Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 5 of 5
 1. #1
  Old Men Mentor
  Join Date
  Dec 2005
  Location
  50.49/4.26
  Posts
  803
  Posts Thanks / Likes

  Default Sistemul Unicablu sau solutia SCR

  Odata cu marirea confortului in case apar si nevoi mai mari in multe cazuri mai multe receptoare repartizate in mai multe piese si de aici nevoia de a gasii solutia cea mai adecvata pt nu a trage zeci de cabluri coax prin casa.
  Daca in trecut am amintit de solutia Staker - Destaker buna pt 2 receptoare independente sau un receptor cu 2 tunere acum voi amintii de sistemul UNICABLU (un singur cablu coax de la antena spre receptoare) sau asa zisul sistem SCR (Satelite-Channel-Router).
  Acest sistem exista sub diferite variante care depind de nevoile clientului, de la cele simple pt 2 receptoare la cele complexe pt sute de receptoare.
  Am sa descriu pe rand aceste posibilitati si materialele folosite pt a intelege mai bine acest sistem inovator. As vrea sa spun de la inceput ca la fel ca orice sistem nou si acesta are un pret destul de ridicat, cum sa intamplat cu orice noutate din domeniul receptiei prin satelit.
  IMPORTANT: Orice instalatie Unicablu se poate realiza NUMAI daca receptorul are optiunea Unicable sau eventual SCR la regajul LNBului din MENIUL aparatului (LNB TYPE...).
  Cele mai simple instalatii se realizeaza cu ajutorul LNBurilor Unicablu ca in imaginea de mai jos unde putem avea 4 receptoare care functioneaza independent via un singur cablu coax care vine de la antena si celelalte cabluri in paralel sau in serie din casa.

  Deci in situatia asta schimbam LNBul cu unul Unicablu si tragem un cablu coax de la o priza satelit la alta (UNISocket 314) sau de la un receptor la altul in casa.
  In acelasi timp trebuie facut adresajul independent la fiecare receptor in parte, unde trebuie sa parametram IF al Tunerului si Channel ID
  vezi imaginea de mai jos cum arata intr-un Meniu aceasta:

  Pt un singur receptor cu PVR (2 tunere) se poate face instalatia cu ajutorul unui Spliter Unicablu sau direct in LOOP ca in imaginea de mai jos :

  Mai precizez ca sunt LNBuri Unicablu care in afara iesirii de unicablu au o iesire si pt un receptor Normal fara optiuni de reglaj LNB Unicablu in Meniu dar pt acesta trebuie tras un cablu coax separat de la LNB la receptorul respectiv.
  Voi continua in curand cu exemplificarea sistemelor mai complexe de Unicablu asa zisele SCR sau cu sistemul omolog de la SPAUN, UNiSEqC.

 2. #2
  Junior Member Teacher
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Jan 2003
  Posts
  260
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Salut!functioneaza unicablu cind vrei sa ai mai mult de un satelit?

 3. #3
  Old Men Mentor
  Join Date
  Dec 2005
  Location
  50.49/4.26
  Posts
  803
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Am sa explic in linii mari principiul de functionare al unei astfel de instalatii:
  - practic fiecarui Receptor i se atribuie o adresa proprie (User Band) cu o frecventa anume. La majoritatea Receptoarelor care au posibilitatea reglarii tipului de LNB pt Unicablu sau eventual SCR sau SatCR (la cele mai vechi) frecventele pt alocare sunt inregistrate din oficiu in sub-meniu intr-o lista urmand sa fie alese de cel ce configureaza acel Receptor. (Vezi video mai jos cu 3 posibilitati diferite de Meniuri de reglaj).
  https://youtu.be/0M5LtFSbAn0
  https://youtu.be/7oHUlJTxlX8
  https://youtu.be/HZaV_kXxoKE
  Receptorul solicita o anumita frecventa de pe un Transponder printr-o comanda DiseqC care o primeste dintr-un fel de "mixer" (sa-i spun asa) al LNBului Unicablu sau eventual al echipamentului folosit pt Unicablu, care converteste semnalul primit in banda de frecventa alocata la configurarea Receptorului respectiv. Astfel Receptorul comanda LNBul sau echipamentul SCR numai cu ajutorul frecventei unice parametrate in prealabil (cam la fel ca intr-o retea unde fiecarui utilizator i se atribuie un IP separat si pot functiona impreuna fara sa se perturbe unul pe celalalt).
  Practic acestui sistem i sa atribuit si o Norma pt toate compozantele sale care este (CENELEC) EN50494.

  Sistemul Unicablu SCR 5/4K

  Cu ajutorul acestui sistem se pot cupla mai mult de 128 de Receptoare printr-un singur cablu coax de la antena, chiar si antena terestra dar si in direct receptoarele care nu pot fi parametrate dupa acest sistem dupa cum se vede din poza de mai jos, dupa cum se observa LNBul nu trebuie sa fie Unicable ci QUATRO:

  Receptoarele se vor configura fiecare precum am explicat mai sus (LNB Unicable, Tuner IF si Channel ID) deci fiecare va avea o identitate si o frecventa diferita. (instalatia nu va functiona daca 2 Receptoare sunt pe aceiasi frecventa)
  Ce este bine la acest sistem, dupa cum se observa din imagine, este faptul ca se pot cupla in cascada SCRurile dar si celelalte siteme precum UNiSEqC etc, deci putem vorbii deja de o instalatie colectiva. Cand faceti parametrarea adreselor Receptoarelor ar fi indicat sa tineti cont de urmatorul principiu:
  - atribuiti frecventa cea mai joasa (ex.1068 Mhz) ultimului Receptor de pe cablu (cel mai indepartat) pt a compensa pierderea scaderii semnalului datorata lungimii cablului si evident primului Receptor frecventa cea mai mare (ex.1980 Mhz)(dintr-o banda de frecvente de 1068, 1284, 1400, 1516, 1632, 1748, 1864, 1980 Mhz, in majoritatea cazurilor aceste frecvente sunt notate si pe etichetele echipamentelor SCR, in cazul alaturat am folosit ca exemplu frecventele de la Spaun SUS 5581/33 NF, dar si la marcile care se respecta)
  Cu toate acestea sa nu credeti ca scapam de problema pierderilor de semnal pe cablu sau la diferitele Prize de racordare a instalatiei. Asta implica o antena cu diametru mai mare sau eventual un amplificator suplimentar pt a nu avea probleme de putere/calitate a semnalului la toate receptoarele.

  Va urma cu sistemul Spaun UNiSEqC

 4. #4
  Old Men Mentor
  Join Date
  Dec 2005
  Location
  50.49/4.26
  Posts
  803
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Quote Originally Posted by germanul View Post
  Salut!functioneaza unicablu cind vrei sa ai mai mult de un satelit?
  As raspunde DA, dar cu Receptoarele cu Enigma 2 si NU cu celelalte (din cauza softurilor neadaptate acestor situatii, dar asta se vede din Meniu daca te lasa sa configurezi si DiseqC 1.0; 1.1 si Unicablu in acelasi timp si nu cumva una din ele este GRI adica nu poti intra la sub-meniu).

 5. #5
  Old Men Mentor
  Join Date
  Dec 2005
  Location
  50.49/4.26
  Posts
  803
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Sistemul UNiSEqC de la Spaun  Dupa cum scriam mai sus Spaun denumeste sistemul sau Unicablu "UNiSEqC" si am sa descriu componentul SUS 5581/33.
  Acest component poate fi cuplat la LNB Quad sau Quatro + antena terestra si este folosit pt a functiona cu o iesire sau cu 3 iesiri separate.
  Iesirea singura permite cuplarea a 8 Receptoare (via prizele UNiSockets) iar cele 3 iesiri permit racordarea a cate 3 prize fiecare deci 9 Receptoare in total, schimbare care se face cu ajutorul butonului rosu de pe fatada componentului Spaun (evident receptoare compatibile cu SCR sau Norma EN 50494 cum scriam mai sus indiferent ca in Meniu are posibilitatea reglarii LNB UNiSEqC sau Unicable, este acelasi lucru)
  Principiul de reglaj si adresaj al receptoarelor ramane identic celui descris mai sus. Si acest component Spaun este "cascadabil" dupa cum vedeti in schema de mai jos, care descrie ambele situatii de cuplaj al Spaunului.
  Inutil sa mai scriu ca si la aceasta instalatie sunt pirderi a puterii semnalului pe cablu chiar daca este un Spaun si pierderile sunt mai mici dar si la prizele de racordare. (ca venii vorba de acestea trebuie stiut ca sunt cam 3 categorii care se difeentiaza prin calitatea lor de la cele cu pierderile cele mai mici spe cele cu pierderi mai mari, dar una peste alta cam in jur de 2dB (la Spaun) se pierd la prizele de racordare.
  In schema din poza observati cuplarea unui amplificator care practic ridica semnalul cu aprox. 30dB caz in care se pot folosii lejer in jur de 150m de cablu fara a avea probleme de receptie. (fara ampli se poate merge pana la 50m de cablu de calitate buna).  Acest UNiSEqC este destul de performant, bine protejat impotriva reglajelor defectuoase facute de unii utilizatori ai instalatiei sau de comenzi diseqc venite de la alte receptoare clasice si cuplate in sistem sau de la eventuale caderi de tensiune din reteaua electrica (isi reia configuratia facuta anterior).
  As mai adauga ca se pot cupla Multiswitchuri (clasice) si acest sistem UNiSEqC fara probleme de functionare impreuna. Evident pretul este pe masura aparatului.

  Exista o multitudine de componente Unicablu de marci diferite pentru instalatii de tot felul de la cele mai simple la cele mai complicate si ramane la latitudinea clientului sa isi aleaga pe cele care corespund la nevoile si preferintele sale.

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top