Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 2 of 2
 1. #1
  Moderator Expert
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Bucuresti
  Posts
  6,982
  Posts Thanks / Likes

  Default Noii sateliti meteo

  http://www.gandul.info/2006-07-24/ma...noua_generatie

  Pentru noua generaţie de sateliţi europeni – MetOp – vremea nu va mai fi un secret

  Previziunile meteorologice vor intra într-o nouă eră odată cu lansarea pe orbită a satelitului mobil european MetOp, ce va fi trimis curând în spaţiu de la Baikonour (Kazahstan) cu ajutorul unei rachete Soyuz. Până în prezent, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) nu dispune decât de sateliţi geostaţionari plasaţi deasupra Ecuatorului, care oferă prognoze destul de inexacte. Aflaţi la o distanţă de 36.000 de km de Pământ şi mergând în pas cu mişcarea de rotaţie a planetei, sateliţii Meteosat nu reuşesc decât cu mare dificultate să observe ce se petrece la Poli, de pildă. MetOp, în schimb, va trece de 15 ori pe zi pe deasupra polilor pentru a putea transmite informaţii exacte din orice zonă a globului. ESA, care cofinanţează proiectul de 2,4 miliarde de euro şi Organizaţia europeană pentru Exploatarea sateliţilor meteorologici (Eumetsat), care îl va administra au decis ca acest satelit să fie plasat pe o orbită mult mai joasă, respectiv la 840 de km de Pământ. Mişcarea MetOp va fi una heliosincronă – va urmări cursa Soarelui – astfel încât, în cursul coborârii sale spre polul nord sau spre polul sud, satelitul va întretăia de fiecare dată Ecuatorul, la ora locală 9.30. MetOp va observa în acest mod dimineţile din toate regiunile Pământului – va cerceta fiecare punct al globului, pentru a completa informaţiile transmise de sateliţii geostaţionari. MetOp va cântări 4 tone, iar cutia sa imensă va fi echipată cu 12 instrumente meteorologice. Printre acestea, radarul Ascat, care va măsura viteza şi direcţia vântului la suprafaţa oceanelor, dar şi repartiţia gheţurilor terestre şi marine. Însă poate cel mai performant instrument de care va dispune MetOp va fi spectometrul IASI, care face el singur treaba a 11 sateliţi geostaţionari. Spectometrul va putea măsura 8000 de puncte ale razelor infraroşii (sateliţii mobili americani lansaţi până acum reuşeau să capteze aproximativ 20). MetOp va putea astfel reda temperatura primilor 40 de km ai atmosferei terestre, cu o precizie de zecime de grad şi de un kilometru în orice punct al globului. IASI are în egală măsură capacitatea de a face analize chimice ale atmosferei şi de a cartografia unde există cele mai mari concentraţii din gazele care produc efectul de seră. „Cu IASI, putem spune într-adevăr că vom urmări activ poluarea. Vom putea observa ce cantitate de monoxid de carbon emite cutare oraş sau cutare ţară”, spune responsabilul de proiect, Gilles Chalon, citat de „Le Monde”.
  Pe MetOp va fi însă îmbarcată şi o nouă generaţie a sistemului de supraveghere Argos – dispozitiv de geolocalizare şi supraveghere a mediului, ce urmăreşte fauna sălbatică, flotele de pescuit etc. Noul Argos va permite mai multor balize să primească datele de la satelit, comandându-le în acelaşi timp „comportamentul”. „Spre exemplu, va fi posibil să comandăm unei balize să nu mai emită până la trecerea următorului satelit pentru a-şi economisi bateriile. Sau, dimpotrivă, în cazul unei crize meteorologice într-o anumită regiune a lumii, va fi posibil să comandăm balizelor din zonă să mărească ritmul transmiterii de informaţii. (E.F.)
  SHALOM

 2. #2
  Junior Member Master
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Apr 2006
  Location
  earth
  Posts
  76
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Aia da!

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. MARE ATENTIE NOII ABONATI
  By lukas75 in forum DTH & Cable-Romania
  Replies: 15
  Last Post: 20th August 2006, 23:28
 2. METEO TV si WBS TV pe SIRIUS - 12.697 ...
  By ovex in forum RDI - Satelit
  Replies: 3
  Last Post: 25th March 2006, 18:30
 3. Meteo TV
  By Unuseroarecare in forum News
  Replies: 0
  Last Post: 9th February 2006, 18:15

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top