Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, īn şedinţa din 14 septembrie 2006, prelungirea termenului de depunere a documentaţiei de autorizare a retransmisiei pe teritoriul Romāniei de către televiziunile aflate sub jurisdicţia unor state din afara Uniunii Europene (UE) pānă la data de 1 noiembrie 2006.

Īn urma unor cereri multiple de prelungire a acestui termen de la mai multe societăţi de cablu care retransmit pe teritoriul Romāniei programe aduse din alte state decāt Romānia sau UE, precum Serbia, Ucraina şi Turcia, destinate informării minorităţilor respective, CNA a luat decizia de a prelungi termenul de depunere a cererilor de eliberare a autorizaţiei de retransmisie a programelor pe teritoriul Romāniei.

Societăţile SC Media Sistem Internaţional SRL din Constanţa, SC Proactiv Network SRL din Medgidia, UPC Romānia sau SC Băleanu Servcom SRL din Moldova Nouă, judeţul Timiş au solicitat păstrarea īn avizele de retransmisie a programelor din afara spaţiului UE pānă la o dată la care pot depune toate documentele pentru eliberare a autorizaţiei de retransmisie.

Īn aceeaşi şedinţă, autoritatea de reglementare īn audiovizual a trimis o adresă Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC) prin care atrage atenţia asupra faptului că, potrivit art. 75, alineatul 1 şi 2 şi art. 77 din legea audiovizualului nr. 504/2002, retransmisia de programe este liberă şi nu necesită eliberarea unor autorizaţii de retransmisie pe teritoriul Romāniei īn cazul unor radiodifuzori din UE sau stat membru al Convenţiei Europene privind televiziunea transfrontalieră.

Retransmisia este condiţionată de eliberarea īn prealabil a unei autorizaţii, īn cazul īn care programele vin din ţări cu care Romānia nu a semnat un acord internaţional de liberă transmisie.

Programele turceşti, precum Samanyolu (STV), nu necesită autorizaţie de retransmisie pe teritoriul Romāniei pentru că Turcia este membru cu drepturi depline al Convenţiei Europene privind televiziunea transfrontalieră.

Ataşat adresei către ACC se găseşte lista membrilor Convenţiei Europene privind televiziunea transfrontalieră din care rezultă că Ucraina nu a ratificat īncă tratatul, iar Serbia nici măcar nu l-a semnat. Īn aceste condiţii, programele de televiziune din cele două ţări au nevoie de autorizaţie de retrasmisie pe teritoriul Romāniei.