Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 2 of 2
 1. #1
  Banned
  RDI - Board Banned Avatar

  Join Date
  Apr 2003
  Posts
  28
  Posts Thanks / Likes

  Default Licente 3G pentru firmele din linia a doua

  Licitatie In cursa pentru cele doua frecvente ramase s-au inscris cinci candidati autohtoni

  Dupa un sir de amanari pe parcursul a doi ani, in speranta ca inca unul dintre numele mari din telecom va dori o licenta 3G in Romania, Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) a publicat saptamana trecuta caietul de sarcini pentru licitatia din octombrie. Care vor fi ceilalti doi operatori 3G?

  Convinsi in sfarsit de faptul ca operatorii europeni au prin propria curte alte probleme decat achizitionarea unei licente de telefonie mobila in Romania, autoritatile au mai indulcit criteriile din caietul de sarcini. Capitalul social minim necesar pentru participare a fost redus la plafonul de 12 milioane de dolari, fata de 50 de milioane la licitatia precedenta, iar obligativitatea ca tehnologia folosita pentru dezvoltarea retelelor 3G sa fie standardul european UMTS a fost eliminata. Acest fapt a deschis posibilitatea participarii la licitatie, pe langa Cosmote, care si-a anuntat inca de la inceput interesul, si a altor companii romanesti de telecomunicatii.

  Prin achizitia caietului de sarcini, in cursa pentru achizitia uneia dintre cele doua licente ramase disponibile inca de acum doi ani, cand Orange Romania si Vodafone (Connex) si-au adjudecat fiecare cate o licenta 3G, s-au inscris Cosmote, Zapp, operatorul de telefonie, cablu TV si internet RCS-RDS, compania Combridge, detinuta de Magyar Telekom, care opereaza servicul de telefonie fixa alternativa Eufonika, si Societatea Nationala de Radiocomunicatii Radiocom. Care sunt sansele reale ale fiecarui competitor si ce urmareste, de fapt, fiecare? Prezenta pe lista a Radiocom pare mai mult o incercare de a adauga un asset important in portofoliul companiei. Controlata in intregime de statul roman, Radiocom urmeaza sa fie scoasa la privatizare in acest an, iar detinerea unei licente 3G ar putea sa atraga investitorii, in opinia autoritatilor. Desigur, aceiasi investitori care ar fi putut achizitiona o licenta participand la licitatie si nu cumparand o companie la care valoarea, cu tot cu licenta, ar acoperi volumul datoriilor.
  Cine sunt favoritii

  Desigur, achizitia caietului de sarcini, al carui pret de 1.000 de euro nu e prohibitiv, nu presupune automat si participarea la licitatie. “Participarea Combridge la licitatia pentru o frecventa UMTS este o posibilitate pentru viitor, insa compania nu a luat inca o decizie finala in acest sens”, spune Levente Csenteri, directorul executiv al companiei. Combridge a anuntat, inca de la inceputul acestui an, in notificarea depusa la Autoritatea de Reglementare in Comunicatii, ca ia in calcul furnizarea de servicii de telefonie mobila. Dar, avand in vedere zecile de milioane necesare dezvoltarii unei retele 3G, la care se adauga si costurile licentei, de 35 de milioane de dolari, din care 10,5 milioane trebuie achitate in 120 de zile de la data acordarii licentei, e greu de presupus ca maghiarii vor demara acest proiect fara sprijinul companiei mama, Deutsche Telekom, care si-a manifestat interesul pentru operatiuni in zona Europei de Sud-Est. Nici macar pentru Zapp costurile dezvoltarii unei retele UMTS sau chiar cel al adaptarii actualei retele la standardele 3G (prin upgrade tehnologic al standardului CDMA 2000 1x EV-DO, folosit in prezent) nu sunt de neglijat. Potrivit declaratiilor anterioare ale directorului general, Piermario di Pietro, compania are in vedere atragerea unui investitor pentru finantarea dezvoltarii serviciilor 3G.

  In schimb, cel putin la nivel declarativ, RCS-RDS e hotarata sa participe la licitatie. Curtata de mai multi investitori interesati de preluare, compania ar putea privi detinerea unei licente 3G ca pe un activ de valoare. Dar oficialii RCS-RDS sustin ca vor oferi astfel de servicii, banii necesari dezvoltarii retelei urmand sa fie atrasi “din resurse proprii si din finantari”, spune Ionut Tarcea, marketing manager al companiei. “Speram sa devina una dintre principalele linii de business ale companiei, dar nu vom neglija activitatile actuale”. Aflata in postura de principal favorit la castigarea unei licente, avand in vedere experienta regionala in domeniu, pentru Cosmote “achizitionarea unei licente 3G exista in planul investitional inca de la lansare, aceasta achizitie fiind inclusa in programul de investitii de 450 de milioane de euro pana in 2008”, explica Adrian Florea, directorul de produse si servicii al companiei. Cel mai important criteriu in evaluarea ofertelor este acoperirea geografica si a populatiei de catre ofertanti, pentru care se acorda 55% din punctaj. Oferta tehnica conteaza in proportie de 25%, iar capacitatea financiara este punctata cu 10%.

  Dar, asa cum de multe ori se intampla in atfel de cazuri, departajarea definitiva ar putea fi facuta pe baza celor 5 procente cu care se puncteaza experienta sau specializarea in domeniu.

  Unii s-ar putea Razgandi
  “Participarea Combridge la licitatia pentru o frecventa UMTS este o posibilitate pentru viitor, insa compania nu a luat inca o decizie finala in acest sens.”
  Levente Csenteri, Combridge

 2. #2
  Bagator de seama Expert
  Join Date
  Mar 2005
  Location
  Prin zona
  Posts
  2,941
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Patru companii au depus oferte pentru ultimele doua licente de generatia a treia de telefonie mobila (3G), informeaza Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei. Acestea sunt Societatea Nationala de Radiocomunicatii Radiocom SA, SC RCS&RDS SA, CosmOte Mobile Telecomunications SA si SC Telemobil SA.

  Daca la prima licitatie 3G din 2004, unde conditiile de participare au fost destul de restrictive, doar doua companii depunand oferte pentru licente 3G, acum situatia s-a inversat, astfel incat pentru doua licente sunt patru ofertanti, a declarat Catalin Marinescu, presedintele IGCTI.

  Analizarea ofertelor va fi facuta in doua etape. In prima etapa comisia va analiza documentele de eligibilitate, iar in cea de-a doua va avea loc evaluarea finala a ofertelor.

  Astfel, conform grilei de punctaj mentionata in caietul de sarcini, ofertantii vor fi clasificati dupa numarul de puncte obtinute. In cazul in care se va inregistra un punctaj egal, punctele primite pentru demararea dezvoltarilor vor fi multiplicate cu 0,25 si adaugate la numarul total de puncte. Daca egalitatea intre firme se pastreaza in continuare, atunci firma castigatoare va fi desemnata cea care isi asuma inceperea operatiunilor comerciale mai devreme.

  Pe de alta parte, acoperirea geografica si a populatiei va fi punctata cu 55 de puncte, in timp ce fezabilitatea tehnica cu 25 de puncte, iar capacitatea financiara cu 10 puncte. Fezabilitatea comerciala si specializarea si experienta vor primi fiecare cate 5 puncte.

  In plus, titularii licentelor 3G trebuie sa implementeze un sistem de comunicatii electronice in conformitate cu limitele de emisie specificate de Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor sau de Conferinta Europeana pentru Posta si Telecomunicatii.

  Ofertele vor fi evaluate in perioada 11 septembrie-15 octombrie, cand vor fi anuntati castigatorii licitatiei. Licentele vor fi acordate pana la sfarsitul acestui an.

  sursa: http://www.baniinostri.ro/stiri/stir...ContentID=8833

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. CNA a aprobat licenta VH 1 România
  By Unuseroarecare in forum News
  Replies: 26
  Last Post: 12th January 2007, 15:40
 2. Replies: 3
  Last Post: 27th October 2006, 08:51
 3. Licente RADIO : castigatorii @ 25 mai
  By Unuseroarecare in forum News
  Replies: 0
  Last Post: 26th May 2006, 06:39
 4. Replies: 0
  Last Post: 13th April 2006, 19:22
 5. Firmele de cablu isi bat joc de abonati
  By zumeo_z in forum News
  Replies: 2
  Last Post: 30th September 2004, 15:15

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top