Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat în şedinţa din 13 iunie 2006 cu amenzi în valoare de 10.000 şi respectiv 25.000 RON postul OTV pentru încălcarea prevederilor lesgislaţiei audiovizuale în vigoare.

În cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” difuzată pe data de 7 iunie 2006 care îl avea ca invitat pe CORNELIU Vadim Tudor, acesta a făcut afirmaţii injurioase şi a adus acuzaţii nesusţinute de probe la adresa unor persoane printre care Dudu Ionescu, fostul Ministru al Apărării din timpul administraţiei Constantinescu. Potrivit acuzaţiilor lui CV Tudor, acesta ar fi primit 25 de milioane de dolari pentru a nu îl aresta pe Sorin Ovidiu Vântu în dosarul FNI.

În conformitate cu prevederile articolului 42 , alineatul 2, 3 şi 4: „(2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; (3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin; (4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane”, OTV a primit o amendă de 10.000 RON.

OTV s-a făcut vinovat şi de încălcarea repetată a articolului 80 din Codul de reglementare în audiovizual prin difuzarea, pe 6, 7 şi 8 iunie 2006, a unor emisiuni precum „Interpretarea viselor dumneavoastră”, program în care se fac preziceri în urma analizelor viselor.

CNA a solicitat în şedinţa din 30 mai 2006 ca OTV să respecte art. 80, al 1, 2 şi 3 din codul de reglementare a conţinutului audiovizual („1) Practicile oculte, paranormale sau exorcismul trebuie tratate cu obiectivitate corespunzătoare, în cadrul unui pluralism al punctelor de vedere; 2) Nu pot fi difuzate emisiuni interactive în care se oferă publicului, la cererea acestuia, consultaţii şi tratamente medicale, indiferent de mijloacele şi procedurile folosite; 3) Nu pot fi difuzate emisiuni interactive în care publicul apelează la vrăjitori şi ghicitori sau la alte activităţi interzise prin lege.şi să întrerupă difuzarea emisiunilor în care se fac preziceri în direct sau care prezintă practici oculte, interzise de lege”) şi să înceteze cu difuzarea acestor tipuri de programe.

În urma monitorizării efectuate în zilele 6,7 şi 8 iunie s-a constatat că mai există o emisiune care nu respectă legislaţia audiovizuală şi care a fost sancţionată cu amendăî în cuantum de 25.000 RON, în concordanţă cu procedura normală de etapizare a sancţiunilor elaborată de Consiliu.

Autoritatea de reglementare în audiovizual a luat în discuţie încă o emisiune de la B1 TV care a încălcat prevederile legislaţiei audiovizuale, asemănătoare cazului „Dan Diaconescu Direct”, dar va lua o decizie după întocmirea unui raport de monitorizare, adică în şedinţa din 15 iunie.