Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 2 of 2
 1. #1
  Senior Member Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Jan 1970
  Posts
  1,196
  Posts Thanks / Likes

  Default Costuri transmisii TV si Radio !!

  Cine nu este fascinat de sateliti, acele aparate mai degraba misterioase, care zboara pe orbite geostationare, cunoscute din filmele cu spioni si capabile sa fotografieze mingea de tenis pe iarba de la Wimbledon?

  Ei bine, pe langa toate aceste aplicatii de science fiction, satelitii sunt folositi si in terestra... televiziune. Tot CNA da licentele de emisie si pentru satelit, dar proprietarii satelitilor dau televiziunilor, pe bani, uneori pe multi bani, capacitatea de transport si acoperirea la nivel national, regional si chiar global.

  Piata de sateliti pentru transmisii de televiziune si radio pentru Romania are o varsta frageda, de numai 10-11 ani, fiind ocupata doar de cativa jucatori. Unor nume ca Amos, Eutelsat, Intelsat, Sirius sau Hot Bird, li s-au adaugat recent, odata cu lansarea platformelor digitale, nume celebre, cum este cazul satelitului norvegian ce apartine companiei Telenor, Thor 3 (Digi tv).
  Antena 1 si PRO TV au iesit primele pe satelit

  Primele contracte cu piata de televiziune din Romania dateaza din iunie 1996, cand Eutelsat a inceput difuzarea programelor analogice ale televiziunii publice si Antena 1, iar Hot Bird - programul PRO TV. Din anul 2000, Eutelsat transmite digital TVR1, TVR2 si TVR International. Tot din 1996 a intrat pe piata din Romania si Spacecom, care opereaza satelitul Amos.

  Israelienii de la Spacecom pareau ca pierd teren dupa ce toate platformele digitale au ocolit in 2005 sistematic satelitii sai Amos. Acum insa, compania a devenit cel mai important furnizor de pe piata, ca numar de clienti. Pe langa cel mai nou provider DTH, “BOOM TV”, Amos retransmite pentru Romania 15 televiziuni.

  Dar cum isi aleg televiziunile satelitii? Destul de dificil de dat o regula. Intrebati de ce au ales satelitul Intelsat, reprezentantii Televiziunii U au spus ca a fost vorba mai degraba de compania care le-a oferit acces la satelit, altfel spus compania care subinchiriaza segmentul spatial, “oferind transportul semnalului audio/video in conditii bune si un segment spatial cu o largime de banda mai avantajoasa”.

  Televiziunea U foloseste satelitul Intelsat din anul 2005, in baza unui contract valabil cinci ani. Fara sa-i dezvaluie valoarea, reprezentantii televiziunii au spus ca factura lunara depaseste 10.000 de euro.

  In functie de mai multe variabile, cum sunt numarul de transpondere sau marimea in megabiti a segmentului spatial alocat, televiziunile care isi ridica semnalul pe satelit platesc intre 20.000 si 40.000 de euro pe luna. Preturile nu includ servicii cum ar fi ridicarea semnalului la satelit, facturat separat. Din totalul de 100 de licente de radio si tv pe satelit acordate de CNA, doar despre aproximativ 30 de televiziuni se poate spune ca se si gasesc efectiv pe satelit in calitate de beneficiari ai unor segmente spatiale comandate din si destinate Romaniei.

  Platforma digitala Boom are un contract cu Spacecom pentru transmisia pe satelitii Amos in valoare de 19 milioane de dolari. Contractul este valabil pana in anul 2020. Din estimarile Capital, cei patru operatori de televiziune digitala prin satelit (Digi TV, Focus Sat, Max TV si Boom - care isi lanseaza in aceasta saptamana oferta comerciala) cheltuiesc in total 6 milioane de euro pe an pentru utilizarea satelitilor.
  Radiourile nu conteaza in economia satelitilor

  Exista si 20 de radiouri care se retransmit prin satelit, ele formand insa o piata neglijabila sub raport financiar, costurile pe luna pentru transmisia unui semnal de radio pe satelit fiind de ordinul sutelor de euro. Luate impreuna, radiourile private din Romania ajung sa plateasca maximum 100.000 de euro pe an pentru serviciile de satelit.

  Televiziunea publica a cheltuit in 2005, pentru inchirierea canalului de satelit, aproape 6,3 milioane de lei (aproximativ 1,8 milioane de euro, la un curs de 3,51 lei). Comparativ, platforma digitala Max TV estimeaza ca va plati anul acesta o factura de aproximativ 1,5 milioane de euro pentru Sirius si Eutelsat.

  Postul public de radio a cheltuit in 2005 aproape 1,5 milioane de lei pentru transmisii prin satelit (circa 400.000 de euro).

  In aceste conditii, Capital a estimat ca piata de satelit pentru televiziune si radio este, in Romania, de maximum 30 de milioane de euro pe an. Nu sunt bani multi comparativ cu alte servicii, dar de industria satelitilor depinde, iata, o intreaga infrastructura de divertisment, la care se uita zilnic milioane de romani.
  Cota de piata a satelitilor care retransmit programe romanesti

  Un numar de sapte sateliti retransmit programe romanesti de televiziune si radio. Dintre acestia, satelitul israelian Amos, operat de Spacecom, detine cea mai mare cota de piata in ceea ce priveste programele retransmise direct. Patru sateliti, Sirius, Thor, Intelsat si Amos, isi disputa piata de televiziune digitala prin satelit.
  Eutelsat W2

  TV Retransmite 10 televiziuni:
  TVR1, TVR2, TVR Cultural, TVR International, Antena 1, Antena 3, Euforia Lifestyle, National TV, Favorit TV, N24
  RADIO Retransmite 3 posturi de radio: National FM, Romantic FM, Radio Romania International
  Amos 1,2

  TV Retransmite 15 televiziuni:
  HBO Romania, AXN, Cinemax, Alpha TV, Minimax Romania, Cherry Music, PartnerTV, TVRM, Flux TV, B1, Telesport, MTV Romania, Senso TV, Realitatea si Money Channel
  RADIO Retransmite 2 posturi de radio: Total, Trinitas
  DTH Retransmite pachetul digital: BOOM
  Sirius 2

  TV Retransmite 8 televiziuni:
  Acasa TV, Etno TV, Feny TV, TV klumea, OTV, Realitatea TV, Taraf TV, Tele Shop 24
  RADIO Retransmite 6 posturi de radio: Romantic FM, Pro FM, Info Pro, Vocea Sperantei, Delta RFI, Minisat
  DTH Retransmite pachetul digital: Max TV

  Intelsat

  TV Retransmite 3 televiziuni
  Canal Teleshop, TV klumea, Prima TV, TV Sport
  RADIO Retransmite 5 posturi de radio: Radio 21, Europa FM, Info Pro, Mix FM, Guerrilla
  DTH Retransmite pachetul digital: Digi TV
  Thor 3

  DTH Retransmite pachetul digital: Focus Sat
  RADIO Retransmite 2 posturi de radio: Antena Satelor, Guerrilla

  Hot Bird 6, Optus B3, Intelsat Americas

  TV Retransmite TVR International RADIO Retransmite Radio Romania International
  bucuresti, 0.9 m.

 2. #2

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. TRANSMISII TV TERESTRE IN SISTEM MMDS
  By fologeam in forum Terestrial & DVB-T
  Replies: 2
  Last Post: 10th July 2006, 05:37
 2. Replies: 0
  Last Post: 23rd June 2006, 08:25
 3. Transponderi pentru transmisii de date
  By fansat_03 in forum Placi DVB
  Replies: 8
  Last Post: 15th April 2006, 07:11
 4. Adio, transmisii analogice din 2012
  By mediaset in forum RDI - Satelit
  Replies: 5
  Last Post: 12th July 2005, 08:07
 5. Transponderi pentru transmisii de date
  By fansat_03 in forum RDI - Satelit
  Replies: 0
  Last Post: 5th January 1970, 04:27

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top