Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 2 of 2
 1. #1
  Moderator Expert
  Join Date
  Oct 2003
  Location
  BRASOV
  Posts
  20,186
  Posts Thanks / Likes

  Default RIP Muhammad Ali

  Articol emoționant al lui George Foreman, unul dintre cei mai mari rivali ai lui Muhammad Ali: "L-am urāt, iar azi īl iubesc. El a schimbat lumea, a schimbat-o cu adevărat!"

  Voi fi sincer cu voi, Muhammad a fost și īncă este un fenomen. El e unul dintre acei oameni speciali. Era genul ăla pe care-l vezi, poate, o dată īn viață.

  E ca atunci cānd e eclipsă totală. Nu vei mai vedea ceva asemănător niciodată. Boxul nu e suficient pentru a descrie cine a fost el.

  A fost cea mai mare personalitate pe care a văzut-o și o va vedea vreodată sportul. A fost cea mai mare personalitate care a existat vreodată.

  Muhammad m-a văzut așa cum eram. A avut o legătură specială cu Joe Frazier. Ura faptul că-l iubea pe Joe Frazier, iar Joe Frazier ura faptul că-l iubea pe Muhammad Ali.

  Amāndoi au acceptat că aveau o relație specială. Pe mine mă striga «Frankenstein», dar, īn realitate, ăsta era un compliment pentru că eram cu siguranță «monstrul Frankenstein». Lucrurile pe care le-a spus despre mine, le-a spus pentru că erau adevărate.

  L-am auzit odată strigānd: «George Foreman nu e un luptător adevărat. Tot ce vrea să facă e să omoare pe cineva». Īmi amintesc că m-am īntrebat: «cum știa el asta?» Nu īncercam cu adevărat să boxez, de fapt, īncercam să omor oamenii īn ring.

  Spunea adevărul.

  Muhammad a fost cel mai talentată persoană pe care am văzut-o vreodată.

  Includ aici politicieni, actori sau pe oricine altcineva. Liz Taylor și Richard Burton aveau ceva, dar nimeni nu a fost atāt de īnzestrat ca Muhammad Ali.

  Avea de toate: charismă, șarm, arăta bine, era un mare sportiv și-l urai pentru că tipul ăsta era chipeș. Te gāndeai: «Dacă aș putea cumva să-i stric un pic fața aia», dar nu te puteai apropia de el īn ring.

  Cānd am pierdut īn fața lui Muhammad, īn Zair, eram plin de ură. Mi-am zis: «Mă voi īntoarce și-l voi īnvinge pentru că-l urăsc».

  Apoi am renunțat la box, stăteam la colț de stradă și le vorbeam oamenilor. M-am tuns, mi-am dat jos mustața și mulți nu mă băgau īn seamă.

  Apoi, īntr-o zi am īnceput să le spun oamenilor că am pierdut īn fața lui Muhammad Ali și că am luptat cu marele Joe Frazier și acele nume i-au făcut pe oameni să se oprească și să-mi acorde atenție.

  Acela a fost momentul, pentru prima dată, cānd am apreciat cu adevărat că am fost cu el*īn ring.

  Cui īi păsa că am pierdut... Doar să fiu asociat cu numele lui Muhammad Ali a fost o binecuvāntare īn viața mea. A fost el un mare boxer? Nu, n-a fost. Muhammad nu a fost un mare boxer. Spun asta pentru că măreția lui nu a fost doar īn*box, a fost mult mai mult decāt un boxer.

  De fapt, ar īnsemna să-l subestimezi dacă-l numești un mare boxer, pentru că oamenii n-ar mai ști că a schimbat lumea. Chiar a schimbat-o. A schimbat īntreaga lume. Dați-i titlul de mare boxer lui Joe Louis sau cuiva ca el care chiar a fost boxer.

  Sigur, Ali a fost un mare boxer, dar au fost mulți alții mai buni.

  Măreția lui trecea dincolo de acest sport. Boxul era doar o mică parte din ceea ce putea să facă.

  Īmi amintesc cānd am cāștigat titlul mondial la categoria grea, nu īmi doream să fiu numit campion, ceea ce īmi*doream cu adevărat era să fiu tipul care l-a bătut pe Muhammad Ali.

  Ne doream asta mai mult decāt titlul mondial. Asta ne doream cu adevărat. Să-l batem pe Muhammad Ali. Adevărul e că nimeni nu-l putea bate pe Muhammad Ali.

  Chiar și cānd īl băteai, oamenii spuneau că nu l-ai bătut cu adevărat, nimeni nu ar fi zis că a pierdut. Oamenii īncă voiau autograful lui, șansa de a fi īmbrățișați sau pupați de el.

  Chiar și cānd aveai centura nu era suficient. Măreția lui depășise granițele. A făcut schimbări mari īn societate. Cānd s-a dus īn Europa, Africa, Arabia Saudită toată lumea voia să-l atingă. Punct.

  Și, dintr-o dată, au realizat că acest om a schimbat noțiunea de frumos. El era definiția frumuseții și a inteligenței. A*schimbat īntreaga lume. Nu doar America.

  Măreția lui era cunoscută și peste hotare. După 1981 am devenit cei mai buni prieteni.*Īn 1984, deja ne iubeam. Nu sunt la fel de apropiat de nimeni īn viața asta cum sunt de Muhammad Ali. De ce?

  Meciul acela din Zair ne-a unit, viețile noastre au fost imposibil de separat, pozele arată doi oameni legați unul de celălalt, tineri și bătrāni. Ca oameni, ținem unul la celălalt.

  Īn 1974, eram un boxer de categorie grea nemulțumit. Am devenit īntr-un fel ca el apoi. Sincer, l-am lovit cu unele dintre cele mai grele lovituri pe care le-am dat cuiva vreodată. Cānd sunt īntrebat ce am īnvățat de la el mă gāndesc că am avut īn față un bărbat care pur și simplu nu putea fi īnvins*nici dacă voia.

  Nu putea fi doborāt pentru că prea mulți oameni īl susțineau. Și am īnvățat asta atunci cānd mă băteam cu Michael Moorer (ca să devin cel mai bătrān campion din istorie la categoria grea, și cel mai īn vārstă la acea vreme).

  Sigur că eram lovit și că și el primea destule lovituri, dar mi-am amintit īn acea zi și īn cea īn care l-am īnfruntat pe Evander Holyfield, că atunci cānd oamenii contează pe tine, tu pur și simplu nu te poți prăbuși. Trebuie să lupți pentru ceea ce cred ei. Asta am īnvățat de la Muhammad Ali.

  Loviturile te pot răni, dar nu te poți prăbuși cānd oamenii se roagă pentru tine. Trebuie să stai acolo și să īncasezi pumnii. Nu am știut asta cānd am luptat contra lui, dar am știut apoi.

  Poate că suntem definiți de sufletul nostru. Īn Africa, avāndu-i pe*oamenii ăia urlānd pentru el, Ali pur și simplu nu putea să se prăbușească. Nu avea cum să cadă. Cānd ai oameni care te susțin și se roagă pentru tine, e greu să fii īnvins. Cred că īn lumea sportului, nu doar īn America, există Muhammad Ali, apoi restul.

  E simbolul pentru sportul american. Acea eră,*cānd Joe Frazier, eu și Muhammad Ali am fost campioni la categoria grea, a fost una de aur, care nu se va repeta niciodată.

  Au fost Jerry Quarry, Earnie Shevers și alți mari sportivi. Dar nu va mai fi niciodată o epocă cu atāt de de mulți boxeri buni, oricine ar fi putut bate pe oricine, oricānd. A fost cea mai măreață eră din box. Punct.

  Sper să trăiesc să văd o altă eră ca aia. Dar nu cred că se va repeta. Pe vremea mea, am īntālnit mulți supraviețuitori din Al Doilea Război Mondial, adevărați eroi. Nici măcar nu ți-ai fi dat seama dacă aveau un picior de lemn sau un braț de lemn sau un singur ochi.

  Nu-ți vine să le plāngi de milă. Te simți binecuvāntat că ei au luptat pentru siguranța ta.

  Așa că, de cāte ori īl văd pe Muhammad Ali, simt o māndrie imensă pentru că el e un erou. Eroii au īntotdeauna cicatricile lor. Pe unele le poți vedea, despre unele citești mai tārziu. Pe ale lui le știm. Omul ăla e un erou. Ce a īndurat el, cāt a suferit, e ceva prin care toți eroii trec.

  Nu īi e rușine de lucrurile prin care a trecut. A devenit cel mai mare pentru mine cānd a ieșit īn fața īntregii lumi și a aprins țorța olimpică la Los Angeles. Nu s-a rușinat și sunt foarte māndru de el și azi.

  El e un erou. Sunt parte din existența lui. Īn fiecare zi īl iubesc mai mult. Nu trebuie să mai spună nimic acum. A venit timpul īn care nu mai e nimic de spus. El a spus tot ce trebuia spus.

  Să-l privești sau să scrii despre el, asta e tot ce trebuie să facem acum. El e cel mai mare american care a existat vreodată. Avem eroi care n-au reprezentat nimic. El e un erou adevărat.

  Ar trebui să existe o zi dedicată lui Muhammad Ali īn America.
  Language is merely a difference, not a barrier.
  Io non invecchio... divento vintage!


 2. #2
  Super Moderator Expert
  Join Date
  Jan 1970
  Location
  bucharest
  Posts
  3,473
  Posts Thanks / Likes
  1,2 offset dish/lnb inverto/dream 500hd/dream 525 hd

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top