Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a revenit, asupra deciziei din 12 septembrie de sancţionare a postului OTV cu întreruperea emisiei timp de trei ore, dictând în schimb o amendă în valoare de 25.000 RON, maximum cât prevede legea.

Amenda acordată de CNA postului OTV a fost motivată de încălcarea repetată a Codului de reglementare în audiovizual în privinţa respectării principiului demnităţii umane şi a atitudinii moderatorilor în emisiunile de dezbateri.

Prezent la şedinţă, proprietarul televiziunii şi realizatorul emisiunii incriminate, Dan Diaconescu, a cerut Consiliului să reconsidere sancţiunea pentru că „a fost prea aspră”, referindu-se la întreruperea emisiei OTV pentru trei ore.

Ca argumente în susţinerea contestaţiei sale, Dan Diaconescu, deşi nu a contestat validitatea deciziei, ci doar asprimea ei, a invocat circumstanţele atenuante: „nu auzeam ce se spunea…s-au suprapus vocile”.

Ralu Filip, preşedintele în exerciţiu al CNA a declarat că „problema [emisiunii] e de limbaj, nu de conţinut”.

Emisiunea „Dan Diaconescu direct” din 21 august 2006 care l-a avut ca invitat pe Cosmin Guşă a fost sancţionată pentru că moderatorul nu a avut nici o reacţie în privinţa limbajului folosit şi a acuzaţiilor aduse de invitaţii Gigi Becali şi Corneliu Vadim Tudor, în cadrul unor intervenţii telefonice.

Conţinutul discursului invitaţilor a încălcat articolul 3 din legea audiovizualului şi art. 42, alineatele 1,2,3 şi 4 din Codul de reglementare în audiovizual, prin care realizatorii de emisiuni sunt obligaţi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, precum şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios.