Patronii de media au datorii de peste 200 de miliarde de lei vechi pentru drepturile de autor neplatite artistilor interpreti.


Preocupati de rivalitatea pentru un loc in Top 300, bogatii din media "uita" deseori sa-si achite datoriile de zeci de miliarde de lei pentru drepturile de autor ale artistilor care apar la televiziune sau la radio.

Pe lista neagra a datornicilor se afla posturile patronate de cateva nume aflate in Top 300, romani milionari in euro. Reteua debitorilor s-a trezit aruncata in procese, chemata la tratative si desfacuta in zeci de dosare penale.

Datornicii nu sunt insa speriati. Recurg la trei strategii simple: desfiinteaza firma si astfel incearca sa-si piarda urma, intocmesc promisiuni pe care nu le onoreaza si, in final, apeleaza la amici, recte personaje din Comisia de Cultura a Parlamentului. Unele persoane din comisia parlamentara nu sunt chiar straine de acest domeniu, ci chiar au interese.

Lista neagra: TVR, Pro TV, MTV, National, B1 TV...

Bosii din media au devenit cunoscuti si datorita vedetelor care au aparut si apar inca pe posturile lor de radio sau TV. Imaginea artistilor a contribuit decisiv la cresterea audientei, dar patronii au omis deseori sa plateasca drepturile de autor si au continuat sa le foloseasca inregistrarile fara a avea acest drept.

CREDIDAM se chinuieste acum sa recupereze peste 200 de miliarde de lei vechi doar de la televiziuni, iar in top se afla TVR cu peste 70 de miliarde de lei vechi. Grupul PRO are de achitat peste 23 de miliarde de lei vechi si s-a invoit sa rezolve problema de mai bine de o luna. Banii au intarziat sa intre in cont, la fel cum s-a intamplat si in cazul altor magnati.

Pe lista neagra se afla si familia Paunescu (proprietara postului B1 TV), Adrian Anghel (managerul MTV, post care nu a dat niciun leu pentru artisti chiar de la infiintare), fratii Viorel si Ioan Micula (National TV si N24), Anca Vlad (proprietara Senso TV, fosta PAX TV).

De asemenea, aici apare Frenczy Karoly (televiziunea Digital 3, cumnatul senatorului UDMR Verestoy Attila) si multimilionarul in dolari Ilie Stoichescu (Terra Sat, retea de televiziune prin cablu care a fost preluata recent de RCS&RDS).

58 de dosare penale si civile

In anul 2005, CREDIDAM a deschis 31 de procese civile si 27 penale pentru utilizatorii care nu si-au achitat datoriile fata de artisti.

Majoritatea cauzelor penale sunt pentru firmele care folosesc melodiile artistilor interpreti fara licenta, iar cele civile treneaza in lupta de a opri televiziunile sau posturile radio sa foloseasca inregistrarile fara acordul autorilor.

Presedintele CREDIDAM, Stefan Gheorghiu, ne-a declarat ca in alte tari radiourile sau televiziunile care incalca dreptul de autor sau functioneaza fara licente sunt inchise in trei zile.

"In alte parti nu exista atat de multe procese, iar cei vinovati nu incearca negocierea sumelor. Cel care nu respecta legea este scos de pe piata", a afirmat Gheorghiu.

Acesta va actiona din nou in judecata TVR, care se afla in topul datornicilor, dar refuza sa precizeze suma. Departamentul de comunicare al televiziunii a raspuns sec: "Televiziunea Romana isi onoreaza datoriile in termen. Sumele la care va referiti fac obiectul unor litigii, aflate in diverse stadii de judecata, si nu sunt creante certe, lichide si exigibile".

Datorii negociate ca la piata

Chiar daca sunt datori vanduti, americanii de la firma de cablu UPC Romania SA o dau din colt in colt pana cand ajung sa-si doreasca o reducere. "Le-am explicat si lor ca noi nu targuim ca la piata, ci discutam conditiile de onorare a obligatiilor, cum ar fi data, felul de plata, in transe etc.", ne-a declarat presedintele CREDIDAM, Stefan Gheorghiu.

Acesta a punctat ca o parte din rau-platnici se fofileaza de la achitarea datoriilor prin tertipuri gen: "Asa ni s-a spus de la CNA" sau "legislatia s-a modificat".

O parte dintre acestia au ajuns teme pentru inspectorii de la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), care au avut pe lista firme patronate printre altii de Adrian Sarbu (Pro TV), familia Voiculescu (Corporatia Intact), Silviu Prigoana (Etno TV), fratii Micula ( National si N24).

De curand, Legea 8/1996 a fost modificata, iar de verificari si amenzi s-au ocupat jandarmii si politistii.

Acestia au la indemana articolul 139, unde o serie de infractiuni penale sunt pedepsite prin contraventii care pot ajunge la 300 de milioane de lei vechi daca posturile radio si TV nu trimit lista cu melodii difuzate in fiecare zi.

O parte dintre cei care incalca frecvent legislatia din domeniu sunt supermarketurile, in frunte cu Flanco, Altex, Cosmo si Domo, firme puternice conduse de alti membri din clubul Top 300, cum este Ghyorgy Baba (director general la Cosmo).

In majoritatea punctelor de desfacere sunt utilizate melodii pentru care nu sunt platite drepturi de autor, la fel ca si in multe restaurante, locatii care intra la capitolul "ambiental" in ceea ce priveste difuzarea.

Flagrant. Numeroase posturi de televiziune si de radio au folosit inregistrari ale artistilor fara sa le plateasca insa drepturi de autor

"Liga campionilor"

Cei mai mari datornici din tv si radio

Institutie media manager / patron Grupul Pro (radio si televiziune) Adrian Sarbu, manager
Televiziunile National si N24 fratii Ioan si Viorel Micula, patroni
Televiziunea Senso Anca Vlad, actionar majoritar
B1 TV Bobby Paunescu, actionar majoritar
TVR Tudor Giurgiu, director general
MTV Adrian Anghel, manager


Fara vointa politica

Comisia de cultura si interesele din mass-media

Forul care poate opri, modifica sau aproba legea pentru drepturile de autor este Comisia pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor.

Nu toti membrii din acest organism au legatura cu domeniile pe care le pastoresc, dar au ajuns acolo cu ajutorul algoritmului politic. Cativa dintre deputati au apropiati in grupurile mass-media, iar primul dintre ei este presedintele comisiei, Catalin Micula (PNL), varul fratilor Micula, aflati pe lista neagra a CREDIDAM.

Un alt deputat cu interese stranse in domeniul audiovizual este liberalul Emilian Valentin Francu, fost patron al societatii Regal SRL din Rm. Valcea.

Aici a ocupat si functia de director general al RTV, firma la care a renuntat la cateva luni dupa ce a fost uns parlamentar.
Cumnatul senatorului Verestoy Attila, Frenci Karoly, patron la Digital 3 (TV si radio), are si sustinerea a doi deputati UDMR: Kelemen Hunor si Marton Arpad-Francisc.

De-a lungul timpului, diferite mijloace de informare in masa au fost sustinute in batalia cu CREDIDAM, unde parlamentarii s-au transformat in avocatii partilor prinse in flagrant.

Mai ales ca in toate comisiile de dupa 1990 au existat deputati care au avut interese directe sau "obligatii" de partid pentru a impiedica scoaterea pe piata a unei legislatii adecvate.

Fapt care poate fi observat simplu numai daca privim cei aproape patru ani de la publicarea Legii 8/1996 si aparitia normelor de aplicare. Timp in care utilizatorii nu au achitat niciun leu artistilor interpreti.

Atentionare UE pentru deputati

Ambasadorul Romaniei la UE, Lazar Comanescu, a primit la inceputul acestei luni o scrisoare de atentionare din partea Comisiei Europene pentru piata de produse si servicii. Mesajul este clar: a fost incalcat acquis-ul comunitar prin modificarea Legii 8/1996.

"Excluderea programelor care trebuiesc difuzate obligatoriu conform legii ("must carry") de la negocierea asupra remuneratiei ar putea duce la o situatie in care - in lipsa unui tarif negociat - sa nu se plateasca nicio remuneratie.

Aceasta ar incalca clar natura exclusiva a drepturilor in cauza. In acelasi mod, limitarea remuneratiei pentru drepturile conexe la o treime din remuneratia pentru drepturile de autor ar incalca natura exclusiva a drepturilor mentionate", a precizat directorul general al comisiei, Thierry Stoll.

Acesta a atras atentia ca precizarile sunt facute dupa o prima lectura in traducere a modificarilor, dar ca verificarile vor continua. "As dori sa va reamintesc ca o sarcina asumata de Comisia Europeana este aceea de monitorizare a pregatirii Romaniei pentru aderare si de semnalare a abaterilor de la acquis in Rapoarte", a mai avertizat seful comisiei, care a rugat ca neregulile sa fie trimise catre analiza autoritatilor din Romania pentru indreptarea legislatiei.

Legislatie

Istoric CREDIDAM

In baza Legii 8/1996 (n.r. - Legea privind dreptul de autor si drepturile conexe) a luat fiinta CREDIDAM, unic colector pentru Romania al drepturilor artistilor interpreti.

Pana in 1999, organizatia a functionat cu fonduri europene, printr-un proiect PHARE si unul MATRA (Ministerul Afacerilor Externe din Olanda), dar nu a adunat niciun leu pentru ca nu au fost publicate normele de aplicare a legii. Lucru care s-a intamplat in cateva etape incepand cu 1999. Primii bani incasati au intrat in buzunarele artistilor interpreti in 2000.