Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 8 of 8
 1. #1
  Junior Member Friend
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  May 2004
  Location
  Romania
  Posts
  48
  Posts Thanks / Likes

  Default Rechinii de la cablu

  Industria de cablu TV din Romania a fost acaparata de doua companii, RCS & RDS si ASTRAL, care detin 90% din piata * Cei doi furnizori de servicii CATV sunt investigati de Consiliul Concurentei pentru abuz de pozitie dominanta pe piata libera * La fel cum procedau gangsterii pe vremea prohibitiei, firmele sunt suspectate ca si-au impartit zonele de actiune si ca au un pact secret de a nu-si extinde nici una retelele pe teritoriul celeilalte * Cetatenii acuza monopolul RCS & RDS si ASTRAL * Datorita acestei realitati, romanii nu pot opta sa-si schimbe furnizorul CATV de la domiciliu, in caz ca sunt nemultumiti de serviciile acestuia * Profiturile acestor companii sunt comparabile cu cele ale operatorilor de telefonie mobila


  Dezvoltarea industriei CATV (serviciile de televiziune prin cablu) a luat in ultimii ani o amploare atat de mare, incat a dus la disparitia vechilor "antene de bloc", fiecare posesor de televizor devenind dependent de un furnizor de astfel de servicii. Daca in urma cu cinci ani de exemplu, piata interna de astfel de servicii de comunicatii prin cablu era intesata de operatori CATV, in prezent s-a ajuns ca peste 90% din aceste servicii sa fie detinute de doi "colosi" in domeniu: SC RCS & RDS SA si SC ASTRAL SA (Astral Telecom SA). Dezvoltarea celor doi operatori s-a produs incepand din anii '90 prin cumpararea societatilor CATV mai mici dupa un program bine sustinut cu tinta clara a dobandirii unei pozitii dominante de piata. Daca pana prin 2003 cei doi "colosi" faceau un act de mandrie publica din orice achizitie de societate CATV, azi nu se mai inghesuie cu asemenea publicitati. Unul din motive il constituie fara indoiala dimensiunile uriase dobandite pe piata, RCS si ASTRAL crescand intr-un an cat altii in zece, si ajungand stapani absoluti in domeniu. Ce este anormal si chiar incorect fata de cetateni in toata aceasta crestere este faptul ca oriunde ai locui, la adresa ta nu ai decat un singur furnizor CATV si, daca esti nemultumit de aceste servicii - iar multi cetateni sunt - nu ai ce face si trebuie sa accepti soarta. Realitatea demonstreaza ca cei doi mari operatori CATV se dezvolta precum gangsterii americani pe vremea prohibitiei, fiecare actionand pe un teritoriu anume, fara a se suprapune pe teritoriul celuilalt. Din acest motiv, RCS si ASTRAL sunt suspectate pe buna dreptate ca au facut un pact secret intre ele pentru a nu-si tulbura reciproc afacerile. Acesta este, de altfel, si unul dintre motivele pentru care recent Consiliul Concurentei (care a tolerat ani in sir, in mod suspect, aceasta situatie fara sa se implice) a declansat o investigatie pe piata serviciilor CATV, menita sa stabileasca daca cei doi "colosi" fac abuz de pozitie dominanta si este cazul sa se adopte masuri ferme pentru spargerea monopolului.

  Monopolul cablistilor

  In 1992 s-a infiintat SC TV Cablu SRL, cea care avea sa devina ulterior cunoscuta ca ASTRAL, si tot in 1992 s-a infiintat Romania Cable System, care avea sa devina ulterior actuala RCS & RDS SA. Ambele societati au crescut pe piata CATV "intr-un an cati altii-n zece" prin metoda inghitirii firmelor concurente de dimensiuni mai mici, pana cand au devenit "rechini" pe piata, fara a mai avea "dusmani naturali". Surse avizate sustin ca cei doi mari operatori CATV detin in prezent 90% din piata, insa Asociatia de Comunicatii pe Cablu recunoaste doar "70% din piata de profil din Romania". Oricum ar sta lucrurile, realitatea demonstreaza ca cele doua societati fac "legea" in domeniu prin simplul fapt ca pretutindeni (cu foarte mici exceptii, extrem de izolate) unde una dintre ele si-a extins retelele, cealalta a evitat sa-si faca simtita prezenta. Efectul acestei politici - negate vehement de cei doi operatori - este resimtit de milioanele de cetateni care constata ca in momentele in care ar arunca televizorul pe fereastra pentru ca nu mai au semnal prin cablu, ori ca astfel de intreruperi au ajuns sa ii priveze de serialele si programele lor preferate, nu au nici o alta optiune pentru un asemenea serviciu. Aceasta deoarece la ei pe strada sau in bloc nu exista decat ori RCS, ori ASTRAL. Daca avem de a face cu o piata libera in domeniu, se pune legitima intrebare de ce nu exista retele paralele, astfel incat daca una din societati are programe si servicii mai bune, sa poti sa te abonezi la cealalta. E permisa impartirea teritoriala pe principii mafiote?

  Banii inainte ca la curve

  Mergand mai departe pe relatia client - operator, apar alte minuni. Net in defavoarea cetateanului care, daca vrea cablu la televizorul de acasa, trebuie sa inghita prevederi contractuale lesne de catalogat ca fiind fortate. Contractele tip de furnizare de servicii CATV pe care atat RCS, cat si ASTRAL le impun celor care domiciliaza in zonele lor de influenta nu pot fi negociate. Ori le semnezi, ori te intorci la antena colectiva de bloc unde prinzi doar o parte din programele nationale. De exemplu, RCS & RDS SA (fosta Romania Cable System SA radiata de la Registrul Comertului in august 2005) prevede ca abonatii sa achite tariful lunar "anticipat pe o perioada de minimum o luna". Cu alte cuvinte, banii inainte ca la curve. La asta se adauga si dispretul fata de client, nevoit in multe zone sa stea la cozi interminabile, pentru a plati abonamentele. RCS este campion la casierii putine (desi are profituri fabuloase) cu cozi kilometrice. In plus, revenind la problema abonamentelor achitate anticipat, nicaieri pe piata servicilor de orice fel un serviciu se plateste anticipat, ci numai dupa prestatie. In caz ca ai intarziat cu plata, esti imediat deconectat. Nu conteaza ca ai fost an de zile un client model si ca poate ai plecat din tara cateva saptamani si de aceea n-ai putut plati. Mai mult, RCS mai zice in contractul impus de el ca poate decide unilateral majorarea preturilor practicate. ASTRAL are la randul ei o prevedere contractuala in care spune ca dupa incetarea unui contract, clientul trebuie sa predea echipamentele in termen de 48 de ore, sub sanctiunea unei penalitati "de 50 USD pe zi de intarziere".

  Cine sunt magnatii din umbra?

  Dar cine sunt cei doi mari operatori CATV, care au reusit sa acapareze un segment atat de important pe piata, in asemenea conditii avantajoase? Pentru ca, foarte important, aceste societati pot fi comparate la categoria profit si cifra de afaceri cu societatile de telefonie mobila. Cu o singura mare diferenta. In timp ce operatorii de telefonie mobila sunt nevoiti sa cheltuie o mare parte din profituri pe publicitate agresiva in presa scrisa si audio-vizuala pentru a atrage clienti, operatorii CATV nu prea au nevoie de asemenea eforturi. Si cum sa aiba cata vreme n-au concurenta pe zonele unde si-au extins retelele!

  Un ochi aruncat prin evidentele Registrului Comertului releva faptul ca actionariatul acestor societati abunda de firme off-shore inregistrate in alte state. Prin urmare este foarte greu de depistat pentru opinia publica cine sta cu adevarat in spatele acestor afaceri cu profituri de zeci de milioane de euro, anual si cifre de afaceri de zeci ori mai mari decat profiturile declarate.

  SC RCS & RDS SA are urmatorul actionariat:

  - 93,71% din actiuni sunt detinute de CABLE COMMUNICATIONS SYSTEMS N.V. din Amsterdam - Olanda;

  - restul actiunilor sunt detinute in cote infirme de persoanele fizice: Ioan Augustin Man, Iosif Francisc Alexandru Kiss, Rozalia Ibolya Biro, Ioan Felician Ciordas, Ioan Nicolae Dumitru Trifu, Jozsef Tibor Tolmacs, Janos Antal Suta, Radu Florian Ulmeanu, Zoltan Horvath, Virgil Octavian Dan, Valentin Popovici, Stefan Marcel Popa, Alin Gabriel Naghi, Marius Ovidiu Ghiman, Emil Jugaru, Csaba Ianos Ludescher si Zoltan Teszari.

  Societatea a avut in ultimii trei ani un profit brut de 7178 miliarde lei vechi in 2002; 116,4 miliarde lei in 2003 si 443 miliarde lei vechi in 2004. Probabil ca in prezent profiturile sunt de ordinul miilor de miliarde.

  La randul ei, SC ASTRAL TELECOM SA are urmatorul actionariat:

  - 93,41% din actiuni sunt detinute de UPC ROMANIA SA (firma ai caror actionari sunt: UPC Romania Holding BV Olanda - 98%; UPC Slovakia Holding BV Olanda; UPC Romania Inc Denver SUA; UIH Romania Ventures Inc. Denver SUA si PARUSE BV Olanda);

  - 6,59% Astral SA Cluj;

  Societatea a avut in ultimii ani un profit brut de 142 miliarde lei vechi in 2002; 303 miliarde lei in 2003 si 371 miliarde lei vechi in 2004

  Practici anti-concurentiale

  Intrucat "fratia" RCS - ASTRAL este evidenta prin toata tara, cu precadere in marile orase, ne-am adresat Consiliului Concurentei cu un set de intrebari. Astfel, am cerut forului competent in domeniul concurentei de piata sa ne comunice daca cele doua societati fac abuz de pozitie dominanta pe piata in conditiile Legii 21/1996, tinand cont de faptul ca nici una nu si-a extins retelele peste zonele detinute de cealalta; sa ne precizeze daca este legala prevederea contractuala de a cere banii pentru servicii anticipat cu o luna, precum si daca piata CATV este libera si ne aflam in fata unui monopol. In loc sa trateze cu seriozitate doleantele cetatenilor, Consiliul Concurentei - care nu s-a implicat niciodata pe aceasta piata din 1992 si pana in prezent - ne-a comunicat: "In prezent, Consiliul Concurentei are in derulare o investigatie pe piata serviciilor CATV (...) Pana la finalizarea investigatiei, Consiliul Concurentei nu se poate pronunta cu privire la aspectele ce fac obiectul investigatiei (...) faptul ca doua companii emit in zone diferite ale unui oras poate constitui doar un indiciu, nu si o dovada a existentei unei intelegeri ilegale intre cei doi operatori. Orice incalcare a legii trebuie demonstrata cu probe (...) In ceea ce priveste o eventuala calificare a contractelor tip, va informam ca institutia noastra nu are competenta de a se pronunta sau de a aviza contracte tip, aceasta atributie apartinind Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorilor". Raspunsul Consiliului Concurentei nu clarifica prin urmare nimic si dovedeste ca problema operatorilor CATV nu e de mare interes pentru aceasta institutie, in pofida milioanelor de abonati ai tarii la aceste servicii. Neimplicarea Consiliului Concurentei din 1992 si pana in prezent in aceasta problema poate ascunde un posibil act de coruptie institutionala. Legea Concurentei nr. 21/1996 prevede sanctiuni severe contra celor care restrang sau denatureaza concurenta in diverse situatii printre care si atunci cand "agenti economici determinati participa la o grupare publica ori oculta, secreta". Legea mai prevede ca "sunt interzise orice intelegeri, exprese sau tacite, intre agentii economici (...) care au ca obiect sau ca efect restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca". Trebuie spus ca "fixarea concertata in mod direct sau indirect a preturilor de vanzare ori de cumparare, a tarifelor", precum si "impartirea pietelor de desfacere pe criteriu teritorial", reprezinta in sensul legii practici anticoncurentiale, care se sanctioneaza. De asemenea, "este interzisa folosirea in mod abuziv a unei pozitii dominante de catre unul sau mai multi agenti economici (...) prin practici abuzive care pot consta in impunerea in mod direct sau indirect a tarifelor"; "sunt interzise concentrarile economice care, avand ca efect crearea sau consolidarea unei pozitii dominante, conduc sau ar putea conduce la restrangerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia".

  Sanctiunile care se pot aplica de catre Consiliul Concurentei pot merge de la contraventii care pot fi de la amenzi 1% pana la 10% din cifra de afaceri sau se poate sesiza instanta penala in cazul depistarii unor acte interzise de lege. Totodata, Consiliul poate cere Curtii de Apel Bucuresti sa ia masuri de lichidare a pozitiilor dominante de piata prin vanzari de active, restructurari sau divizari a agentilor economici.

  RCS refuza dialogul cu presa

  Am incercat sa aflam o pozitie oficiala a SC RCD & RDS SA vizavi de numeroasele reclamatii venite de la cetateni. In acest scop am adresat presedintelui RCS un set de 13 intrebari punctuale, care au rezumat toate nemultumirile populatiei, de la problemele de impartire teritoriala a zonelor de influenta si pana la umilirea cetatenilor la cozile de la casierii. Din 23 ianuarie a.c. si pana azi, compania a refuzat sa raspunda solicitarii. Exceptie a facut data de 2 februarie, cand responsabila PR de la RCS ne-a trimis urmatorul text: "Am discutat despre intrebarile trimise de dvs. cu seful meu, insa directorul general este plecat momentan din tara. Am inteles ca dansul este cel care va raspunde acestor intrebari. Daca se poate v-as ruga sa mai asteptati cateva zile, timp in care voi putea sa obtin raspunsurile". Desi, ulterior, am insistat telefonic sa primim raspunsul, se vede treaba ca la RCS directorul general o tine intr-un concediu "a la long". Cel putin pana in ziua de azi.

  ACC tine partea cablistilor

  Asociatia de Comunicatii prin Cablu, careia ne-am adresat ieri in legatura cu procentul de ocupatie de piata al tandemului RSC - ASTRAL ne-a pus la dispozitie un comunicat mai vechi al presedintelui acesteia, Radu Petric, potrivit caruia "nu poate fi vorba de un monopol. In zonele care nu au acces decat la serviciile unui singur operator de cablu, abonatii pot opta in orice moment pentru una din cele patru platforme digitale, care ofera aceleasi servicii video la preturi similare". Declaratia presedintelui ACC, de inteles de altfel daca tinem cont de faptul ca el apara afacerile breslei sale, ascunde adevatul prin omisiune. Asa-zisele platforme digitale (de tip Max TV, Focus SAT etc) nu sunt deloc la preturi similare decat poate in privinta abonamentului. In realitate, ca sa optezi la un astfel de serviciu trebuie sa te tina punga. Pentru ca ai nevoie sa-ti achizitionezi mai intai o antena parabolica si un receiver, pe care nu le gasesti sub 5-6 milioane lei nicaieri. E limpede ca din start pensionarii si cei cu salarii mici nu pot sa-si ofere luxul unei "platforme digitale". In plus, daca ai mai multe televizoare in casa, sistemul nu poate fi folosit decat pentru un singur televizor, fapt ce constituie un serios neajuns.

  Foarte ciudat, explicatia venita de la ACC in privinta "platformei digitale" seamana ca doua picaturi de apa cu cea oferita si de presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, intr-una din frazele raspunsului pe care ni l-a dat. Fapt ce te duce cu gandul ca cele doua entitati parca s-au vorbit intre ele.

  Razvan SAVALIUC
  Asta da "galaxia" de monopol in Romania
  SS2,Actuator+Positioner,Ant 1.3 Offset,Lnb Invacom 0.3 db

 2. #2
  Bagator de seama Expert
  Join Date
  Mar 2005
  Location
  Prin zona
  Posts
  2,941
  Posts Thanks / Likes

  Default Re: Rechinii de la cablu

  Quote Originally Posted by feco

  Asa-zisele platforme digitale (de tip Max TV, Focus SAT etc) nu sunt deloc la preturi similare decat poate in privinta abonamentului. In realitate, ca sa optezi la un astfel de serviciu trebuie sa te tina punga. Pentru ca ai nevoie sa-ti achizitionezi mai intai o antena parabolica si un receiver, pe care nu le gasesti sub 5-6 milioane lei nicaieri.

  Razvan SAVALIUC
  Asta da "galaxia" de monopol in Romania
  Inca odata presa isi dovedeste (non) profesionalismul

 3. #3
  Senior Member Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Mar 2003
  Location
  crisana
  Posts
  1,806
  Posts Thanks / Likes

  Default

  ca sa nu mai vorbim si de "90% din piata" in miinile RCS si UPC...

 4. #4
  aleksutz
  Guest
  RDI - Board Default Avatar

  Default

  e foarte greu de demonstrat ca exsita un tandem intre cele doua companii, mai ales ca ele pot justifica foarte simplu din punct de vedere managerial de ce nu sunt prezente pe unele pietze----penetrarea prea mica. adica unde sa zicem Astral detine 100% din piata ca sa iei o cota de piata, cat de mica, tre sa vi cu preturi mult mai mici si o oferta mai buna. si dupa asta sa zicem ca iei 10-15%, insa mergi pe pierderi, lucru care nu se justifica, pentru ca Astral poate introduce oricand o contraofensiva sa isi reia cota de piatza.
  cu toate astea, daca RCS intra pe pietele ASTRAL , parerea mea e ca o sa vedem moartea Astral, daca ne gandim si comparam preturile ASTRAL cu cele RCS, dar si numarul de canale.
  Cat despre clauza aia cu plata inainte, cat si alte clauze prostesti, eu zic ca se pot rezolva prin reclamatii repetate si multe adresate organelor competente.

 5. #5
  Senior Member Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Aug 2005
  Location
  in oras
  Posts
  1,462
  Posts Thanks / Likes

  Default

  si romtelecom practica plata abo in avans
  boy2good

 6. #6
  Banned Teacher
  RDI - Board Banned Avatar

  Join Date
  Oct 2003
  Location
  Pitesti ROMANIA
  Posts
  390
  Posts Thanks / Likes

  Default O intrebare pentru FECO ???????????

  [color=red]daca tot ai filozofat pe seama monopolului unor firme de cablu si ai scris aici o concluzie care nu e tocmai cea corecta .Doresc sa imi arati un roman care plateste orice serviciu (nu neaparat de cablu) in tara asta si este multumit.Sant cazuri cand unii din romani printr-un concurs fericit de imprejurari au acces la unele servicii gratis si se mai gasesc unii sa fie nemultumiti ,si atunci?Si inca o treaba tu cum faci ,ca eu unul nu am reusit inca, te sui in autobuz si cand cobori platesti,iei paine si o platesti dupa ce mananci bagi benzina si o platesti dupa ce o consumi ?\Nu stiu de ce toti se cramponeaza de treaba asta.si Romtelecom ,si Connex,Orange percep taxele in avans,ciudat e ca pentru susnumitii operatori nu se agita nimeni..Si chestia aia cu monopolul nu mai este de actualitate,intrucat acum avem trei plaforme DTH.[/color]

 7. #7
  aleksutz
  Guest
  RDI - Board Default Avatar

  Default

  @mediaset
  exista diferenta intre servicii si produse. produsele se platesc de obicei in avans, serviciile de obicei nu. Pentru ele se face de obicei un contract. Serviciile Porsche Romania sunt chiar de calitate, daca vrei exemplu. Mie cand mi-au reparat 3 zile un POLO mi-au dat sa merg cu un GOLF 5 GTI, si dupa reparare nu a trebuit sa duc nici macar o sticla de whiskey pentru baietii de acolo, lucru care se obisnuieste in Romnania.
  Daca ne gandim si RCS ofera servicii bune, problema e cu plata in avans.

 8. #8
  Gold Member Expert
  Join Date
  Jan 2005
  Location
  ALBA_IULIA
  Posts
  3,739
  Posts Thanks / Likes

  Default Re: O intrebare pentru FECO ???????????

  Quote Originally Posted by mediaset
  [color=red]daca tot ai filozofat pe seama monopolului unor firme de cablu si ai scris aici o concluzie care nu e tocmai cea corecta .Doresc sa imi arati un roman care plateste orice serviciu (nu neaparat de cablu) in tara asta si este multumit.Sant cazuri cand unii din romani printr-un concurs fericit de imprejurari au acces la unele servicii gratis si se mai gasesc unii sa fie nemultumiti ,si atunci?Si inca o treaba tu cum faci ,ca eu unul nu am reusit inca, te sui in autobuz si cand cobori platesti,iei paine si o platesti dupa ce mananci bagi benzina si o platesti dupa ce o consumi ?\Nu stiu de ce toti se cramponeaza de treaba asta.si Romtelecom ,si Connex,Orange percep taxele in avans,ciudat e ca pentru susnumitii operatori nu se agita nimeni..Si chestia aia cu monopolul nu mai este de actualitate,intrucat acum avem trei plaforme DTH.[/color]
  Era vorba de cablu nu de satelit.Ce sari asa an sus?Lucrezi cumva pe la cablu? 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. Replies: 0
  Last Post: 13th April 2006, 19:22
 2. Cablu DVI
  By petrica_dumitriu in forum DVD - DIVX - HIFI
  Replies: 5
  Last Post: 6th February 2006, 15:14
 3. Cablu rs 232
  By Fxprime in forum RDI - Satelit
  Replies: 1
  Last Post: 8th August 2005, 14:16
 4. Replies: 5
  Last Post: 10th June 2005, 21:41

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top