Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.


Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 100 EUR (100%)
Donate to support this site...

Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    trolololo Mentor
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Parish
    Posts
    609
    Posts Thanks / Likes

    Default Stabilizator de tensiune

    Buna din nou!

    Am o situatie dubioasa pe acasa. Pentru ca, si o sa detaliez mai jos:
    1. Casa mea este ultima de pe linia de curent.
    2. Puterea instalata e maricica (cred ca am o siguranta de vreo 60 kw pe tablou) (curent trifazic)
    3. Am centrala electrica folosita pentru incalzire si apa calda. De 24 KW (am redus eu puterea la 16KW din motive de sarit siguranta cam prea des)
    4. Am fluctuatii de tensiune maricele. Daca dau drumul la centrala, cuptorul cu microunde incalzeste deloc. Becurile pilpie. Am schimbat becurile cu din alea economice si nu se mai cunoaste acum, insa tot mai am vreo doua becuri cu filament. La care nu pot renunta.

    Problema majora pe care o am de multe ori, mai ales in perioadele in care centrala baga la putere maxima, e ca tensiunea scade mult. Cred ca scade unori si sub 160v pe o faza.

    Cum pot evita fluctuatiile astea de tensiune? Exista vreo solutie ceva (care sa nu sara calul la pret) care sa ma ajute?
    Ma gindeam la un stabilizator, insa astea de pe piata nu pot stabiliza curentul peste un anumit prag de putere gen 2KW.
    If you're going through hell, keep going ! W Churchill

  2. #2
    Banned Expert
    RDI - Board Banned Avatar

    Join Date
    Oct 2006
    Location
    bucuresti
    Posts
    2,482
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Pai nu prea ai alte solutii , in afara de stabilizatoarele de tensiune care se gasesc in comert
    Ai atat fluctuatile de tensiune , cat si consumul general destul de mari si in astfel de situati cam greu impaci ''varza cu capra''
    Trebuie sa iti faci niste ''prioritati'' si la acestea sa incerci sa le asiguri o tensiune cat mai putin variabila
    Eventual ti-ar trebui un ''stabizator de tensiune'' home made facut de un specialist pentru ''consumul tau
    Daca nu per general , macar pentru ''prioritati''

  3. #3
    Junior Member Teacher
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    126
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Ce povestești tu este de domeniul anormalului. Așa ceva nu are cum să se ntmple la un consumator casnic. Problema trebuie rezolvată de furnizorul de electricitate și nu de tine. Furnizarea energiei electrice (ca și oricare alt serviciu) este supusă unor criterii de calitate. Calitatea tehnică a energiei electrice este reglementată de ANRE prin prevederile SR EN 50160 care specifică n clar că Tensiunea contractuală se livrează n plaja 5 % faţă de tensiunea nominală, ori tu ne povestești de siguranță de 60000W care se arde, tensiune care scade la 160V....

  4. #4
    trolololo Mentor
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Parish
    Posts
    609
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Ce povestesc eu este doar realitatea din teren. Stii ce au zis aia de la Enel cind am facut sesizare? Ca trebuie transformator nou acolo si ca nu o sa puna niciodata indiferent de cite reclamatii fac.
    Nu am zis ca siguranta se arde, am zis ca sare uneori.
    Chestia cu contractual se livreaza in plaja de x% merita investigata.
    Dar probabil nu ai experienta necesara si asta o spun fara rautate. Am omis sa spun un lucru pe care lumea il intelege de la sine in general si anume ca Enel nu va instala cam niciodata la consumatori casnici asemenea putere in mod oficial. Si aici e si mica mea dilema. Daca le fac scandal ma trezesc cu siguranta de 9kw in tablou si problemele mele au disparut. Ca si caldura din casa in acest caz.
    If you're going through hell, keep going ! W Churchill

  5. #5
    trolololo Mentor
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Parish
    Posts
    609
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Banui ca unul care sa functioneze doar pe prize si lumini ar trebui sa fie indeajuns. Centrala are oricum circuitul relativ separat.
    Dar cum e cu puterea? Sint pe piata pentru puteri de 4kw sa spunem?
    If you're going through hell, keep going ! W Churchill

  6. #6
    Very Iritant Person Expert
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Wake up romanian city
    Posts
    4,599
    Posts Thanks / Likes

    Default

    eu zic sa nu te lasi din reclamatii.
    nu e normal sa-si bata joc pe banii tai.
    vezi ca mai nou poti sa-ti schimbi furnizorul de energie si mutarea asta s-ar putea sa-i deranjeze, in sensul ca vor avea de-a face cu reclamatiile si pretentiile unuia mai puternic decat tine.
    din cate stiu, enel este furnizor, tranportatorul de energie este transelectrica s-ar putea ca si transformatoarele sa fie tot proprietatea transelectrica.
    mai sapa, mai consulta eventual si un jurist si ingroapa-i pe nesimtiti cu reclamatii.
    ai putea sa faci reclamatie si la ANRE, acolo ai incercat?


    PS: banuiesc ca realizezi ca durata de functionare a aparatelor tale este afectata de calitatea alimentarii lor, deci aia se cam kk pe munca ta, ca banuiesc ca nu le-ai castigat la loto.
    PS: siguranta de 9kw in tablou nu au dreptul sa-ti puna daca faci scandal, ca iti dai seama ca la o descarcare electrica (trasnet, de ex.) pe retea tie ti se duc pe branza toate.
    Last edited by ntire2000; 6th January 2016 at 00:58.

  7. #7
    Member Mentor
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    82.7 N 114.4 W
    Posts
    991
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Nu prea ai ce fce atata timp cat ti-ai pus o siguranta peste puterea contractata.
    Gandeste-te ca acel transformator are o anumita putere. Cei de la enel au racordat abonatii la el tinand cont de puterea maxima a lui. In momentul in care aceasta s-ar fi depasit, urmaorului venit i s-ar fi spus ca nu poate fi racordat decat dupa ce se mareste capacitatea in zona (pe banii beneficiarului).

    Ce crezi ca se intampla daca mai multi beneficiari racordati in acelasi traf si-au inlocuit sigurantele de 9kW cu sigurante de 21, 30 sau 60kW in cazul tau ? Daca transformatorul e la limita probabil ca le palpaie becurile si vecinilor, nu numai tie.

    Posibil sa mai fie si de la cablul folosit in bransamentul tau si de distanta dintre punctul trafo si punctul de consum. Daca cablul s-a montat pe baza puterii contractate de 9kV, e posibil sa nu duca 60.

  8. #8
    trolololo Mentor
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Parish
    Posts
    609
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Nu cred ca e problema de cablu. De la trafo la contor sint cabluri groase care duc multi kw. Si de la contor la mine am cablu de duc jumatate de sat lejer.
    If you're going through hell, keep going ! W Churchill

  9. #9
    Junior Member Friend
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Arges
    Posts
    38
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Am si eu tensiune mica pe timpul serii. Nu sunt in situatia sa am putere instalata asa de mare dar situatia e asemanatoare prin variatia tensiunii. Pot pune lejer poze cu tensiuni de 160-155 volti. Tensiunea asta o am aproape in fiecare seara. Povestea de mai sus cu "trebuie transformator dar nu punem" mi-au spus-o si mie. S-au facut cereri colective si nu s-a intamplat nimic. A ramas sa modifice reteaua electrica pentru ca se baga cablu torsadat si atunci vor lua o decizie dupa ce inlocuie reteaua veche. Eu ma descurc cu un stabilizator de 3000W. Nu am consum asa de mare. Stabilizatorul asta asigura 1500W la 160 Volti ceea ce e suficient pentru consumul meu.

    Ce pot spune e ca din reclamatiile facute in zona tipul care a venit sa constate tensiunea mica s-a dus si la transformator si "l-a dat pe maxim". A zis ca iese tensiune mare din el si mai mult de atat nu se poate decat inlocuindul cu altul. S-au facut atunci unele teste si a zis ca daca tensiunea este peste 205 volti nu are ce sa-i faca nici ANRE-ul. Deci presupun ca sunt deranjati de ANRE daca oamenii raporteaza tensiuni sub 205 ( 10% variatie din nominal ).

  10. #10
    Very Iritant Person Expert
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Wake up romanian city
    Posts
    4,599
    Posts Thanks / Likes

    Default

    in concluzie, ca sa se miste ceva pentru fraierul de consumator trebuie ajutate trafurile sa moara mai repede si sa fie inlocuite cu altele.
    deci bagati propuneri.


    (interesant, cum pentru case de vacanta si smecheri cu viloaie se gasesc trafuri de putere suficienta si retele trase in timp record.)

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Back to Top