Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 4 of 4
 1. #1
  Moderator Expert
  Join Date
  Apr 2003
  Location
  Braila,Romania
  Posts
  1,251
  Posts Thanks / Likes

  Default Taxa pentru televiziunea prin cablu ar putea sa creasca

  Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale şi Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu susţin că ordonanţa 123/2005 privind drepturile de autor, pe care Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor se pregăteşte să o aprobe, ar putea ridica tarifele abonamentelor la televiziunea prin cablu cu 17%.

  Dacă radiourile şi televiziunile româneşti afirmă că prin ordonanţă s-ar ajunge la taxe-record pentru drepturile de autor, Ministerul Culturii şi Cultelor consideră că, dimpotrivă, taxele ar putea fi chiar mai mici, căci legea introduce şi posibilitatea negocierii.

  Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale – organism care reuneşte cele mai importante posturi radio şi TV din România – avertizează că ordonanţa privind drepturile de autor ar elimina orice posibilitate a unei înţelegeri între posturile radio TV şi societăţile de gestiune a drepturilor de autor.

  Acestea din urmă ar căpăta, prin aplicarea acestei ordonanţe, o poziţie dominantă în cadrul negocierilor, ceea ce le-ar putea determina să solicite sume foarte mari ca drepturi de autor, calculate în procente din cifra de afaceri.


  Aici asistăm la o deturnare de bani privaţi

  Radu Petric

  În forma propusă de guvern, ordonanţa elimină pragul de 2% impus de legea drepturilor de autor şi lasă pe seama celor şapte structuri pentru colectarea drepturilor de autor să solicitate taxe totalizând până la 17%, respectiv 15 %, din cifra de afaceri a furnizorilor de programe tv prin cablu, respectiv radiourilor şi televiziunilor.

  Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu, susţine că în cazul aplicării ordonanţei, costul abonamentului la cablu TV ar putea creşte cu până la 17%. “Aici asistăm la o deturnare de bani privaţi”, a arătat el, explicând că drepturile de autor sunt bani privaţi care sunt luaţi de la cetăţeni, gestionaţi de un intermediar – Societatea de Gestiune Colectivă -, şi care apoi ar trebui trimişi titularilor de drepturi, care sunt indivizi de drept privat.

  40 de milioane de euro anual

  Cifra reprezentând contravaloarea taxelor pentru drepturi de autor colectată de la operatorii de cablu este estimată de Radu Petric la aproximativ 40 de milioane de euro anual. Din aceşti bani, 30% pot fi folosiţi, conform legii, pentru cheltuieli administrative.


  Ministrul Culturii Adrian Iorgulescu a fost acuzat că ar apăra interesele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor

  De partea cealaltă, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Ioan Onisei, a declarat la BBC că deocamdată cifrele prezentate de cele două asociaţii sunt incorecte, întrucât ele urmează mai întâi să fie negociate. Ioan Onisei e de părere că nu pot fi făcute estimări cu privire la sumele respective, şi că poziţiile adoptate de cele două asociaţii ar fi “în mod evident interesate” şi că “nu prea sunt de bună credinţă”.

  În acelaşi timp, George Chiriţă, directorul executiv al Asociaţiei Române de Comunicaţii Audivizuale, a declarat că prin sprijinul intens oferit ordonanţei şi prin lipsa disponibilităţii pentru negociere, actualul ministru al Culturii încearcă să promoveze interesele instituţiei de gestionare a drepturilor de autor pe care a condus-o, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Ministrul Iorgulescu a declarat la BBC că nu doreşte să comenteze acuzaţiile, spunând, la rândul său, că ar fi vorba de interese ascunse ale celor care îl acuză.
  Sursa:
  http://www.bbc.co.uk/romanian/news/s...xe_cablu.shtml
  Per aspera ad astra !

  Vu+ solose v2, Emme esse 115cm, Technisat 33cm, Triax td-78, Sky Zone 2 Triax Dish, Digipower HH SG2100

 2. #2
  Ghost Man Expert
  Join Date
  Jan 2006
  Location
  RdVTR
  Posts
  1,137
  Posts Thanks / Likes

  Default Taxa pentru televiziunea prin cablu ar putea sa creasca

  Ar trbui sa ne mai mire ceva in tara asta?
  Au dat si pe TV si dupa cum se pronuntau aia nu pare a fi de bine , dar pana la urma ce stim noi cum e mai bine

 3. #3
  Multi Banned User Expert
  Join Date
  Oct 2003
  Posts
  11,217
  Posts Thanks / Likes

 4. #4
  Junior Member Teacher
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Sep 2003
  Location
  Romanica
  Posts
  338
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Eu ii zic la matusa Tamara sa-mi plateasca factura TV ! De acolo de unde e ea , de pe lumea cealalta. Ehe Nastase , sa te vad ,,ingropat,, pina-n git

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. Replies: 2
  Last Post: 22nd September 2005, 15:01
 2. Replies: 0
  Last Post: 22nd August 2005, 17:31
 3. Investitii in televiziunea prin satelit din Romania
  By Unuseroarecare in forum News
  Replies: 4
  Last Post: 13th June 2005, 16:56
 4. Replies: 4
  Last Post: 26th April 2005, 02:16

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top