O privire, chiar putin superficiala, asupra canalelor de cablu care pot fi vazute la Chisinau spune multe despre specificul pietei audiovizuale din Republica Moldova.

Pro TV Chisinau, lansat la sfarsitul lui 1999 cu concursul Corinei Danila, se bucura de popularitate. Dintre programele gustate de basarabeni, o mentiune speciala merita talk-show-ul Lorenei Bogza, „In PROfunzime”. E vorba de dezbateri la fel de sofisticate ca la TVR 1 si la fel de vii ca la posturile noastre particulare, ceea ce ne face sa suspinam dupa vremurile cand si Pro TV-ul din Romania propunea asa ceva.

Moldova 1, televiziunea publica, e un caraghioslâc asemanator cu TVR-ul de acum 10 ani. Vorba unui basarabean, n-ai sa auzi acolo ceva rau despre Voronin. Stiri oficiale si, din cand in cand, cate un material „incomod”, vorba lui Emanuel Valeriu, despre gropi.

Ar mai fi de mentionat Muz TV, un fel de MTV rusesc, care are tot mai multe programe pentru Basarabia. Sorin Bucataru, director de programe la aceasta televiziune, spune ca a acceptat pozitia pe care o ocupa numai cand si-a dat seama ca rusii de la centru inteleg si ei necesitatea localizarii.

De mentionat si doua posturi rusesti. Dincolo de politica, Ostankino prezinta programe somptuoase si concerte impecabil filmate. Despre spatiul ex-sovietic spune multe Nostalgia TV (cu secera si ciocanul in loc de „s”), care prezinta filme si artisti rusi din anii
‘70-’80. In ciuda numelui, ambitiile politice par a lipsi, iar marfa oferita e, la prima vedere a unui necunoscator de rusa, interesanta.

Pe cablu sunt prezente si televiziunile romanesti, plus posturi europene. Pe fiecare dintre acestea, telespectatorul primeste un talmes-balmes lingvistic, in diferite variante: melodii cantate in romana cu titlul in ruseste, reclame cu text bilingv, breakuri de publicitate in rusa la emisii in romana si asa mai departe. Inclusiv Discovery sau National Geographic sunt dublate in rusa si titrate in romaneste.

Un turn al lui Babel deloc pe gustul puristilor, dar necesar. Ca si in cazul eforturilor de localizare ale Muz TV, amestecatura arata o incercare de a transmite un mesaj inteligibil pentru cat mai multi dintre telespectatori. Eforturile Republicii Moldova de a iesi din sfera de influenta ruseasca vor dura zeci de ani, iar in tot acest timp limba lui Puskin va fi necesara cel putin pentru oraseni. Cam tot atat va dura si talmes-balmesul de pe retelele de cablu.