Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 7 of 7
 1. #1
  Moderator Expert
  Join Date
  Oct 2003
  Location
  BRASOV
  Posts
  20,203
  Posts Thanks / Likes

  Default RCS&RDS si SNR, singurele companii interesate de licitatia de televiziune terestra

  RCS&RDS, cel mai mare operator de comunicatii prin cablu, si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), care transmite programele TVR, sunt singurele companii care au depus oferte pana la termenul limita, 8 mai, pentru licitatia de televiziune digitala terestra, a anuntat astazi autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Circa 5% din populatia Romaniei, in special din zona rurala, care receptioneaza gratuit posturile TV din eter printr-o simpla antena, fara a fi abonati la cablu, satelit sau IPTV, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015, cand emisia TV analogica pe cale radio terestra va inceta conform obligatiilor internationale, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.
  Cinci licente de televiziune digitala terestra urmeaza sa fie acordate in acest an, printr-o procedura de selectie competitiva, in care pretul de pornire pentru fiecare dintre cele 5 multiplexe digitale il reprezinta taxa minima de licenta de 300.000 euro.
  14 posturi TV in format Standard Definition ar putea fi receptionate free to air, fara plata unui abonament
  In cadrul licitatiei sunt disponibile 5 multiplexuri, patru in UHF si unul in VHF, in standard DVB-T2.
  Prin intermediul primului multiplex in banda UHF (MUX 1) se vor transmite 'free to air', (n.a gratuit) in conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit in prezent in sistem analogic terestru, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.
  Din punct de vedere al telespectatorului, acesta va avea nevoie de o simpla antena de receptie de tip Yagi, un televizor cu tunner DVB-T2 sau un set top box DVB-T2 (cele DVB-T nu sunt compatibile si nu mai pot receptiona in standardul DVB-T2).
  Acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligatii de acoperire.
  Transmisia programelor TV de pe celelalte 4 multiplexuri va fi insa contra-cost. De asemenea, pentru aceste 4 multiplexuri operatorii vor avea obligatia ca pana la 1 mai 2017 sa aiba in functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate cate unul in fiecare zona de alocare.
  Autoritatea de reglementare in comunicatii nu a dat astazi detalii despre cate licente vor sa castige RCS&RDS si SNR, dar oficialii SNR au precizat in nenumarate randuri ca este nevoie de castigarea a cel putin doua multiplexuri pentru a putea oferi romanilor un pachet atractiv de programe TV.
  ANCOM a anuntat astazi, 8 mai, ca pana la data de 15 mai 2014 comisia de licitatie va analiza dosarele de candidatura, va decide si va anunta admiterea sau respingerea candidatilor in etapele viitoare ale licitatiei. Ofertele initiale ale companiilor calificate vor fi evaluate de catre comisie pana la data de 22 mai 2014.
  Procedura de selectie competitiva presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze. In cazul in care cererea depaseste numarul de multiplexuri disponibile, se vor organiza runde primare de licitatie pana cand cererea nu mai depaseste oferta.
  Toate licentele vor fi acordate pentru o perioada de 10 ani, acestea urmand sa intre in vigoare incepand cu 17 iunie 2015. Castigatorii vor avea obligatia de a achita taxa de licenta rezultata in urma licitatiei in cel mult 90 de zile calendaristice de la data anuntarii rezultatelor procedurilor de selectie.
  In luna august 2010, autoritatile romane au oprit licitatia aflata in desfasurare pentru acordarea primelor doua multiplexe de televiziune digitala terestra din Romania, dupa publicarea in Monitorul oficial a unei Hotarari de Guvern care amana cu trei ani, pana la 1 ianuarie 2015, procesul de trecere la televiziunea digitala terestra.
  Presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a declarat la acel moment ca prin aceasta amanare, "Romania pierde startul catre dezvoltarea unor noi servicii de comunicatii mobile de banda larga si a investitiilor in acest domeniu".
  Ca urmare a unei Hotarari anterioare a Guvernului, din luna iunie 2010, autoritatea de reglementare derula deja o licitatie internationala pentru acordarea licentelor pentru primele doua multiplexe de televiziune digitala terestra la care s-au aratat interesate sa participe sapte companii din Romania si din strainatate, respectiv RCS&RDS, Romtelecom, TDF S.A.S., Media Sat, Societatea Romana de Radiocomunicatii (SNR), Osterreichische Rundfunksender GmbH & Co KG (ORS) si General Satellite Sofia.
  In mod neasteptat insa, pe 11 august Guvernul a adoptat o noua Hotarare, care a amanat procesul de incetare a transmisiilor TV in sistem analogic terestru de la 1 ianuarie 2012 pana la 1 ianuarie 2015.
  In Romania, procesul de tranzitie de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se incheie acum pana la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de Romania si Strategiei adoptate de Guvern. La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogica terestra va inceta, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.
  In anul 2013, numarul total de abonati la serviciile TV furnizate contra-cost a inregistrat o crestere de 5,7%, atingand valoarea de 6,4 milioane, de remarcat fiind faptul ca numarul celor care receptioneaza programe prin retele de cablu si, respectiv, tehnologie IP (IPTV) continua sa creasca constant, conform ANCOM. Practic, la sfarsitul anului 2013, peste 85% dintre gospodariile din Romania beneficiau de servicii de retransmisie a programelor TV. In mediul rural erau 2,5 milioane de abonati TV, adica 38% din numarul total, cei mai multi dintre acestia fiind abonati la servicii TV prin satelit (DTH).
  Language is merely a difference, not a barrier.
  Io non invecchio... divento vintage!


 2. #2
  Gold Member Expert
  Join Date
  Jan 2005
  Location
  ALBA_IULIA
  Posts
  3,739
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Important e sa obtina SNR-ul multiplexul si sa dea drumul la cele 14 canale free cu acoperire in toata tara si sa vezi cum or sa se inghesuie baietii pe restul.Deocamdata nu exista transmisie DVB-T2 stabila asa ca nu prezinta interes pentru investitori sau pentru comerciantii de echipamente. 3. #3
  Silver Member Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Oct 2006
  Location
  bucuresti
  Posts
  2,482
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Se vede ''rezultatul'' batai de joc de la licitatia trecuta si de aceea se ''inghesuie'' asa de multi acum
  Cnd aveam posibilitati ne-am batut joc , acum ne dorim - asa-i romanul ( comparatie intre cele doua licitatii )

 4. #4
  MuSic & So mucH MoRe! Expert
  Join Date
  Aug 2003
  Location
  Svishtov
  Posts
  2,834
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Jenant. Aici se ajunge la noi.
  DVB-S:
  Offset Emme Esse (Alu.) 1.25
  Offset Emme Esse (Alu.) 1.15
  Prime focus (Alu) 1.50m, 1.90m
  Offset 1.50m Fe, Triax TDS 1.10m, Visiosat BIG-BISAT, TechniSat SATMAN 85cm, Gibertini OP100L, etc
  Offset 35.cm (Camping), Triax BSKYB (72x58 cm), etc
  DM 800 HD V2, DM 500 V2, DM 800 HD, Amiko X-Finder, GigaBlue 800 HD, Sab Sky 4800 Mini Hd,
  Abo: Focussat, Dolce, HD+, TivuSat, Freesat, etc.
  DVB-T:
  TechniSat MultyMedia TS 1, Televes DAT HD, DIGIALITY OUTDOOR ANTENNA, etc

 5. #5
  Junior Member Teacher
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Oct 2011
  Posts
  147
  Posts Thanks / Likes

  Default

  E greu sa te pui cu SNR-ul cand are deja locatiile, pilonii, etc.
  Si RCS poate sa-l implementeze dar cu niste costuri mult mai mari.
  Cine mai putea sa participe? Altii chiar nu mai sunt la noi, poate din afara cineva.

 6. #6
  Silver Member Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Oct 2006
  Location
  bucuresti
  Posts
  2,482
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Pai tocmai de aceea am scris mai sus , chestia cu - Cnd am avut posibilitati ne-am batut joc..........
  Cnd la licitatia trecuta a participat si Kathrein pt. infrastructura plus alte firme nu a fost ''bine'' , acum numai vor si alte firme sa participe fiindca sau ''fript'' la licitatia trecuta

 7. #7
  Senior Member Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Jul 2010
  Location
  192.168.0.1
  Posts
  1,289
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Quote Originally Posted by artic View Post
  E greu sa te pui cu SNR-ul cand are deja locatiile, pilonii, etc.
  Si RCS poate sa-l implementeze dar cu niste costuri mult mai mari.
  Cine mai putea sa participe? Altii chiar nu mai sunt la noi, poate din afara cineva.
  Joaca la cacealma...in caz ca o sa castige merg in roaming cu SNR-ul

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top