Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    I'm the truble man! Expert
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Bacau & Iasi .
    Posts
    2,363
    Posts Thanks / Likes

    Default Cine are nevoie de televiziune digitala terestra

    În timp ce IGCTI este convins că putem atinge termenul de comutare la TV digital terestru în 2012, ANRC prevede că România va trebui să ceară o amânare a termenului, dat fiind că SNR, care transmite posturile publice, abia investeşte în echipamente noi... analogice.
    Mai mult, argumentează Dan Cristian Georgescu, preşedintele ANRC, singura oportunitate de piaţă pentru televiziunea digitală terestră, ca şi pentru WiMAX mobil, sunt dispozitivele mobile - telefoane mobile sau televizoare portabile - atâta vreme cât România va avea bandă largă fixă ubicuă în oraşe şi TV prin satelit la sate.

    [email protected]: Aţi susţinut în repetate rânduri că principala utilizare a WiMAX va fi mobilitatea? Care sunt argumentele?
    Dan Georgescu: WiMAX a fost inventat pentru mobilitate. De la invenţia radioului acum zeci de ani, el oferă acum tehnologie mobilă. Dacă ai un mijloc de conectare acasă pe bandă extraordinar de largă, cum ar fi fibră optică sau un ADSL sau un modem bun pe cablu TV, practic orice fel de serviciu şi zeci sau sute de canale TV îţi vin pe acel mijloc, nu mai este nevoie să pui o antenă.

    [email protected]: Prin urmare preconizaţi că, până va deveni WiMAX mobil disponibil, vom avea deja atâta bandă largă rezidenţială fixă în România cât să nu avem nevoie de WiMAX?
    Dan Georgescu: Până în 2008 - atunci WiMAX va fi mobil. Haideţi să luăm oraşele. Câte mai au antene de televizor pe casă şi antene colective - aceasta înseamnă transmisie digitală sau analogică, cum este acum - de radio şi de televiziune? Acum există Internet, pe care primeşti toate serviciile. Încet-încet se va dezvolta. Sigur, nu şi în vârful muntelui, acolo ai tehnologia pe satelit pentru televiziune şi primeşti prin cele 3 servicii de televiziune digitală existente 40 de programe. Deci nici acolo nu mai pui antenă pe casă să primeşti semnalul de la staţiile de semnal TV digital terestru.

    [email protected]: Tranziţia la TV digital cerută de UE cere ca actualii emiţători TV analogici să îşi schimbe echipamentele. Se va întâmpla aceasta până în 2012?
    Dan Georgescu: SNR a făcut investiţii pe două proiecte mari. Unul pentru introducerea radioului pe banda Vest 88 – 108, încheiat. Acum toată ţara este acoperită cu radio analogic. Anul acesta se termină proiectul de televiziune - TVR1 şi TVR 2 - tot analogic. Va fi acoperită toată ţara cu condiţii de semnal foarte bun, analogic, cu TVR1 şi TVR2. De acuma, de la anul, ne gândim să le schimbăm pe echipamente noi? Pentru semnal TV digital terestru, problema este investiţia foarte mare. SNR are deja locaţiile şi poate adăuga pe lângă echipamentele analogice existente unele digitale, într-o reţea nouă. Eu cred că vor merge în paralel. Nu se pune problema închiderii analogicului prea curând. Poate chiar în 2012 noi nu o să putem să îndeplinim termenul. De ce? Pentru că este foarte greu şi este foarte scump. SNR, care a făcut investiţii pe televiziune analogică de 100 milioane USD, nici n-a început să le plătească, nici proiectul nu este gata. Cum să înceapă să arunce echipamentele analogice - care sunt noi-nouţe, anul acesta abia se pun - şi să pună altele digitale? Vor coexista.
    Noi o să cerem la Uniunea Europeană o extindere a termenului. Vor emite în paralel, poate alte societăţi care încep direct pe digital. Să vină să facă. Nu mai există monopol nici în acest domeniu. A existat monopol până în 2003 - SNR avea monopolul. Acum este complet liberal: un furnizor poate să instaleze emiţătoare TV digitale şi să aranjeze cu posturile TV private.

    [email protected]: Totuşi, atâta timp cât nu este liberă frecvenţa sau 2012 este considerat un termen limită îndepărtat, nimeni nu începe să investească.
    Dan Georgescu: La televiziunea digitală se pot găsi investitori. Aici nu trebuie bandă foarte mare. România are benzi de frecvenţă care se pot elibera uşor, ca dovadă că funcţionează televiziunea experimentală digitală, eu am urmărit şi merge. Acuma SNR transmite TVR1, TVR2, Cultural, Prima TV, Antena1 şi ProTV. Deci există canale care să ofere televiziune digitală.
    Această transmisie digitală este foarte utilă pentru transmisiile mobile. Deja lumea a început să se uite la televizor pe 3G, dar nu se vede bine, semnalul ocupă banda, este scump. Dacă telefonul acesta are şi un mic televizor integrat, atunci lucrează mult mai bine pe transmisie digitală şi oriunde eşti poţi să te uiţi la aparat fără să foloseşti canalul tău de voce şi de date. Emiţătoarele de televiziune digitală terestră pot include şi partea de transmisii către mobil, dar e alt standard, DVB-H.

    [email protected]: Deci SNR ar putea să îşi planifice să ofere televiziune mobilă DVB-H, iar operatorii mobili ar putea închiria capacitate?
    Cristian Georgescu: Acest serviciu va fi separat pentru mobile şi s-ar putea oferi fără implicarea operatorilor mobili. Numai aparatul să permită să te uiţi la televizor, cu semnalul venind de la alt furnizor şi partea de mobil să vină. Vom vedea la faţa locului – principalii furnizori de terminale încorporează cu toţii un al doilea receptor care prinde zeci de canale TV prin satelit sau terestru.

    [email protected]: Vă aşteptaţi ca operatorii de cablu să investească în televiziune digitală terestră?
    Dan Georgescu: Operatorii de cablu au acum practic un monopol local. Am observat, de pildă, că societăţile de TV prin satelit au fost iniţial separate şi le-au făcut o concurenţă în mediile necablate. Bineînţeles că au fost înglobate fiecare la un stăpân. Deci practic societăţile de cablu dau şi cablu, dau şi satelit şi probabil vor fi foarte atenţi şi la televiziunea digitală.

    [email protected]: Dar nimeni nu se va grăbi să îşi înlocuiască abonamentul actual la cablu cu o antenă TV digitală?
    Dan Georgescu: Nu are rost, acolo unde este cablu. Cablul permite o bandă foarte largă, ceea ce televiziunea digitală terestră nu poate, un emiţător nu poate să transmită zeci de programe, transmite 6. Noi primim peste 60 la televiziunea prin cablu.

    [email protected]: Deci cabliştii nu ar avea un interes în trecerea la TV digital terestru?
    Dan Georgescu: Ar avea un interes: ca să transmită către mobili. Încă o dată: pentru locurile izolate unde nu e cablat, au mijloace pe satelit. În localităţile unde este cablat, au nevoie de bandă mult mai largă pe cablu sau pe fibră - unii instalează fibră. Nu îi rămâne alt mijloc de transmitere, care este limitat ca bandă. Eşti în maşină şi ai un receptor de televiziune şi te opreşti undeva, ai scos antena şi te uiţi la televizor.

    [email protected]: Care sunt justificările Uniunii Europene de a impune trecerea completă la digital?
    Dan Georgescu: E un complex de argumente. Sunt raţionamente economice, firmele furnizoare trebuie să aibă de lucru - au închis fabricile mari de emiţătoare radio şi TV analogice şi trebuie să îşi asigure un viitor.
    Televiziunea digitală presupune şi interactivitate, de transmisii de informaţii, televiziune la cerere - este un pas înainte faţă de televiziunea analogică.
    Apoi, televiziunea digitală e mai economică. În intervalul de frecvenţă folosit de televiziunea analogică, de la canalul 1 la canalul 70 este un spectru foarte mare, care dacă ar trece în întregime în televiziunea digitală ar încăpea mult mai multe posturi - zeci-sute de canale.

    [email protected]: Dreptul cetăţenilor la TV şi radio e un fel de drept universal?
    Dan Georgescu: Nu este scris în lege ca atare, dar politica a fost ca, dacă eşti într-o localitate izolată, măcar posturile publice să le prinzi - lucru nerezolvat până acum.

    [email protected]: În SUA statul a fost nevoit să subvenţioneze decodoarele TV digitale, ca să nu rămână americanii fără semnal TV.
    Dan Georgescu: În România nu este cazul. Televiziunea Română şi Radioul român primesc subvenţii de la bugetul statului pentru emisie ca să plătească serviciile la SNR, apoi acestea iau bani pe abonamente de la cetăţeni, făcând concurenţă neloială posturilor private la publicitate, la greu.

    [email protected]: Deci ar trebui să subvenţioneze ei înşişi decodoarele digitale?
    Dan Georgescu: 80% din cifra de afaceri SNR sunt bani pe care îi ia de la radioul şi televiziunea publice, care la rândul lor primesc bani de la bugetul statului.

    [email protected]: Dar dacă televiziunea publică ar subvenţiona adaptoarele, ar face concurenţă neloială furnizorilor privaţi de TV digital.
    Dan Georgescu: Aceasta ţine de CNA. Aici bineînţeles că sunt multe probleme de neloialitate. Furnizorii privaţi, care trăiesc numai din publicitate, din când în când fac scandal.

  2. #2
    Haiduc Expert
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Latitude: 44.202°, Longitude: 27.322°, Bărăgan City
    Posts
    1,735
    Posts Thanks / Likes

    Default Re: Cine are nevoie de televiziune digitala terestra

    E interviul tau, sau ai "uitat" sa treci sursa?
    Kworld DVB-S 100 PCI, Golden Media Wizard HD Vote, offset 0.8Fe + 1.15Fe

  3. #3
    I'm the truble man! Expert
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Bacau & Iasi .
    Posts
    2,363
    Posts Thanks / Likes

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 0
    Last Post: 26th May 2006, 18:21
  2. Televiziune digitala terestra : Intrebare ...
    By satelit_hobby in forum RDI - Satelit
    Replies: 5
    Last Post: 28th March 2006, 08:59
  3. Replies: 0
    Last Post: 29th September 2005, 23:12
  4. Televiziunea digitala terestra in Ro!
    By fabian23 in forum News
    Replies: 1
    Last Post: 5th August 2005, 23:11
  5. Televiziune digitala in Ro
    By Levi in forum RDI - Satelit
    Replies: 1
    Last Post: 23rd May 2005, 12:08

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Back to Top