M-am gandit ca este un interviu interesant si fac o traducere la pasajele cele mai interesante. Sper ca merita.

A februárban indult műholdas Digi Tv-nek nem célja, hogy a kábelszolgáltatók pozícióira törjön – állítja Sárai Endre, az új szolgáltatást Magyarországon elindító Egyesült Magyar Kábeltelevízió Kft. (EMKTV) ügyvezető igazgatója.
Lansat in februarie, Digi TV nu are ca scop sa patrunda pe piata CATV zice Sarai Endre, directorul executiv EMKTV, distribuitor oficial Digi HU.

- A konkurens kábeltársaságok gyakorlatilag minden lehetséges fórumon tiltakoztak a Digi Tv indulása ellen. Számított arra, hogy ilyen fogadtatásban lesz része műholdas szolgáltatásuknak?
- Concurentii de pe piata CATV protesteaza pe toate forumurile posibile au protestat impotric lansarii Digi. V-ati asteptat sa aveti o primire ca asta pentru serviciile prin satelit?

- Sejtettem, hogy nem fognak ennek örülni, de ilyen mértékű ijedtségre nem számítottam. Mindenesetre nekünk ez nagyon jó ingyenrekám volt.
- Am presupus ca nu vor fii fericiti, insa nu ne-am asteptat la o opozitie atat de mare. Oricum, a fost reclama gratuita pentru noi.

- Mennyire volt szándékos, hogy eleinte szinte alig kommunikáltak az induló szolgáltatásról? Sokáig csak szóbeszédeket és találgatásokat lehetett hallani.
- A fost intetntionat ca intr-o prima faza nu prea a existat comunicate despre acest nou serviciu? Pentru mult timp s-au auzit numai barfe si presupuneri.

- Volt persze ebben tudatosság is, ezzel sikerült a lakosság érdeklődését felkelteni. A kábeles cégek reakcióiban viszont biztosan szerepet játszott, hogy elmaradtak azok a tájékoztatások, amit egy piacra lépő szolgáltatásnál ilyenkor meg szoktak tenni. Ezt utólag korrigáltuk, néhány hete találkozót szerveztünk a szakma képviselőivel, és úgy érzem, hogy sikerült is élét venni a dolognak. Mostanra talán megértették, hogy nem a kábelesek ellen vagyunk, hiszen a Digi Tv nem tud a kábeles szolgáltatásokkal teljes mértékben versenyre kelni.
- Desigur ca a exista si o oarecare strategie in asta, asa am reusit sa atragem atentia populatiei. Ca in cazul firmelor de cablu, a jucat un rol si faptul ca unele informatii n-au fost date publicitatii, cum se intampla in majoritatea cazurilor. Insa am corigat acest lucru, acum cativa saptamani am tinut o adunare cu reprezentatii din domeniu, si cred ca am reusit sa rezolvam si acest aspect. Pana acum cred ca au inteles deja, ca nu incercam sa concuram cu firmele de cablu TV, pentru ca Digi TV nu poate concura in totalitate cu aceste servicii.- Árban biztosan versenyképes.
- Ca pret poate concura

- Árban igen, viszont internet- és telefonszolgáltatást egyelőre ezzel a rendszerrel nem tudunk nyújtani. Továbbá jelenleg egy vevőhelyhez csak egyetlen televízió csatlakoztatható.
- Ca pret da, insa nu avem posibilitatea de a oferii servicii de internet si telefonie cu acest sitem, in acest moment. Mai departe, in acest moment, receptorul poate fii conectat numai la un singur TV

- Kik jelentik a Digi Tv fő célcsoportját?
- Cine sunt potentialii clienti Digi TV?

- Magyarországon van nagyjából 3,6 millió háztartás, ezekből 2,2 millióban van kábeltévé, a maradék 1,4 millió azonban jelenleg "fehér folt". Nagy részük technikai okokból valószínűleg nem is lesz bekábelezve, ők jelentik számunkra a fő célcsoportot. Ennek a rendszernek a kiépítése olcsóbb, mint bekábelezni ezeket a háztartásokat.
- In Ungaria, in acest moment sunt cca. 3,6 milioane de familii, din care 2,2 milioane de familii beneficieaza de cablu TV, si restul de 1,4 milioane reprezinta in acest moment "pata alba". Cei mai multi dintre ei, din motive tehnice, nici n-o sa aiba access la cablu TV, ei sunt potentialii nostrii clienti. Sistemul nostru este mai ieftin, decat sa se cableze aceste familii.


- Mennyi előfizetőre számítanak?
- Cati clienti o sa aveti?

- Ebben az évben 70 ezer előfizetőre, és úgy tűnik, időarányosan eléggé jól állunk.
- In anul asta speram ca 70000, si se pare ca vom avea.


- A konkurensek főként a Digi Tv "dömpingárait" sérelmezik. Hogyan tudnak ennyire olcsó szolgáltatást nyújtani?
- Concurentii considera jignitor preturile practicate. Cum aveti posibilitatea ca sa practicati preturi atat de mici?

- Nem mi vagyunk olcsók, hanem a többiek drágák. Meg lehet nézni, hogy az EMKTV basic csomagjában ez a csatornaszám hasonló összegbe kerül. Ezen túlmenően rengeteg költségcsökkentő elem van még a rendszerben. A szolgáltatást a meglévő romániai infrastruktúránkat használva juttatjuk fel a műholdra. A konkurens UPC Directtel szemben egy olcsóbb műholdról, az Intelsatról sugárzunk. Megoszlanak a költségek, ráadásul még ebben az évben elindítjuk Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában is a szolgáltatást, de az anyacégnek Szlovákiában is van érdekeltsége, így előbb-utóbb ott is megjelenik a Digi Tv.
- Nu suntem noi ieftini, ceilati sunt scumpi. Puteti sa va uitati ca pachetul de baza la EMKTV costa cam la fel. In afara de asta avem foarte multe elemente de reducere a costului. In primul rand, serviciul este lansat de infrastructura deja existenta in Romania. Ca diferenta fata de concurentul UPC Direct, folosim un satelit mai ieftin, satelitul Intelsat. Costurile sunt impartite, si vom mai lansa anul asta serviciile noastre si in Serbia, Croatia si Slovenia insa firma mama are interes si in Slovacia deci mai devreme sau mai tarziu si acolo vom lansa serviciile Digi TV.

- Korábban arról lehetett hallani, hogy a Digi Tv nem csak az árában lesz fapados, hanem minőségben sem fogja elérni a kábeles szolgáltatásét.
- S-a auzit mai devreme ca nu numai pretul este mic la Digi, dar nici calitatea nu va ajunge la calitatea opreatorilor CATV.

- A rendszer ugyanazt a minőséget képes nyújtani, mint a kábel, de még folyik a rendszer finomítása. Egyelőre ezzel kapcsolatban nem kaptunk negatív visszajelzéseket.
- Sistemul nostru are posibilitatea sa transmita la aceeasi calitate ca si la cablu TV, insa perfectionarea sistemului onca este in curs de desfasurare. Pana acum n-am primit feed-back negativ pe aceasta tema.


Atat despre Digi TV. In restul interviului este vorba despre faptul ca EMKTV pe sistemul lor din Budapesta are deja 68 de canale si nu pot sa introduca canale noi, si cum vor introduce canalele noi care vor aparea, si daca vor avea DVB-T in curand.