Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 2 of 2
 1. #1
  Silver Member Expert
  Join Date
  Jun 2003
  Posts
  2,652
  Posts Thanks / Likes

  Default Sarbu, boss in Europa

  Sarbu, boss in Europa

  A cedat 5% din Media Pro, dar conduce o structura a companiei americane Central European Media Enterprises (CME).  Cea mai importanta tranzactie pe piata media din Romania s-a intamplat la inceputul saptamanii acesteia. Adrian Sarbu si-a bagat in cont peste 27 de milioane de dolari dupa ce a mai vandut din actiunile detinute la Media Pro International, el pastrand in acest fel doar 10 procente.

  Media Pro International opereaza in Romania posturile Pro TV, Acasa TV, Pro Cinema si Pro TV International.

  Totodata, tranzactia il aduce pe Adrian Sarbu in fruntea unei noi structuri organizationale initiate de compania americana de media, Central European Media Enterprises (CME), informeaza editia de miercuri a „Ziarului financiar”. Noua structura reuneste institutii media detinute de CME in Cehia, Slovacia si Romania.

  Schimbare financiara

  Tranzactia este importanta din punct de vedere economic si e putin probabil ca va avea efecte, intr-un sens sau altul, asupra partii editoriale a componentelor trustului.

  Alexandru Lazescu, analist media, considera ca influenta lui Adrian Sarbu in trust nu e legata strict de numarul de procente pe care acesta il detine.

  „Influenta lui Sarbu e data de faptul ca acesta a gasit si a pastrat o strategie de ansamblu in trust.Tranzactia aceasta este de natura financiara”.

  Alexandru Lazescu crede ca doar in momentul in care Adrian Sarbu nu se va mai implica, direct sau indirect, in managementul trustului se va putea vorbi de o schimbare editoriala.

  Lazescu preconizeaza insa ca schimbarile in presa romaneasca nu se vor lasa prea mult asteptate.

  „Cel putin in urmatorii doi ani, vom asista la reasezarea pe piata a multor publicatii din presa locala”, este de parere Alexandru Lazescu, spunand ca este foarte probabil sa mai apara doua-trei grupuri de presa reprezentative, asa cum este in prezent reteaua Monitorul.

  Cat priveste evolutia mass-mediei audiovizuale, Lazescu spune ca trebuie sa ne asteptam la diversificare, adica la aparitia unor posturi de nisa, specializate.

  Bani pentru noi proiecte

  In urma acestei tranzactii, Central European Media Enterprises a ajuns sa detina 90a din serviciile Media Pro, iar Adrian Sarbu doar zece procente.

  El poate vinde aceste procente abia incepand din 2009, pretul minim fiind de 1,45 milioane de dolari pentru fiecare procent.

  Despre banii obtinuti in urma tranzactiei, Adrian Sarbu a declarat pentru „Ziarul financiar”: „Aceste surse financiare se vor folosi pentru majorarea capitalului Media Pro, in vederea concretizarii unor noi proiecte media”.

  La inceputul lunii februarie, Adrian Sarbu era in negocieri cu actionariatul postului TV Sport, actionariat format din Silviu Prigoana, Dumitru Mihalache, Mircea Medaru si Eugen Progloff, fiecare detinand cate 20a din actiunile societatii.

  De altfel, redactorul-sef al postului este Ioana Cozma, care a lucrat ca reporter la stirile sportive Pro TV, iar partea editoriala a postului este alcatuita din oameni proveniti din trustul condus de Adrian Sarbu.

  Galaxia CME

  Central European Media Enterprises este o companie care grupeaza mai multe posturi TV din statele Central si Est-Europene.

  Posturile din CME sunt Nova TV (in Croatia), TV Nova si Galaxie Sport (in Cehia), Pro TV, Acasa, Pro Cinema (in Romania), Markiza (in Slovacia), POP TV, Kanal A (in Slovenia) si Studio 1+1 in Ucraina. Are actiunile listate pe piata americana Nasdaq si la bursa din Praga.

 2. #2
  Banned
  RDI - Board Banned Avatar

  Join Date
  Apr 2003
  Posts
  28
  Posts Thanks / Likes

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. Sârbu , angajat in Cehia
  By Unuseroarecare in forum News
  Replies: 0
  Last Post: 17th August 2006, 07:05
 2. Voiculescu vs. SARBU
  By ovex in forum DTH & Cable-Romania
  Replies: 5
  Last Post: 10th March 2005, 22:58

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top