Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 2 of 2
 1. #1
  Silver Member Expert
  Join Date
  Jun 2003
  Posts
  2,652
  Posts Thanks / Likes

  Default Trianon la Antena 1 !

  Trianon la Antena 1

  Trianon la Antena 1 Filmul interzis in cinematografele din Ardeal va fi difuzat asta-seara la Tuca, de la ora 20.15.

  Dupa ce a stirnit scandal si a fost interzis in cinematografele din Ardeal, documentarul Trianon va fi difuzat asta-seara pe Antena 1, la Marius Tuca Show. Filmul a fost interzis si in unele retele din Ungaria, sub acuzatia ca prezinta o versiune xenofoba a perioadei 1867-1920 din istoria vecinilor nostri. Trianon incepe cu anul in care s-a creat monarhia dualista austro-ungara si urmareste evolutia politica a evenimentelor pina la incheierea primului razboi mondial. Un accent special este pus de regizorul Koltay Gabor si echipa lui pe relatia cu romnii din Transilvania si pe faptul ca Ungaria a pierdut Transilvania in urma tratatului semnat in orasul care da numele filmului. Consecintele sint urmarite pina in zilele noastre. Filmul preia teza istoricului maghiar Ern Raffay, care afirma ca metamorfozarea constiintei nationale a elitei maghiare intr-o orientare preponderent liberala a dus la destramarea asa-numitei Ungarii Mari. Consecintele Tratatului de la Trianon sint urmarite pina in prezent.
  In documentar apar si episcopul Tokes Laszlo si un politician maghiar din Slovacia, Duray Miklos, care isi exprima opiniile in privinta drepturilor maghiarilor din afara granitelor Ungariei.

  Difuzarea peliculei in cinematografele din citeva orase transilvanene a atras interzicerea lui la jumatatea lunii ianuarie a anului curent. Masura a fost luata de Ministerul Culturii pentru motivul ca documentarul nu a fost clasificat in Registrul Cinematografiei. Proiectiile filmului fusesera organizate de Asociatia Tinerilor Maghiari.

  La Antena 1, filmul poate fi vazut astazi intr-o editie speciala a lui Marius Tuca Show, de la ora 20.15. Dupa epuizarea celor 130 de minute, documentarul va fi dezbatut de invitatii lui Tuca. Realizatorul a ramas consecvent superstitiei sale de a nu-si dezvalui oaspetii.

  Copyright 1996-2005 Evenimentul Zilei Online.

 2. #2
  Silver Member Expert
  Join Date
  Jun 2003
  Posts
  2,652
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Filmul Trianon, un documentar de inima albastra

  Miercuri, 09.02.2004, postul Antena 1 a difuzat controversatul documentar istoric "Trianon", in regia lui Gabor Koltay. Difuzarea filmului a fost urmata de o dezbatere televizata moderata de Marius Tuca. Regizorul filmului, doi istorici si trei ziaristi au fost chemati sa-si dea cu parerea. Din punctul nostru de vedere, al celor cu telecomanda in mana, am putut constata ca:

  1. Filmul este interesant doar prin insertiile de documente istorice, contine imagini din arhiva excelente dar este lungit inutil prin cantece si versuri patriotice gen "Cantarea Romaniei" (a Ungariei Mari in cazul de fata). Este clar un film de propaganda, slab ca realizare artistica.

  2. Trebuie sa recunoastem ca, dupa Primul Razboi Mondial vecinii nostri de la vest au pierdut doua treimi din teritoriu, printr-un tratat de pace considerat nedrept de catre o buna parte din populatia de etnie maghiara. Incercarea intelectualitatii maghiare de astazi de a analiza greselile propriei clase politica si a conjuncturii internationale care au provocat socul Trianon este indreptatita.

  3. In fine, interzicerea difuzarii documentarului (chiar daca autoritatile de la Bucuresti au revenit ulterior asupra deciziei) nu este o solutie pentru atenuarea frustrarilor acumulate de elitele maghiare din diaspora in cei 75 de ani scursi de la semnarea tratatului de pace de la Trianon. Dimpotriva.

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. Antena 60cm versus antena 80cm
  By joliyyy in forum RDI - Satelit
  Replies: 15
  Last Post: 14th April 2006, 07:26
 2. Replies: 11
  Last Post: 27th February 2006, 19:55
 3. Replies: 6
  Last Post: 5th January 2006, 18:40
 4. Antena 1, Antena 2, Antena 3, EUFORIA (Antena 4?)
  By macsat in forum RDI - Satelit
  Replies: 4
  Last Post: 27th December 2005, 10:35
 5. Eutelsat W2 (16E)Antena 1,Antena 3
  By Ballspeed in forum DTH & Cable-Romania
  Replies: 0
  Last Post: 24th December 2005, 05:04

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top