Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 4 of 4
 1. #1
  GOLAN Expert
  Join Date
  May 2008
  Posts
  2,374
  Posts Thanks / Likes

  Default Curentul de meteori Perseide va avea activitatea maximă n noaptea de 12 spre 13.08

  Curentul de meteori Perseide va avea activitatea maximă n noaptea de 12 spre 13 august

  Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi ntr-un an, va avea anul acesta punctul maxim de activitate n noaptea de 12 spre 13 august, ntre orele 11.00 şi 05.00 (ora Romniei), a declarat, pentru MEDIAFAX, Valentin Grigore, preşedinte al Societăţii Astronomice Romne de Meteori. Curentul de meteori Perseide va avea activitatea maximă n noaptea de 12 spre 13 august (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

  "Anul acesta, maximul de activitate la curentul de meteori Perseide va pica n noaptea de 12 spre 13 august. Observaţiile se pot face după ora 11.00, cnd se ridică şi radiantul (locul de unde radiază meteoritul) deasupra orizontului, şi pnă dimineaţa n zori, n jur de ora 05.00. Activitatea va fi toată noaptea, dar, din păcate, din cauză că pe data de 10 va fi lună plină, care va fi foarte strălucitoare pe cer, se vor vedea meteorii care sunt mai strălucitori. Deci nu se vor vedea meteori slabi. Se vor vedea mai puţini meteori, cei mai spectaculoşi", a explicat Valentin Grigore.
  Acesta a spus că meteorii se pot observa cu ochiul liber. "Observaţiile se pot face cu condiţia să se facă din afara oraşelor unde avem poluare mare. Trebuie să fie făcute observaţiile de undeva de la marginea oraşelor, de la ţară, de la munte", a spus Valentin Grigore.
  El a mai spus că Perseidele se pot observa şi n nopţile de dinainte şi după noaptea de activitate maximă. "Activitatea este tot n creştere. Ei se observă o lună şi ceva, dar activitatea este tot n creştere (pnă n noaptea de 12 spre 13 august, n.r.)", a mai spus Valentin Grigore.
  Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge n constelaţia Cassiopeia este o "perseidă", potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
  Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi ntr-un an.
  Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde n atmosfera Pămntului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă cei interesaţi pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde n atmosferă se numeşte "meteoroid", iar pietroiul care cade pe Pămnt se numeşte "meteorit".
  Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, cnd trece pe lngă Soare, sublimează şi praful cosmic prins n nucleul ngheţat este eliberat n spaţiu.
  Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Aşa că din oraşele mari nu se pot observa mulţi meteori. Cel mai bun este un loc la ţară sau la munte. Este bun şi un loc de observaţii aflat la marginea oraşelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea n general maximum 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din oraşe vor vedea n general 10-20 de meteori pe oră.
  Pentru vedea meteori, cei interesaţi nu au nevoie de un instrument astronomic. Le trebuie ceva pe care să stea ntinşi, un sac de dormit sau un şezlong. Le mai trebuie mbrăcăminte groasă pentru că nopţile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea ct mai mulţi meteori, este nevoie să privească spre cer măcar o oră.
  Perseidele nu pot fi comparate cu ploaia de stele. n timpul unei ploi de stele se pot observa cteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare.
  Sursa
  #N# ( : EU snt ca şi tine ... inventez.eu ...snt de fapt chiar TU : )

  Stii, am fost crescuţi s credem c toţi sunt egali, c nu eşti mai bun dect altcineva.
  Binenţeles c asta e o minciun.
  Unii sunt mai buni dect alţii şi cei ce recunosc ce-i face mai buni şi nvaţ s exploateze asta, sunt cei ce reuşesc.

 2. #2
  Senior Member Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Sep 2005
  Posts
  1,187
  Posts Thanks / Likes

  Default

  In seara de duminica in timp ce pozam luna la apogeu/perigeu sau super luna...am surprins niste ozn uri ce se deplasau in grup organizat spre sud cu o viteza relativ constanta 3. #3
  Senior Member Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Mar 2006
  Location
  acasa
  Posts
  1,119
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Daca erau lampioane))

  Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2

 4. #4
  Senior Member Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Sep 2005
  Posts
  1,187
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Quote Originally Posted by everst View Post
  Daca erau lampioane))

  Sent from my HC-80 using Talpatalk 2.0
  Ai stricat toata bucuria optimistilor.....

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top