Pe piata radio, Marius Marin este omul cu antena

Industria de radio si televiziune are in spate o multime de prestatori de servicii, care mai de care mai specializati. Unul dintre ei si poate unicul este Laet, companie ce construieste statii de emisie si utileaza studiouri de radio.

Numele Marius Marin si Laet se gasesc intr-un studiu al pietei de telecomunicatii intocmit in august 2005 de oficiul comercial al Ambasadei Spaniei la Bucuresti, in care citesti: “Empresa de capital privado rumano creada en 1991; tiene 5 empleados; dicen haber realizado el 80% de las importaciones de emisores para la radiodifusión hasta 2002; dice haber distribuido equipos a 200 cadenas privadas de radio; también fabrican antenas y accesorios; ocupandose de la instalación de los equipos; su ventaja competitiva la basan en la relación calidad-precio”.

Intr-o traducere aproximativa din limba spaniola, in studiul “Piata de echipamente de telecomunicatii in Romania”, realizat de Institutul Spaniol de Comert Exterior, Marius Marin se lauda ca a realizat 80% din importurile de emitatoare pentru radiodifuziune, din 2002. Se lauda ca a distribuit echipamente pentru 200 de statii de radio private. Se lauda ca fabrica atat antene, cat si accesorii. “Marius, Marius Marin, dealer pentru procesoarele Orban in Romania...” ar putea suna o parafraza dupa James Bond, personaj cu care Marin seamana la spiritul sau aventuros. (Bob Orban este un american care a inventat procesoarele audio pentru statiile FM, in anii ‘60.) “Se poate sa fiu dealer, dar nu suntem singurii. Mai sunt si altii”, spune patronul Laet, care crede despre el insusi ca este un om care-si face meseria, pe care a invatat-o in scoala.

Nascut in 1962, Marius Marin a absolvit cursurile facultatii de Electronica si Telecomunicatii, cu specializarea “Echipamente la bordul navelor”. Teoretic, inginerul acesta electronist ar putea sa-ti “repare radarul”. Democratia postdecembrista l-a gasit pe tanarul inginer intr-un institut de proiectare de pe platforma Pipera, de unde a plecat pentru a construi primul emitator standardizat romanesc.

Primul post de radio pe care Marius Marin l-a echipat pentru emisie a fost Radio Fun din Bucuresti, despre care unii poate ca isi mai amintesc. “stiati ca Romania fabrica emitatoare fara standarde? Eu am proiectat si construit in 1991 primul emitator si am obtinut primul standard pentru emitatoare din Romania.”

Proprietarul Laet a produs emitatoarele proprii timp de sapte ani, pana in 1998, dupa care a ajuns la concluzia ca este greu sa concureze companiile cu traditie din Occident, al caror dealer a devenit. Pe piata de radio, ascultatorii de FM pot inca auzi cum suna echipamentul lui Marius Marin la Arad (Radio Televiziunea Arad) si in reteaua Radio Deea, care mai pastreaza in functiune astfel de aparate de emisie.

Dar ce-l deosebeste pe Marius Marin de ceilalti dealeri de echipamente de radio si telecomunicatii? Specializarea si aerul aventurier. Faptul ca nu poarta niciodata costum si prefera sa puna mana pe cheie si sa se suie pe antena, decat sa stea la birou si sa se inconjoare de aghiotanti. Doar o mana de oameni din industria audiovizuala il cunosc, personal, pe Marius Marin: patronii de statii de radio si directorii tehnici. Este o ecuatie speciala care face ca numai cateva sute de persoane din Romania sa se cunoasca in acest fel. Este si o asociere selecta, doar pentru initiati. Compania este in curs de certificare ISO 9001, este importator al echipamentelor de emisie DB Electronica si CT Internationale, dar si alte echipamente pentru telecomunicatii. Printre putinele servicii externalizate pe care Laet le foloseste se numara importurile, prin intermediul operatorului TNT.

Costurile pentru echiparea unei statii de radio pot incepe de la 4-5.000 de euro si ajung la cateva sute de mii. In acest context, compania lui Marin a realizat anul trecut o cifra de afaceri de putin peste sapte milioane RON. Anul trecut, Laet a fost clasata pe locul III in clasamentul Camerei de Comert a sectorului I din Bucuresti. Este o dovada ca Marin nu a stat degeaba cocotat pe stalpi.
Punctele tari ale afacerii

Puncte tari
• este singur pe piata
• integreaza furnizarea de echipamente cu montajul
• flexibilitate
• suport si service dupa vanzarea echipamentelor

Puncte slabe
• afacere de nisa
• incasarile depind de numarul de licente pe care CNA le acorda pentru radio-TV
• dupa finalizarea constructiei de retele trebuie reprofilata pe intretinere-service.


Cine sunt concurentii

Compania Laet Exim nu este concurata, cu adevarat, in calitatea sa de integrator pentru statiile de radiodifuziune, de nimeni. Mentionam asadar firmele care au, partial, acelasi obiect de activitate sau sunt furnizori de echipamente:
Rohde & Schwarz

Reprezentant exclusiv in Romania pentru Rohde & Schwarz, Germania. Distribuie echipamente de broadcast, echipamente pentru televiziune digitala.
Romkatel SRL

Reprezentant unic in Romania al producatorului german Kathrein. Producator si instalator de antene si sisteme radiante pentru radiocomunicatii, comunicatii mobile si broadcast.
Media Tools

Dealer echipamente de studio si de scena.
Radio Mobil

Proiectant statii de radiodifuziune. Dealer echipamente de telecomunicatii.
Compania Laet a deschis drumul standardizarii In radio

“stiati ca Romania a fabricat pana in 1991 emitatoare nestandardizate? Eu am proiectat si construit in 1991 primul emitator si am obtinut primul standard pentru emitatoare din Romania.”
Marius Marin, patron Laet Exim