Despre originile romne ale lui Albert Streit, n presa de la noi s-a scris prima oară n primăvara lui 2003. Tnărul născut la Bucureşti pe 28 martie 1980 şi emigrat un an mai trziu n Germania, cu părinţii, se pregătea atunci să facă primul salt major din carieră. De la divizionara secundă Eintracht Frankfurt n Bundesliga, la Wolfsburgul lui Dorinel Munteanu. Nimeni nsă nu-şi nchipuia că, la distanţă de un an şi jumătate, el va candida la un loc n reprezentativa Germaniei.

Publicată n cotidianul "Express", ştirea selecţionării sale surprinde oricum. Motivul? Vorbim despre un jucător ajuns ntre timp n liga a doua germană! n ianuarie 2004, pentru că nu era titular la Wolfsburg, Albert a cerut să fie mprumutat lui FC Koln, cu care a retrogradat n vară din Bundesliga. Deşi mulţi susţineau că talentul lui se va pierde, cu Streit s-a petrecut fenomenul invers. Urmarea? Mijlocaşul n vrstă de 24 de ani a fost reţinut n "Team 2006", un fel de anexă a reprezentativei Germaniei, iar recent a intrat n vizorul selecţionerului Jurgen Klinsmann. Care, potrivit "Express", vrea să-l ia n turneul asiatic pe care "naţionala" l va ntreprinde n decembrie.

"Pentru mine, un jucător din liga a doua, e nemaipomenit. Cnd am citit, nu-mi venea să cred. Eram convins că-i vorba de o ncurcătură", a mărturisit Streit jurnaliştilor germani. Primul care s-a bucurat mpreună cu el a fost chiar preşedintele lui FC Koln, fostul internaţional Wolfgang Overath: "Streit are mult talent şi este un tip extrem de modest, trăsătură de caracter pe care o datorează sigur rădăcinilor sale romneşti".


n 1994 a fost ultima oară n ţară

n 1981, Albert Streit s-a stabilit cu părinţii la Zuffenhausen, lngă Stuttgart. Cetăţenia a primit-o imediat, pentru că mama sa, Renate Streit, era etnic german. Deşi a crescut şi trăieşte departe de ţara sa de baştină, Albert se descurcă bine n romneşte. "I-o datorez tatălui meu, Călin Ursachi. El a stat de capul meu, pentru că mama mi vorbea doar nemţeşte. După ce ei s-au despărţit, n 1996, am nceput să uit. nţeleg bine, dar mi-e mai greu să conversez", a povestit el. Streit are rude n Bucureşti, naşul de botez şi bunicii, dar şi prieteni, pe care nsă nu i-a mai văzut din decembrie 1994, cnd a fost ultima oară n Capitală, de Crăciun: "Le mai trimit pachete cu haine. Bani nu vor să primească, snt prea mndri".


"Aş juca pentru voi"

Albert Streit n-ar zice nu dacă selecţionerul Anghel Iordănescu i-ar acorda o şansă

n primăvara anului trecut, cnd a fost contactat ntia oară, Albert Streit mărturisea că e suporter al "naţionalei" Romniei: "Mi-au plăcut foarte mult jucătorii din generaţia anilor '90. Hagi era idolul meu". Nu se gndea nsă că i-ar putea călca pe urme. Evoluase deja n meciuri oficiale ale reprezentativelor de juniori ale Germaniei, de la Under 15 pnă la Under 18, iar regulamentul FIFA nu-i permitea să schimbe echipa.

- ntre timp regulamentul s-a schimbat şi, dacă n-ai nici un meci oficial n "naţionala" mare a Germaniei, poţi juca pentru noi. Te-ar tenta?
- Nimeni din Romnia nu m-a căutat să-mi propună aşa ceva. Ce ştiu eu acum e că Jurgen Klinsmann vrea să mă ia ntr-un turneu pe care Germania l va efectua n Asia.

- Dar dacă te contactează cineva de la Bucureşti?
- Aş evolua pentru Romnia. De ce nu? Totul e ca selecţionerul Anghel Iordănescu să mă cheme pnă nu va fi prea trziu.

- Ce nseamnă prea trziu?
- Dacă joc bine n Asia şi Klinsmann mi spune că va conta mai departe pe mine. Cine ar da cu piciorul unei astfel de şanse?

- Ai fost coechipier cu Dorinel Munteanu o jumătate de an. Cum v-aţi nţeles?
- Super. M-a ajutat să mă integrez la Wolfsburg. mi aduc aminte că am fost n cteva rnduri colegi de cameră, iar n cantonamente obişnuiam să citim ziarele romneşti mpreună.

22 octombrie 2004