Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 4 of 4
 1. #1
  Moderator Expert
  Join Date
  Jan 1970
  Location
  United States of Europe
  Posts
  17,549
  Posts Thanks / Likes

  Default Hai sa aberam: Aberatiile(sau sperantele) LU' Gabi...:))

  Prin satelit, la tine acasa

  Timpurile in care pe terasele blocurilor puteai vedea o padure de antene indreptate in toate directiile s-a dus.
  In special in aglomerarile urbane televiziunea prin cablu a castigat teren, incat pana si cei care aveau antene de satelit, pentru ca puteau urmari din ce in ce mai putine programe TV gratuite, au trecut "pe cablu". Si in unele zone rurale televiziunea vine prin cablu. Dar la orizont apare si o alta oportunitate: TV prin satelit special pentu tine.

  Deja mai multe companii si-au anuntat serviciile pentru public. La urma urmei, televiziunea prin cablu este tot o extensie a televiziunii prin satelit, majoritatea programelor fiind retransmisii de pe satelit.
  Serviciile TV prin satelit nou-aparute la orizont intra in competitia cu cablul, desi companiile au declarat ca nu acesta le este obiectivul. E drept, nu este un obiectiv, este o stare de fapt. Ce faci atunci cand locuiesti
  intr-o aglomeratie urbana si noul tau televizor cu diagonala mare si sunet stereo "vede" mai toate programele cu bruiaje? Sau cand locuiesti intr-o zona fara cablu TV sau fara o companie care sa-ti ofere servicii serioase? Solutia este televiziunea digitala Direct To Home (DTH). si nu vine cu o "farfurie" cat o usa de garaj, ci cu una destul de mica, instalata cu ajutorul profesionistilor, cu un receptor usor de utilizat si... cu imagine si sunet perfecte. Mai mult, pe langa programele TV importante, prezente si pe cablu, ai canale dedicate subscriptiei unde poti vedea filmele lansate acum cateva luni in cinema.

  Balanta costurilor de instalare inclina spre cablu, nu trebuie sa cumperi echipamente, platesti doar taxa de instalare. De asemenea, numarul de canale TV este mult mai numeros pe cablu, transmisia prin satelit fiind mai scumpa. Desi pornesc in Romania cu aproximativ 20 de canale, companiile promit mai multe, iar programele selectate sunt cele mai importante. Am vizitat paginile Web ale unor provideri de DTH din Marea Britanie, Italia si Statele Unite si m-au convins numarul si varietatea de programe.

  Vestea unei alternative la televiziunea prin cablu i-a facut pe multi sa tresara. Companiile care vor oferi DTH estimeaza in prima faza peste 10.000 de telespectatori, cei care se afla in afara ariilor de acoperire a televiziunii prin cablu. si in zonele rurale exista oameni interesati, iar aici se pot adauga si miile de oameni care au case de vacanta. Daca ii socotim si pe cei care sunt nemultumiti de calitatea serviciului prin cablu si pe cei care doresc programe "Pay per View" si video la cerere, servicii accesibile exclusiv prin satelit, lista abonatilor incepe sa creasca. Foarte important este faptul ca aceste servicii au acoperire geografica mare, fiecare informatie solicitata de abonat fiind actualizata foarte repede, ca in cazul operatorilor de telefonie mobila.

  Pe piata DTH din Romania si-au facut aparitia mai multe companii: Focus Sat, RCS&RDS, UPC Romania, DTH Television Group si Adisam, care au intentii mai mult sau mai putin conturate. Singura care a iesit "la rampa" este Focus Sat, care si-a prezentat, in cadrul unei conferinte de presa, obiectivele, strategia de piata si tarifele, avand deja echipamentele de emisie instalate.

  Celelalte companii si-au anuntat intentia de a investi mai multe milioane USD, cei mai apropiati de final fiind RCS&RDS, avand experienta televiziunii prin cablu, si UPC Romania, care are servicii de DTH in alte tari din Europa Centrala si de Est. Adisam retransmite pentru aproximativ 5.000 de abonati din continentul nord american cateva programe romanesti, dar serviciul DTH pentru Romania nu este inca hotarat. DTH Television Group si-a anuntat intentia de a intra pe aceasta piata, insa nu a oferit nici un fel de alte informatii.
  Se estimeaza ca in Romania vor fi doi jucatori importanti: primii doi, dat fiind faptul ca o data achizitionat echipamentul, abonatul nu il schimba usor. Din acest punct de vedere, Focus Sat si-a ocupat un loc, raman de
  apreciat functionalitatea sistemului si... celalat concurent.

  Privind insa explozia in piata de TV prin cablu de acum cativa ani si piata de comunicatii mobile mereu in crestere, nu ar fi o surpriza prea mare ca numarul de abonati sa fie subapreciat si numarul de companii care vor furniza astfel de servicii sa fie mai mare.

  DTH ca platforma tehnica va fi in viitorul foarte apropiat un alt mod de acces la Internet si suportul pentru televiziunea de inalta definitie, HDTV, unde calitatea imaginii se dubleaza si sunetul este surround, insa sunt necesare receptoare TV care sa functioneze la o frecventa de monitor de calculator.
  Sistemul DTH/DVB foloseste ca metoda de distributie satelitii orbitali situati la 37.000 km altitudine. Platforma digitala SKY Television a lansat primul serviciu comercial care a folosit aceasta tehnologie in 1989 in Marea Britanie.
  La sfarsitul anului 2003, receptia digitala prin satelit la nivelul Europei a atins nivelul de 24 de milioane de utilizatori, reprezentand o cota de 70 % din totalul caselor care au acces la servicii digitale. In acest moment, la nivel mondial, se abandoneaza sistemele analogice si se implementeaza sisteme digitale net superioare celor pe care le inlocuiesc.
  Platformele DTH (Direct To Home) folosesc standardul profesional DVB (Digital Video Broadcasting). Acesta este folosit la nivel mondial in 35 de tari de catre 260 de companii din domeniul telecomunicatiilor.
  In acest mod, abonatii unei astfel de platforme au acces la un semnal de o calitate identica cu cea folosita in studiourile de televiziune; claritatea imaginii si a sunetului sunt aceleasi ca ale unui DVD. Deosebirea dintre formatul analogic si cel digital nu se rezuma doar la diferenta covarsitoare a calitatii semnalului; se adauga si facilitatile permise de standardul DVB, si anume:

  - Adresabilitate - abonatul are un cod unic prin care poate fi activat/dezactivat in functie de dorinta sa sau de situatia creditului sau; acest lucru se efectueaza cu ajutorul serverului. De asemenea, acest concept se refera si la faptul ca operatorul DTH se poate adresa individual oricarui abonat din teritoriul pe care il acopera semnalul satelitului care deserveste platforma digitala.
  - EPG (Electronic Programmimg Guide) prin care, in timp real, abonatul poate consulta programul transmisiunilor de pe un anumit canal.
  - Instant Messaging prin care operatorul DTH poate transmite mesaje text personalizate catre fiecare abonat in parte.
  - Subtitrare - programele TV sunt transmise cu mai multe variante de subtitrare, iar abonatul o poate alege pe cea preferata.
  - MultiSound - anumite programe sunt transmise in format Dolby Surround sau dublate in mai multe limbi; aceste optiuni pot fi selectate de catre abonat.
  - Parental Lock - cu aceasta facilitate se poate limita accesul copiilor la programe care nu le sunt recomandate.
  - Programe Radio - sunt transmise alaturi de programele TV, iar abonatul poate opta pentru ascultarea postului preferat doar prin apasarea unui buton de pe telecomanda.
  - PPV (Pay per View) - abonatul poate viziona la cerere anumite programe de televiziune suplimentare.
  - VOD (Video on Demand) - facilitate care permite "inchirierea virtuala" a unui film sau spectacol.
  - Jocuri video - cu ajutorul telecomenzii, abonatul poate activa un pachet de jocuri care sunt deja instalate in STB (Settop Box - receptor satelit adresabil) sau poate accesa un canal TV care ii pune la dispozitie, contra cost, alte jocuri.
  In functie de potentialul economic al zonei in care sistemul DTH este implementat, se pot face transmisii de date cu viteza de pana la 10 Mbps (sistem numit MHP - Multimedia Home Platform), se ofera acces Internet si servicii e-mail, VoIP (Voice over Internet Protocol), plati electronice, teleshopping, HDTV (High Definition Television) sau transmisii TV in care abonatul isi poate alege unghiul de vizionare, PVR (Personal Video Recorder) - receptorul abonatului este prevazut cu hard disc care poate inregistra orice doreste acesta, informatia pastrandu-se la aceeasi calitate, datorita formatului digital in care se inregistreaza.

  LA OPERATOR
  Operatorul serviciului trebuie sa receptioneze la statia centrala, de pe diferiti sateliti, programele TV care urmeaza a fi redistribuite prin intermediul platformei digitale.
  Toate aceste semnale se vor remodula, "impacheta" si codifica pentru a putea sa fie "urcate" pe un singur satelit. Trebuie mentionat ca prin acest proces nu se aduc modificari de structura programelor TV, iar continutul acestora ramane intact dupa acest complicat proces. Circuitul de receptie in statia centrala este necesar, deoarece numai asa se poate crea posibilitatea tehnica de a receptiona cu o singura antena de satelit un grup de programe TV care in mod normal sunt retransmise de pe mai multi sateliti.
  Avand in vedere caracterul comercial al platformei, trebuie spus ca toate programele care vor fi transmise prin intermediul acesteia vor fi codate, pentru a nu putea permite vizionarea acestora de catre cei care nu au acest drept. Transmisia video este codata MPEG 2 sau MPEG 4, pentru ultimul caz receptoarele fiind mai scumpe. Focus Sat foloseste ca si bSkyb o tehnologie MPEG2 triple pass, cu multiplexare statistica, fiecarui canal fiindu-i alocata banda in mod dinamic astfel incat sa ocupe cat mai putin spatiu, fara a pierde din calitate. Aceasta tehnologie este asemanatoare cu cea de compresie pentru DVD sau CD-uri multimedia.
  LA CLIENT
  Cei care doresc sa receptioneze grupurile de programe furnizate de catre operatorul DTH vor trebui sa intre in posesia unui kit de receptie satelit. Acesta cuprinde: o antena de receptie satelit (de mici dimensiuni- 60 cm), LNB-ul pentru antena, sistemul de prindere a antenei, cartela de acces a serviciului DTH, cablul coaxial si conectica specifica. La momentul achizitionarii kit-ului, clientul semneaza un contract de abonat, prin care operatorul DTH se angajeaza sa furnizeze pachetul de servicii de programe TV (respectiv o lista de programe TV) conform optiunii abonatului, atata timp cat acesta a platit tarifele corespunzatoare. Acest contract va cuprinde si clauzele generale si specifice in care abonatul va beneficia de receptia acestor servicii.
  O data ce echipamentul este instalat la domiciliul abonatului, acesta este gata sa receptioneze programele de televiziune dorite. Abonatul nu trebuie decat sa-si achizitioneze cartelele prepay ale operatorului DTH pentru a putea sa isi incarce contul personal (serviciu similar operatorilor de telefonie mobila). In cazul in care clientul ajunge foarte aproape de terminarea creditului din contul sau, acesta va primi un mesaj pe ecran prin care i se reaminteste acest aspect. Unele canale TV sunt gratuite, pentru majoritatea se platesc taxe de vizionare, fiind vandute in pachete sau in canale separate.
  De cate ori abonatul doreste sa isi schimbe optiunile in ceea ce priveste cantitatea serviciilor dorite, acesta nu trebuie decat sa apeleze telefonic serviciul de relatii clienti, sa se identifice conform procedurilor de siguranta si sa ceara schimbarea optiunii sale. Modificarile se vor face in cateva minute, nefiind necesara deplasarea unui angajat la resedinta abonatului.
  Pentru cei mai multi, cablul TV va ramane varianta optima, dar pentru cei care doresc servicii de calitate superioara si programe la cerere, solutia vine din cer, de la peste 30.000 de kilometri distanta.

  Data: 2005-02-11
  Autor: Gabi Zamfirescu

  Vrabia malai viseaza, iar de la dorintza la putirintza este o distanta mare... Suna frumos "traducerea adaptata" de mai sus, dar la cate dorim noi si la ce ne ofera RCS-ul(pentru ca Focus este mort... ) nu sunt sanse sa ajungem la 1.000 de canale "ca la americani"...
  Salut Prieteni!


 2. #2
  Mi se rupe Expert
  Join Date
  Jan 1970
  Posts
  2,961
  Posts Thanks / Likes

  Default

  man , @gepo

  sint mii si mii de ani diferenta , intre noi si americani.

  eu zic sa lasam oamenii sa-si faca afacerea , asa cum trebe , RO , e la inceput de drum , nu putem sa pretindem de la cineva , care , abia a inceput , sa ne ofere , tot ce vrem noi.

  i-mi aduc aminte , acum 13-14 ani , cind Premiere a inceput sa transmita , man , aveau recivere analog si nu mai facea nimeni scandal , ca , de ce au asa transmisie proasta , dar uite ca , cu timpul , au ajuns la o calitate de invidiat.

  Intrebare ?

  De ce , toti din RO , asteapta sa fie totul , ca si in USA

  eu oricum , sper , in DIgi TV si Focus.

  PS. vezi ca avem ceva pe fRDI ,care s-ar putea sa te intereseze


  salute

 3. #3
  Member Mentor
  Join Date
  Aug 2002
  Location
  Meath, Ireland
  Posts
  827
  Posts Thanks / Likes

  Default

  sa nu uitam ca aproape toti providerii de servicii prin satelit au inceput cu transmisii in sistem analogic, si pe baza acelor servicii au evoluat.. Romania anul acesta a facut un salt nemaipomenit in domeniu.. si sunt convins ca va face progrese, daca vor fi sustinuti financiar de clienti... adica de noi.

 4. #4
  Member Mentor
  Join Date
  Oct 2002
  Location
  N-TM 103
  Posts
  608
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Pacat ca nu au inceput de la clasa 1.O s-a incerc s-al trimit pe fiul meu din gradinita direct la facultate si o s-a m-a bucur daca reuseste.Apropo salt nemaipomenit.La Premiere abo e 45 euro pe luna:calitatea e s-a zicem de 8-9 si primesti pe canalele premium : Top Gun , Rambo si Pe aripile vintului.Dar respect , pe bani nostri cu filmele astea au reusit sa scape de faliment si au ajuns la bursa.Apropo pt.activarea unui client nou cer 25 euro.RESPECT .Eu unul de luna trecuta nu le mai dau bani.S-a vedem ce surprize ne ofera ai nostri in viitor.Eu sper s-a ramina 2 sau chiar mai multi in viata.Traiasca CONCURENTA.Bafta la toti

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top