Pana la sfarsitul acestui an, si telespectatorii romani vor putea sa-si aleaga, contra unei taxe suplimentare, sa vizioneze anumite programe de televiziune la cerere, in orice moment al zilei, informeaza Mediafax.
Compania de comunicatii prin cablu RCS & RDS intentioneaza sa lanseze servicii de "Pay per View" (PPV) si de "Video on Demand" (VOD)

Serviciile PPV, foarte populare in Occident, permit telespectatorilor sa achizitioneze orice program dintr-un pachet special si sa plateasca separat pentru vizionarea lui. Programul achizitionat va fi difuzat la aceeasi ora pentru toti cei care il comanda. In schimb, serviciile "Video on Demand" permit telespectatorilor sa urmareasca programul achizitionat in orice moment al zilei.

Telespectatorii isi pot alege programele dintr-un ghid TV electronic, care va fi disponibil in meniul echipamentului de receptie digital si care poate fi consultat pe ecranele televizoarelor. Continutul video pe care il pot alege utilizatorii face parte dintr-un sistem de televiziune interactiva, iar programele pot fi vizionate fie in timp ce sunt descarcate, fie dupa descarcarea integrala.

Noutate absoluta

Serviciile sunt o noutate absoluta pentru piata din Romania. Pentru inceput, sistemul "Pay per View" va fi integrat doar in grila de programe a Digi TV Cablu (serviciu de televiziune digitala prin cablu, lansat de curand pe reteaua terestra RCS & RDS).
Atat PPV, cat si VOD se vor axa mai ales pe difuzarea de filme si muzica, fiind disponibile si productii foarte noi.

Ionut Tarcea, directorul de marketing al RCS & RDS, considera discutia referitoare la preturile practicate pentru aceste servicii ca fiind prematura. Tarcea a specificat insa ca a fost luata in calcul ca modalitate de plata aceea cu cartele preplatite. Cele doua serivicii vor putea fi vizionate de la televizoarele obisnuite, fara a necesita investitii in echipamente tehnice.