Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 4 of 4
 1. #1
  Moderator Expert
  Join Date
  Oct 2003
  Location
  BRASOV
  Posts
  20,186
  Posts Thanks / Likes

  Default Incepe Olimpiada de Iarna!

  Pasionatii sporturilor de iarna se vor instala, incepand de astazi si pana pe 27 februarie, pe marginea partiilor, in sali sau in fata televizoarelor pentru a asista la Jocurile Olimpice de la Torino. Onlinesport v-a pregatit o sectiune completa, special dedicata Jocurilor Olimpice de Iarna 2006.


  25 de sportivi romani, fara sansa la medalii, si 35 de oficiali, multi dintre ei fara vreo treaba cu sporturile de iarna, sint partasi pe viu la cea de-a XX-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna.

  Nervozitatea si emotia sint starile predominante in orele de dinaintea deschiderii oficiale a Jocurilor Olimpice de iarna.

  Arena din Torino care gazduieste ceremonia inaugurala, azi, de la ora 21.00 (in direct, la TVR 2), este scotocita prin cele mai ascunse colturi de teama actiunilor teroriste, hotelurile unde sint cazati oficialii sint interzise cetatenilor obisnuiti, iar criticii globalizarii si grupurile anarhiste dau spectacole zilnice de mai bine de o saptamina.

  Orasul piemontez a primit pe 19 iunie 1999, la Seul, dreptul de organizare a Olimpiadei de iarna, in dauna oraselor Helsinki (Finlanda), Klagenfurt (Austria), Poprad-Tatry (Slovacia), Sion (Elvetia) si Zakopane (Polonia).

  La Torino vor participa aproximativ 2.500 de sportivi din 85 de tari, printre care si 25 de romani. In program sunt prevazute sapte sporturi: biatlon, bob, curling, hochei pe gheata, sanie, patinaj si schi.

  Membrii Comitetului de Organizare sint ingroziti de deficitul de 96 de milioane de dolari, iar multor oameni care ar fi vrut sa vada pe viu spectacolul inaugural le-au inghetat miinile numai cind au vazut ca trebuie sa scoata din buzunar, pentru un bilet, 250, 500 sau 800 de euro.

  40 de sefi de state si de guverne vor fi prezenti in aceasta seara in tribuna oficiala a Stadionului Olimpic. De la Lillehammer, din 1994, Olimpiada de iarna nu a mai fost prin Europa, iar la reintoarcere, dupa 12 ani de plimbari pe la Nagano (199 si Salt Lake City (2002), a regasit Batrinul Continent temator si paranoic.

  FLACARA.

  Dupa un periplu de 64 de zile si 11.300 de kilometri de-a lungul peninsulei, flacara olimpica a ajuns ieri la Torino. Ceremonia de deschidere a competitiei va incepe astazi, la ora 21.00, Livio Berruti, campion olimpic in proba de 200 de metri la Olimpiada de vara de la Roma (1960), are onoarea de a aprinde vasul din „Piazza Castello”.

  PAVAROTTI.

  Regia ceremoniei de deschidere, care va dura doua ore si jumatate, ii apartine lui Marco Balich, un veteran al concertelor cu U2, Pink Floyd si Whitney Houston. Celebrul tenor italian Luciano Pavarotti va canta in cadrul acestei gale. In varsta de 70 de ani, el va reveni pe scena dupa o absenta de 12 luni, provocata de o operatie suferita la coardele vocale. Se pare ca aceasta aparitie face parte din turneul de adio al marelui tenor.

  MASCOTE.

  Mascotele Olimpiadei sunt Neve (un bulgar de zapada) si Gliz (un cub de gheata), acestea fiind opera artistului plastic portughez Pedro Albuquerque. Organizatorii competitiei au ales aceste mascote dupa un concurs la care au participat 237 de propuneri.

  BILETE.

  Pana-n prezent s-au vandut 85 la suta - aproximativ 700.000 - dintre tichetele scoase la vanzare, dar repartitia nu e uniforma. Din acest motiv, comitetul de organizare a acordat 25.000 de bilete cu pret redus (3 euro) pentru elevii din regiunea Piemont. Biletele au fost vandute complet la putine discipline (schi alpin, hochei masculin si sarituri cu schiurile), in timp ce la altele - sanie, skeleton, hochei feminin sau bob - gradenele vor avea putini vizitatori.

  ARMATA.

  Zapada cazuta in urma cu opt saptamani s-a mentinut. Ideal ar fi sa vina o noua zapada, dar organizatorii
  nu-si fac probleme in cazul in care nu vor cadea fulgi proaspeti. Camioane ale armatei sunt pregatite sa transporte, din zone de stocare, zapada conservata, pentru a repara pistele de concurs.

  PROTECTIE.

  Sportivii germani vor primi prezervative din partea Comitetului national olimpic, in cadrul unei campanii de prevenire a maladiei SIDA. Fiecare sportiv va intra in posesia a doua prezervative „Go for Gold”, fabricate in editie limitata.

  E slalom si-n Madagascar

  Aceasta a XX-a editie a JO de iarna imparte clar spectatorii in doua categorii: cei care urmaresc intrecerile pe gheata – ce se desfasoara in salile din Torino – si amatorii intrecerilor pe zapada, care se vor aduna in jurul pirtiilor de la Sestriere.

  Distanta dintre cele doua localitati este de aproape o suta de km, iar cum la cota 2.000 traficul se desfasoara deja greu, din cauza zapezii, este aproape imposibil sa se urmareasca in aceeasi zi probe la Sestriere si Torino.

  A doua Olimpiada Alba gazduita de Italia, dupa Cortina D’Ampezzo 1956, are insa parte de cea mai mare acoperire TV din istorie, intrecerile urmind sa fie transmise in peste 170 de tari, numar dublu fata de cel al natiunilor care si-au trimis sportivi la Torino 2006.

  Intre acestea se disting statele Senegal (doi sportivi, la schi alpin), Etiopia (un sportiv, acelasi la schi alpin si schi fond), Madagascar (un sportiv, la slalom si slalom urias), Kenya (un sportiv, la schi fond), San Marino (un sportiv, la slalom urias), Jamaica (sase sportivi, la bob), Bermuda (un sportiv, la skeleton) si Insulele Virgine (o sportiva, la sanie).

  Ne facem de ris cu „dinozaurii”

  In ceea ce priveste delegatia Romaniei, aceasta este compusa din 25 de sportivi, nici unul dintre ei cu vreo sansa la medalie. Numarul celor care ii insotesc este insa de 35, cifra fireasca daca ne gindim ca in delegatie au fost incluse tot felul de personaje care n-au nici o treaba cu sporturile de iarna, precum antrenorul de handbal Cornel Otelea.

  „Dinozaurii” au luat astfel locul profesionistilor, astfel ca fizioterapeutul lui Gheorghe Chiper, singurul patinator roman prezent la Torino 2006, a ramas pe dinafara delegatiei. A fost nevoie de interventia presedintelui COSR, Octavian Morariu, ca situatia sa se rezolve.

  „Am fost foarte suparat cind am aflat ca fizioterapeutul meu nu a avut loc in delegatie. Am discutat insa cu presedintele Morariu, caruia i-am explicat problema mea si din fericire totul s-a rezolvat”, a declarat Chiper. Olandezul Michel Kerstjens, care este de patru ani fizioterapeutul lui Chiper, va locui in afara satului olimpic, deoarece este prea tirziu pentru a mai fi acreditat, dar va primi un permis zilnic cu ajutorul caruia va putea fi alaturi de patinatorul roman.

  Chiper va fi portdrapelul delegatiei Romaniei in aceasta seara, la festivitatea de deschidere, tot astazi, dar mai devreme, el urmind sa efectueze si primul antrenament pe gheata in Italia. Patinatorul va intra in concurs pe 14 februarie, cu programul scurt, in timp ce programul liber va avea loc pe 16 februarie.

  Torino 2006 este ultima Olimpiada pentru Chiper (28 ani), el anuntindu-si retragerea in acest sezon. Aproape dublul virstei patinatorului roman are cel mai batrin sportiv de la Torino, americanul Scott Baird (54 de ani si 282 de zile), component al echipei de curling. Show-ul, cu toate curiozitatile si superlativele sale, incepe in aceasta seara, dupa ce Carlo Azeglio Ciampi, presedintele Republicii Italiene, va declara deschise Jocurile.

 2. #2
  Banned
  RDI - Board Banned Avatar

  Join Date
  Apr 2003
  Posts
  28
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Participa echia de bob din Jamaica ?

 3. #3
  Moderator Expert
  Join Date
  Oct 2003
  Location
  BRASOV
  Posts
  20,186
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Da, in componenta:

  BLACKWOOD Wayne
  CARRIDICE Ainsworth
  HILL Mark
  JONES Garnet
  McDONALD Clive
  WATT Winston

 4. #4
  Moderator Expert
  Join Date
  Oct 2003
  Location
  BRASOV
  Posts
  20,186
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Torino a câştigat fără probleme în faţa Helsinki, Klagenfurt, Poprad-Tatry (Slovacia), Sion (Elveţia) şi Zakopane (Polonia).

  Şi-au anunţat participarea 2.500 sportivi şi tot atâţia oficiali din 85 de ţări, care vor fi cazaţi în trei sate olimpice: la Torino, Bardonecchia şi Sestriere.

  În program sunt prevăzute 7 sporturi: biatlon, bob, curling, hochei pe gheaţă, sanie, patinaj, schi. Întrecerile vor avea loc în 8 complexuri sportive: Bardonecchia, Pinerolo, Pragelato, Cesana-Pariol, Cesana-San Sicario, Sauze d'Oulx, Torino, cu două centre de antrenament oficiale, la Claviere şi Torre Pellice.

  Federaţiile internaţionale au desemnat 650 de arbitri.

  Şi-au perfectat acreditările 10.000 de ziarişti - 4 gazetari la un sportiv!

  Neve (un bulgăr de zăpadă) şi Gliz (un cub de gheaţă) sunt mascotele Jocurilor, opera artistului plastic portughez de 38 de ani Pedro Alburqueque.

  Întrecerile vor avea loc între 10 şi 26 februarie, iar ca o inovaţie ceremoniile de decernare a medaliilor vor fi găzduite de acelaşi loc - Medal Plaza.
  Iata cateva curiozitati de la Olimpiada de la Torino


  Tinereţe

  Cea mai tânără sportivă participată la Jocurile Olimpice de iarnă de la Torino are 14 ani (născută la 17 iulie 1991), este înscrisă la snowboard, este chinezoaică, măsoară numai 1,54 m şi se numeşte Sun Zhifeng. Situată doar pe locul 103 în lume, ea afirmă că a venit la Torino doar pentru experienţă, pentru a învăţa.

  Pe de altă parte, ea nu bate recordul de tinereţe la Jocurile Olimpice de iarnă, deţinut încă de britanica Cecilia Colledge, patinatoare artistică la Lake Placid, în 1932, la vârsta dee 11 ani şi 74 de zile.


  Mai bine mai tarziu, decat niciodata

  Patru scoţieni, care au cucerit pentru echipa Marii Britanii medaliile de aur la curling, pe atunci sport demonstrativ, la prima ediţie a Jocurilor de iarnă, de la Chamonix, din 1924, au fost răsplătiţi abia acum cu respectivele trofee, în urma unei decizii a Comitetului Internaţional Olimpic.

  Willie Jackson, fiul său Laurence Jackson, Robin Welsh şi Tom Murray câştigaseră finala în faţa Suediei, cu scorul de 38-7.

  Otravă!

  Biatloniştii au primit din partea organizatorilor consemnul de a nu mânca zăpadă, obişnuinţă pentru probele lungi,din cauza setei, întrucât aceasta este în totalitate artificială, iar pentru prepararea ei, apa din tunurile pentru zăpădă este tratată cu o bacterie, care nu trebuie ingerată.

  Rolul acestei bacterii este de a păstra zăpada în condiţii optime.

  Probleme pentru spanioli

  Urâtă surpriză pentru delegaţia spaniolă la sosirea sa la Torino: bagajele, schiurile şi celelalte materiale pentru cei mai mulţi dintre cei 31 de sportivi selecţionaţi nu au ajuns odată cu pasagerii. Din primele informaţii, se pare că bagajele au rămas pe aeroportul din Madrid.

  Vizita la nivel inalt

  Preşedinte. Preşedintele Republicii federale Germane, Horst Kohler, va prânzi sâmbătă cu o parte din sportivii ţării sale, în Satul Olimpic de la Torino, după care va asista la proba masculină de biatlon-20 km.

  Duminică, demnitarul german va merge la Sestriere pentru a vedea proba feminină de urmărire, la schi fond, la coborârea masculină, dar mai ales la ultimele două manşe de sanie simplu, unde germanul Georg Hackl, veteranul delegaţiei, la 39 de ani, este unul dintre marii favoriţi la ultima sa participare la JO.

  Editii anterioare

  Chamonix-1924
  Prima editie a Jocurilor Olimpice de iarna s-a desfasurat, dupa cum se stie, sub denumirea de "Saptamâna internationala a sporturilor de iarna".


  Saint Moritz - 1928
  Succesul primei editii, între timp, la Sesiunea CIO de la Praga, din 2005, oficializata sub denumirea de Jocuri Olimpice, a dublat numar tarilor si participantilor, la editia din 1928, de la Saint Moritz.


  Lake Placid - 1932
  Problemele de transport au redus drastic numarul tarilor participante la Jocurile Olimpice de iarna de la Lake Placid (SUA), în 1932.


  Saint Moritz - 1948
  Dupa 12 ani de pauza, din cauza razboiului, Jocurile se întorc la Saint Moritz, adica în Elvetia neutra, nemarcata de distrugeri.


  Garmisch-Partenkirchen - 1936
  Complexul din statiunea bavareza cu un nume greu de pronuntat a fost inaugurat de Pierre de Coubertin, fiind cel mai modern, de departe, în epoca.


  Oslo - 1952
  La Jocurile Olimpice de iarna de la Oslo, din 1952, flacara olimpica a fost aprinsa nu în capitala Norvegiei, ci în localitatea Morgedal, considerata leaganul sporturilor de iarna.


  Cortina d\'Ampezzo - 1956
  "Perla Dolomitilor", Cortina d\'Ampezzo, cea mai în voga statiune de sporturi de iarna italiana, a batut toate recordurile de participare si popularitate la JO de iarna din 1956.


  Squaw Valley - 1960
  Squaw Valley - o statiune care, în momentul încredintarii Jocurilor Olimpice de iarna din 1960, adica în 1955, pur si simplu nu exista pe harta.


  Innsbruck - 1964
  La JO de iarna de la Innsbruck, din 1964, pentru prima oara, numarul participantilor, incluzând si antrenorii, trece de 1.000, gratie alegerii inspirate a gazdei, una europeana, în primul rând, dar si din punct de vedere al utilitatilor, fiind vorba de un oras la numai 582 m, dar cu muntii tirolezi la câtiva km.


  Grenoble - 1968
  Situat la doar 214 m altitudine, departe de multe baze sportive de iarna, orasul francez Grenoble a primit cu greu organizarea Jocurile Olimpice de iarna din 1968.


  Sapporo - 1972
  Rabdare specific asiatica: Sapporo si-a depus prima oara candidatura pentru Jocurile Olimpice de iarna în 1940; ghinion, a venit razboiul. Apoi, imediat dupa razboi, tarile înfrânte au fost cumva îndepartate de miscarea olimpica, dar tenacitatea nipona a dat roade, dupa, iata, 32 de ani.


  Innsbruck - 1976
  Orasul austriac Innsbruck revine atât de repede ca gazda a Jocurilor Olimpice de iarna din cauza renuntarii de ultim moment a americanilor din Denver. Record absolut - peste 1,5 milioane de spectatori. La editia inaugurala a JO de iarna fusesera 10.000 de platitori...


  Lake Placid - 1980
  Dupa patania cu Denver-ul, Comitetul International Olimpic mai risca o data cu americanii, dar de data aceasta totul a fost OK. Mai ales ca era vorba de o fosta gazda a JO de iarna - Lake Placid, e-adevarat, cu 48 de ani în urma.


  Sarajevo - 1984
  Jocurile Olimpice de la Sarajevo, din1984, au fost cele mai bine organizate Jocuri Olimpice de iarna, în opinia presedintelui CIO, Juan Antonio Samaranch


  Calgary - 1988
  Participarea masiva la Jocurile Olimpice de iarna de la Calgary (Canada) - 1988 - ilustreaza cum nu se poate mai clar progresul comunicatiilor, distantele nemaifiind un impediment.


  Albertville - 1992
  Fara RDG, fara URSS (totusi, cu echipa Comunitatii Statelor Independente, pentru ca fostele tari sovietice nu avusesera vreme sa se afilieze la CIO), dar cu mai multe tari, în urma imploziei Iugoslaviei, dar si a participarii sub drapel propriu al balticilor, JO de iarna de la Albertville au reprezentat o editie influentata puternic de istorie.


  Lillehammer 1994
  Editie care inaugureaza noul ciclu olimpic, cu întrecerile de iarna dispuate între cele de vara. Creste numarul de probe, ca si numarul de tari, prin pulverizarea si a Comunitatii Statelor Independente, dar si a Cehiei si Slovaciei, ca sa nu mai vorbim de fostele tari din Iugoslavia.


  Nagano 1998
  Din nou se dovedeste ca lumea a devenit, cu adevarat, mai mica: în ciuda distantelor, acest al doilea popas în Japonia va înregistra noi recorduri de tari si sportivi participanti.


  Salt Lake City 2002
  Salt Lake City, capitala mormonilor, a gazduit cea mai tare editie de pâna acum a JO de iarna, cu o premiera absoluta: prima tara reprezentanta a Africii negre, Camerunul.

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. Viasat Explorer si Olimpiada Terorii
  By Unuseroarecare in forum News
  Replies: 0
  Last Post: 22nd August 2006, 09:03
 2. FEED FTA PENTRU OLIMPIADA
  By Maidanezu in forum Sport
  Replies: 0
  Last Post: 14th August 2004, 14:15

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top