Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.


Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 100 EUR (100%)
Donate to support this site...

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 21

Thread: FEC 7/8

  1. #1
    Junior Member Teacher
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    spania
    Posts
    124
    Posts Thanks / Likes

    Default FEC 7/8

    Din cate stiu si am invatat FEC inseamna Forward Error Corection . Deci cu alte cuvinte ce inseamna FEC 7/8 ?
    Se transmit 7 grupuri de 8 biti iar urmatorul este format din alt grup de 8 biti de corectie .
    Din cate am mai citit pe acest frum am observat :
    - de cand BOOM a schimbat FEC 7/8 din 3/4(cred ca il avea inainte) s-a imbunatatit calitatea imaginii
    (oare credeti ca daca un pachet de 8 biti corecteaza 7 pachete mai bine decat 3 pachete , m-ar interesa si pe mine tehnologia care a descoperit-o BOOM)
    -sau alta "au schimbat FEC la 7/8 deci inca 8 pt dolby digital"( sau asa ceva)!
    Si nimeni n-a zis nimic ca sa corecteze ....Oare ce-o fi...
    Bun poate sunt mai inapoiat in tehnologie ... ce tehnologie foloseste BOOM atat de avansata ? Cele utilizate in corectia semnalului digital sunt
    reed solomon si viterbi.
    Mai stiti voi altele in domeniul semnalului de telviziune?

  2. #2
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    219
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Nu este nici un secret special. Folosind 7/8 in loc de 3/4 a economisit banda pentru ca numarul de biti de corectie este mai redus. In consecinta poate sa transmita mai multi octeti si s-a inbunatatit calitatea imaginii. Acelasi lucru a facut si Focus daca i-ti amintesti. Din punct de vedere a stabilitatii semnalului este mai rau pentru ca probabilitatea de eroare este mai mare. Cineva in alt topic se plangea ca pentru HDTV pe Premiere se foloseste pe un transponder 9/10 si este imposibil de receptionat chiar cu o antena mare si semnalul pare a fi bun.

  3. #3
    Junior Member Teacher
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    spania
    Posts
    124
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Da asa-i(sunt cam nauc) , nu-i rau ...Dar cand vine anotimpul ploios si o sa inceapa sa se puna zapada pe antene la ce-i mai folososesc acesti biti economisiti...Ma rog e socoteala lor.
    "antech pot sa masori semnalul de pe boom si de pe digi cu un unaohm?
    BER-UL si puterea?

  4. #4
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    219
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Daniel
    Asta e marea problema. Nu poti sa transmiti si 14 programe , sa ai si calitate la imagine si sa mai si semnalul robust la erori. Ca sa poti avea o imagine de calitate cu un FEC rezonabil e clar ca se poate doar cu un numar mai mic de programe. Ma cam indoiesc ca vreun operator DTH din Romania se va sinchisi de observatia ta avand in vedere cuvantul de ordine : CAT MAI MULTE PROGRAME CU O CALITATE CAT MAI PROASTA SI SA IASA BANU.

  5. #5
    Băiat de gaşcă Expert
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Il paese di Beltrame
    Posts
    1,365
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Unde mai punem că Amos e şi un satelit cu "fiţe". Chiar m-am mirat de curajul Boom de lărgi banda în detrimentul stabilităţii. Trăim şi vedem.

    Observ că valorile rămân aceleaşi (le-am mai măsurat acu' ceva timp în urmă) la Roma. Deci la marginea spotului.

    TP 10842 H, ora 0:48 GMT

    a/ber variază de la 2x10-6 la 6x10-6.
    b/ber stabil la 1x10-3
    putere stabilă la 60,5 dBµV

    comparaţie cu pachetul HBO

    TP 10797 H

    a/ber 3x10-4 (relativ stabil)
    b/ber 5x10-3
    putere 51,7-52,6 dBµV

    Antenă 1 mt, lnb 0,3 FTE, Motor Diseq şi deviator Fait. RO.VE.R-ul meu nu ştie Diseq şi trebuie pus în linie. Oricum pierderile sunt foarte mici.

    M-am băgat şi eu pentru că sunt curios cum se recepţionează semnalul Boom în România pe antenă de 80, în special TP-ul B1 TV pe care eu îl prind la limită. Azi de ex. nu pentru că e vreme urâtă în ţară.

    ss/indescifrabil

  6. #6
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    219
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Pot sa masor dar problema e ca a crescut un copac chiar in dreptul antenei si pe Thor este un pic umbrita si masuratoarea nu va fi corecta. Din cate tin eu minte nivelele erau cam asa prin primavara cand nu daduse frunza: Max pe Sirius cam 72 ,Focus 74 si Digi 68 pe 1 vest si Boom cam 70 dBuV intr-o zi senina iar BER 10-5 pentru cele bune si 10-4 pentru cele mai slabe la o antena de 1,2m cu LNB de 0,6 dB.

  7. #7
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    219
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Asa este ,Iordache are dreptate. Pe Amos semnalul penduleaza si receptia e la limita pentru canalele single si cu SR mic. De exemplu mie i-mi intra TVRM doar ziua.

  8. #8
    Administrator Expert
    Join Date
    Jul 2002
    Location
    Las Vegas
    Posts
    8,509
    Posts Thanks / Likes

    Default

    De ce credeti ca Digi Tv nu a trecut la FEC de 7/8 si a preferat solutie extrem de costisitoare de a mai cumpara un transponder ?

    Fanta

    In sfarsit un topic tehnic in acesta sectiune.
    Dupa ce am confiscat domeniul liga1.ro a venit randul ligii a doua : http://www.lpf2.ro


    http://www.liga1.ro/ cel mai tare site din lume dedicat fotbalului autohton.
    Vizitati-l si o sa primiti de la mine !

  9. #9
    Bagator de seama Expert
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Prin zona
    Posts
    2,938
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Pt ca DIGI nu e in stare sa ridice semnalul klumea la satelit


    De ce baietii de la A1 PLUS Macedonia de pe 12607 V 10127 3/4 pot sa aiba semnal 98% si asta nu masurat cu conserva DIGI, care se stie cum indica, ci cu un receptor mai aproape de adevar

  10. #10
    Member Mentor
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Tara de Foc
    Posts
    678
    Posts Thanks / Likes

    Default

    @rpintea
    Citeste niste documentatie de radio-frecventa. Apoi injura.

  11. #11
    Bagator de seama Expert
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Prin zona
    Posts
    2,938
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Poate ca n-oi fi eu specialist in radio-frecventa, dar mai intreb odata:

    De ce baietii de la A1 PLUS Macedonia de pe 12607 V 10127 3/4 pot sa aiba semnal 98% si asta nu masurat cu conserva DIGI, care se stie cum indica, ci cu un receptor mai aproape de adevar


    Explica-mi, te rog. Mersi

  12. #12
    Member Mentor
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Tara de Foc
    Posts
    678
    Posts Thanks / Likes

    Default

    @rpintea
    E destul de greu de explicat ce se intampla cu raspunsul unui satelit, cu setaruile aferente pe fiecare transponder, dar ca si idee ai putea citi despre ce este EIRP, input back off, output back off, gradul de umplere al transponderului etc.

    Daca te uiti putin pe planul de frecvente al acestui satelit ai sa vezi ca pe spotul 3, toti transponderii de banda KU au 72 MHz. Tinand cont ca receptoarele pot procesa pana la 45Msps, transponderul trebuie impartit in doua bucatele de 36 MHZ, pentru a putea merge cu un SR de 27500-30000. De la aceasta impartire rezulta un back off factor de cel putin 3 db, ceea ce duce proportional la scaderea puterii semnalului.
    De aceea si la Digi atata timp cat 12563 a fost liber pe un transponder de 72 MHZ totul a fost in 98%, iar o data cu introducerea lui 12527, puterea semnalului a avut de suferit. La fel se intampla si in cazul lui 12643 si 12607, frecvente de 36 MHz ale aceluiasi transponder(311).

    Pentru info suplimentare PM.

  13. #13
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    219
    Posts Thanks / Likes

    Default

    In sfarsit Sfetnic a pus punctul pe I si se vede clar ca stie ce vorbeste. Digi foloseste transpondere de 72 Mhz impartite in doua jumatati si rezultatul se vede prin variatiile de semnal la receptie. Si de ce au facut asta? Ca sa inceapa transmisia cu orice pret inaintea lui Focus si sa le ia fata. Acum eroarea asta o platesc abonatii. Sa le fie de bine.

  14. #14
    Junior Member Teacher
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    spania
    Posts
    124
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Am masurat azi cu un prolink-2 si am scris si parametrii care-i da receptorul de digi . Tin sa specific ca antena mea este de 0.9 m , lnb invacom , motor dimo de fte , si 60 m de cablu din care cam 10 m sunt de 4 mm de diametru... in total am cam 18-20 db de pierdere iar in frecvente inalte (ca ale lui digi cu 5 db mai mult) . Altceva ce as vrea sa mentionez este ca acolo unde sunt eu la 2,7 W , si 37 N este aceeasi acoperire ca in partea estica-centrala a Romaniei :50,2 dbW . Iata tabelul:

    Frecventa---------BER---------C/N----------Putere---------indica conserva
    -------------------------------------------------------------------------------------
    12687-H ------ 1 la -8-------7,7-----------52,8--------------intre 60-74
    -------------------------------------------------------------------------------------
    12723-H ------ 4 la -8-------6,1-----------51,7----------------66-77
    -------------------------------------------------------------------------------------
    12643-H ------ 1 la -8------>12,6---------57,5----------------80-93
    -------------------------------------------------------------------------------------
    12527-H ------ 1 la -8------>14,6---------60,1----------------79-94
    -------------------------------------------------------------------------------------
    12563-H ------ 1 la -8-------12,7----------58,4----------------77-86
    -------------------------------------------------------------------------------------
    12643-V ------ 1 la -8--------11,9---------57,6----------------93-99
    -------------------------------------------------------------------------------------
    -12608-V ------ 4,4 la -4------9-------------58,2-------------------------------
    -------------------------------------------------------------------------------------

    Ultima frecventa cred ca este cel de-al 7-lea TP care are pe el tp-ul cu national geografic ... identic.....

  15. #15
    Băiat de gaşcă Expert
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Il paese di Beltrame
    Posts
    1,365
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Ceea ce demonstrează dacă mai era nevoie că o conservă nu poate fi folosită ca instrument de măsură. Se pare că este mai atentă la raportul C/N (putere/zgomot) decât la calitatea şi puterea semnalului. Mă rog, algoritmul după care face 'mneaei raportul putere/calitate mă depăşeşte deşi odată eram bun la matematici.
    Se mai poate observa că:

    - diferenţa între tp-uri este mare şi nu pentru că instalaţia de la sol e reglată prost, ci pentru că actualele tp ale lu' Gigi au fost proiectate pentru date (părerea mea, oricum a se citi ultimul post a lui sfetnic).

    - un meseriaş se poate face de kk cu conserva. Luând ca punct de referinţă ce arată conserva, lnb-ul de pe antena lui danisat nu are inclinatia potrivita, astfel ca nu face cea mai buna selectie intre polarizari (diferenţa imensa intre tp vertical si celelalte). Dar urmârind celelalte carecteristici se încadrează în normă.



    Întrebare pentru danisat:
    E o greşeală sau 12643 l-ai măsurat de două ori? Diferenţele sunt cam mari pentru o câteva minute...

    12643-H ------ 1 la -8------>12,6---------57,5----------------80-93

    vs.

    12643-V ------ 1 la -8--------11,9---------57,6----------------93-99

    ss/indescifrabil

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Back to Top