Până în 2012, opt reţele naţionale digitale de televiziune vor trebui să înlocuiască cele trei reţele naţionale analogice de televiziune existente în acest moment şi cele peste 300 de staţii locale licenţiate. Pentru unele zone, România a obţinut pentru televiziunea digitală chiar şi a zecea acoperire cu caracter regional.

România va beneficia de 2 reţele naţionale de radio digital terestru (T-DAB) şi 8 reţele naţionale de televiziune digitală terestră (DVB-T), în cadrul planului de radiodifuziune digitală, stabilit la Geneva, la “Conferinţa Regională pentru Radiocomunicaţii” (RRC-06, 15 mai - 16 iunie), au anunţat MCTI şi IGCTI pe 20 iunie.
Acordul Geneva 2006 a fost semnat pentru România de Secretarul de Stat Florin Bejan din cadrul MCTI, preşedintele delegaţiei române la onferinţă. “Putem spune că deja a început numărătoarea inversă pentru procesul de tranziţie de la analogic la digital şi că în următorii ani România va păşi spre era digitalizării sectorului de broadcasting. Aceşti paşi au avut loc mult mai devreme prin implementarea unui proiect pilot de televiziune digitală. Nu mai avem decât să trecem printr-un proces de tranziţie şi să aplicăm o strategie de dezvoltare a acestei tehnologii la scară naţională”, a declarat Florin Bejan.

Foto: Cătălin Marinescu, preşedintele IGCTI, despre acordul de la Geneva

“Sfârşitul conferinţei marchează practic tranziţia de la televizunea analogică la cea digitală, proces care, conform cerinţelor UE, trebuie să se finalizeze până în 2012. Din acest moment, IGCTI va trebui să pregătească un plan de migrare de la televiziunea analogică la cea digitală, astfel încât să putem respecta termenul dat de UE”, declara într-o conferinţă de presă Cătălin Marinescu, preşedinte IGCTI.
Televiziunea digitală va înlocui treptat televiziunea analogică, deoarece ambele funcţioneaza în aceleaşi benzi de frecvenţe şi, prin urmare, nu pot coexista la parametri de calitate optimă.
În ceea ce priveşte radioul, cele 2 reţele naţionale digitale se adaugă celor 4 reţele naţionale analogice şi celor 2 reţele digitale de T-DAB în banda L (1.452-1.479,5 MHz).
RRC-06 a avut drept scop elaborarea planului pentru televiziunea digitală, plan ce cuprinde spectrul de frecvenţe 174-230 MHz şi 470-862 MHz. Peste 1000 de delegaţi din 104 ţări din Europa, Africa, Orientul Mijlociu şi Iran au semnat Acordul Geneva 2006, ce cuprinde procedura de coordonare a frecvenţelor între ţările semnatare.
Noul Acord şi planul asociat înlocuiesc Acordul Stockholm 1961 şi planul pentru televiziunea analogică, pentru Europa, şi Acordul Geneva 1989 pentru ţările din Africa. Serviciile de televiziune digitală terestră oferă numeroase avantaje faţă de televiziunea analogică: o gamă mai largă de opţiuni ale utilizatorului, calitate superioară a transmisiei audio şi video, rate de transmisie mai mari ale datelor, eficienţă mare de utilizare a spectrului - mai multe programe în aceeaşi bandă a canalului, consistenţa fluxurilor de date pe distanţe lungi. Flexibilitatea inerentă serviciilor digitale de televiziune terestră oferă posibilitatea recepţiei mobile a semnalului de televiziune, Internet şi serviciilor multimedia, făcând ca aceste informaţii şi servicii să fie utilizabile oricând şi oriunde.
Se deschide, astfel, o poartă noilor tehnologii precum DVB-H (televiziune digitală portabilă - handheld) şi HDTV (televiziune de înaltă definiţie). În acelaşi timp, prin avantajul utilizării eficiente a spectrului, se creează posibilităţi mai mari de alocare a benzilor pentru serviciile mobile, fixe şi de radionavigaţie.