Posts
  28
  Posts Thanks / Likes

 3. #3
  Junior Member Teacher
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Apr 2006
  Posts
  157
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Calitatea transmisiilor va fi asemănătoare cu cea a vizionării unui film la un sistem home cinema, impactul trecerii de la transmisiile standard de televiziune la cele de naltă definiţie fiind "comparabil cu cel al trecerii de la televiziunea alb negru la cea color", conform lui George Iliescu, director general adjunct pentru operaţii tehnice al Pro Tv.

  Pentru a putea trăi senzaţiile unice oferite de vizionarea unui program oferit de proiectul Pro TV DVB-T HD, este nevoie de un televizor, plasmă sau LCD cu rezoluţie High Definition (HD), dar şi de un receptor specializat, Set Top Box (STB), care să permită interfaţarea cu acestea. Conform cerinţelor Uniunii Europene, trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală trebuie să se facă pnă n 2012.
  "Nivelul de detaliu şi claritate pe care l asigură transmisia HD, din punct de vedere al imaginii, este att de mare, ncat machiajul prezentatorilor şi decorul vor fi cu totul speciale faţă de ceea ce se foloseşte n mod tradiţional ", a mai spus Iliescu.

  Pro Tv a comandat deja n format HD toate filmele disponibile n această versiune din grila sa de programe.

  "Acest proiect şi propune să i ofere consumatorului de televiziune calitatea excepţională a imaginii de naltă definiţie şi a sunetului Dolby Digital şi să pună n valoare investiţiile consumatorului de aparatură TV, pentru care nu există n momentul de faţă conţinut HD", a declarat George Iliescu.

  "Semnalul va include transmisia Pro Tv in format HD, cu sunet Dolby Digital, nsoţit de servicii de EPG (Electronic Program Guide - ghid electronic al programului televiziunii) şi va fi difuzat n clar, fără a se folosi niciun sistem de acces condiţionat", a spus Claudiu Paraschiv, directorul de operaţiuni tehnice al Pro Tv.

  Primele experimente DVB-T HD din Europa au fost lansate n Marea Britanie şi Franţa. BBC HD a fost lansat pe 15 mai 2006, emiţnd ntre două şi cinci ore pe zi. Pe 9 iunie 2006, BBC HD a efectuat prima transmisiune live n format de naltă definiţie, cu meciul Germania - Costa Rica, de la Campionatul Mondial de fotbal.

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. HDTV - DVD/DivX Player HDTV >>> TV LCD HDTV
  By WebMan in forum DVD - DIVX - HIFI
  Replies: 45
  Last Post: 17th February 2007, 08:15
 2. Replies: 3
  Last Post: 29th November 2006, 21:37
 3. ProTv Int,ProTv Cinema,TvrCultural si DigiInfo?
  By valipopovici in forum DTH & Cable-Romania
  Replies: 3
  Last Post: 29th July 2006, 19:16
 4. PROTV VA LANSA UN CANAL HDTV
  By rusudanion in forum TV-HD
  Replies: 2
  Last Post: 12th June 2006, 23:53

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top