Operatorii de cablu vor trebui să plăteacă un procent de 17,5 % din venituri pentru drepuri de autor şi conexe, incluzând taxele pentru programele din must-carry, potrivit unui anunţ făcut de preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC), Radu Petric, din cadrul Convenţiei de Comunicaţii prin Cablu organizat de ACC între 14 şi 15 noiembrie 2006.

Legea drepturilor de autor şi conexe a fost modificată în luna octombrie printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului nr. 123, aprobată de Parlamentul României, în sensul că furnizorii de servicii de programe de televiziune prin cablu vor trebui să plătească drepturi de autor şi pentru cele 25 % de procente din programele incluse în grilele operatorilor care se subordonează conceptului must-carry. Aceste programe obligatorii la retransmisie sunt reprezentate de posturile de televiziune româneşti protejate de această prevedere a legii de excluderea din pachetele de bază ale cabliştilor.

Cabliştii sunt astfel obligaţi prin lege să plătească drepturi de autor pentru programe de televiziune pe care sunt oricum obligaţi să le retransmită şi de ale căror plată au fost scutiţi în trecut. Derogarea de la plata drepturilor de autor în cazul programelor incluse la must-carry a fost anulată, operatorii de cablu trebuind să scoată mai mult din buzunare pentru aceste drepturi de autor. În opinia lui Radu Petric, acest demers legislativ va afecta în primul rând clientul, consumatorul serviciilor de televiziune prin cablu, care va plăti mai mult pentru drepturi de autor decât orice alt client dintr-o ţară europeană.

Potrivit metodologiilor Organismelor de colectare a drepturilor de autor aprobate de ORDA, pricipalul organism de colectare a acestor remuneraţii, procentul cumulat care va trebui suportat de cablişti se ridică la 17,5 % din veniturile acestora.

Preşedintele ACC, Radu Petric, a precizat că aceste procente „nu au nicio justificare, fiind aplicat după bunul plac al organismelor de gestiune colectivă, în totală neconcordanţă cu nivelurile de taxare percepute în ţările Uniunii Europene”.

Ralu Filip, preşedintele CNA, a declarat cu prilejul Convenţiei că televiziunile plătesc o dată drepturile de autor pentru teritoriul României şi impunerea unei noi plăţi dublează de fapt dreptul de autor fără nici o justificare creând totodată premisele unei concurenţe incorecte pe piaţă.